Nr. 94 (27 iulie 2006)


Constitutia in tranzitie

(La 29 iulie 1994, Parlamentul de la Chisinau a adoptat Constitutia R. Moldova)

Cum vor evolua prevederile constitutionale, la capitolul respectarii acestora, pana la alegerile generale din 2009?

Ana Cataniuc, viitoare studenta:

Cred ca prevederile Constitutiei nu se respecta la noi, mai ales cat priveste dreptul la educatie. Sunt viitoare studenta si reducerea numarului de locuri la universitati este o actiune distrugatoare pentru tineri. Aceasta va avea repercusiuni negative asupra generatiei noastre.

Vadim Oprea, electronist:

Cred ca, pana in 2009, la noi nu se vor produce schimbari la nivel politic. Eventual, niste transformari ar putea avea loc in cazul in care R. Moldova ar adera la UE. Cat priveste Constitutia, prevederile Legii supreme nu se respecta si, se pare, sunt putine sanse ca s–ar putea respecta.

Vasile Galusca, director "Asta Da" :

Vectorul politic nu se va schimba pana in 2009, iar cei ce sunt acum la putere, impreuna cu familiile lor, se vor imbogati si mai mult. Ce priveste Constitutia, nu se respecta mai nimic…

Violeta Tulbure, somera:

Se respecta Constitutia, desigur ca se respecta, nu vad nici o problema in aceasta privinta. Si la capitolul educatie si la cel ce tine de sanatate, e in regula. Cel mai mult ma deranjeaza scumpirile gazelor naturale. Nu stiu cum o sa ne descurcam, cred ca va fi enorm de greu. Nici chiar Constitutia nu ne–ar putea salva.

Nadejda, farmacista:

Prevederile Constitutiei sunt formale, iar la noi acestea nu se respecta. Nu mai e un secret pentru nimeni ca majoritatea cetatenilor R. Moldova sunt peste hotare. Eu, bunaoara, nu vad nici un viitor pentru copiii mei aici, in Moldova.

Nicolae Sireteanu, director, Scoala auto:

Pana in 2009 nimic nu se va schimba. Noi ne–am intors de unde am pornit, adica inapoi cu fata spre Rusia. Ar trebui sa renasca o opozitie adevarata, dar, cu mare parere de rau, la noi nu se intrevede asa ceva. Logic e ca ar trebui sa avem rabdare, dar nu mai stiu cat timp… Constitutia se respecta… Cat priveste reducerea numarului de studenti, eu sunt de acord: mai bine mai putini, dar mai buni. Totusi, sistemul nostru de invatamant este prost organizat si cred ca asta e cea mai mare problema.

Anonim:

Nimic nu se va schimba, in tara e un dezastru total. Nimic nu se respecta, nici o lege nu functioneaza, toate sunt doar pe hartie. Orice lege la noi are multe puncte de suspensie, la sfarsit, motiv din care poti sa o aplici in orice mod. Cam asta fac cei de la putere.

Constantin Mocanu, pensionar:

Traiesc de 83 de ani, dar asa mizerii ca in prezent nu am mai vazut Tot ce se face, toate legile adoptate, sunt votate doar pentru ei, ca sa le convina, in primul rand, lor si nu noua, cetatenilor simpli.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com