Nr. 93 (20 iulie 2006)


 Editorial

Fasia Gaza

autor
Alina Radu
Razboiul din Orient a pornit de la un caz serios — doi cetateni israelieni fusesera rapiti de rebeli libanezi. In cateva zile, lumea intreaga a fost coplesita de acest razboi. Mii de civili libanezi au ramas in cateva zile fara case, fara familii, fara apropiati, fara prezent. Zeci de state civilizate isi retrag in liniste cetatenii si diplomatii din Liban. Nimeni nu comenteaza cauzele razboiului, nici efectele acestuia, toti constata un fapt — luptele au fost cauzate de rapirea a doi oameni. Cine va indrazni sa spuna ca cei doi oameni rapiti nu au meritat efortul tarii lor? Cine va contesta dreptatea acestui razboi?

Pe acelasi glob, cu doua tari si o mare mai sus, se afla Republica Moldova. Intr–o dimineata, cu 14 ani in urma, din propriile case au fost rapiti 4 cetateni ai acestui stat. Doi dintre ei raman in captivitate pana astazi. Parlamentul, Guvernul, Presedintia asa si nu s–au mai adresat statului agresor Rusia, nu cu bombe, ci cu vorbe — sa ceara eliberarea celor doi. De 14 ani, alte sute de oameni din Transnistria zac pe fundul Nistrului, omorati de cazaci — formatiuni militare oficiale ale Federatiei Ruse, dar viii ramasi nu vor porni vreodata macar un protest verbal impotriva cazacilor.

Dupa 1940, ortodocsilor din Basarabia le–au fost distruse Bisericile. Ati auzit ce fac musulmanii cand cineva le pangareste Moscheele? Dar ati auzit sa se fi intamplat ceva cu comunistii din Moldova care au distrus sute de locase sfinte? Notiunea de Holocaust este introdusa absolut in toate manualele de istorie, monumente ale victimelor Holocaustului sunt in toate capitalele Europei. In conceptul fiecarui om Holocaust inseamna uciderea in masa a evreilor, desi dictionarele spun ca holocaust inseamna "ucidere a unui numar foarte mare de oameni". La Chisinau, exista un monument al victimelor Holocaustului, la inaugurarea caruia au participat demnitari de stat din Moldova si ambasadori. Un monument al victimelor deportarilor, care s–au soldat cu sute de mii de jertfe, nu a fost ridicat inca, iar paginile ce contin marturii despre aceasta tragedie a Basarabiei, se incearca a fi scoase din manualele de istorie. Mai mult, in zilele in care sunt consemnate cele mai groaznice evenimente din istoria deportarilor, functionarii de stat din Moldova nu simt nici o obligatie.

Pentru patriotii nostri nu se dau lupte si nimeni nu porneste razboaie distrugatoare, astfel, mii de vieti raman "salvate" pe contul cuminteniei patriotilor. Doar un lucru e regretabil: holocaustul moral continua aici, iar Fasia Gaza s–a mutat pe veci in sufletul romanilor din Basarabia.Click aici pentru a vedea
prima pagina a Ziarului de Garda

 Politic

«Unionistii trebuie pedepsiti din toate punctele de vedere!»

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

 Anticoruptie
  SUNTETI AGENTI ECONOMICI?  

Munciti din greu sa va mentineti afacerea? Respectati Legea si achitati cu strictete impozitele? Cu toate acestea, periodic, persoane neidentificate, prezentandu–se drept angajati ai organelor de control (Inspectorate Fiscale, MAI, CCCEC) va solicita, in schimbul "tolerantei", bani sau produse alimentare? Acest fenomen ia amploare in R. Moldova, iar lipsa de informare a agentilor economici ii stimuleaza pe estorcatori.

ZIARUL de GARDA, in colaborare cu TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA initiaza o campanie de informare care ar contribui la combaterea acestui fenomen.

Decupati cuponul din ZIARUL de GARDA, care contine informatie utila pentru intreprinzatori, si plasati–l in locurile publice: la intrarea in Piete, Depozite Angro, Complexe Comerciale.

Cetatenii R. Moldova trebuie sa stie ca, in cazul in care sunt estorcati de persoane sub acoperirea Inspectoratelor Fiscale, MAI, CCCEC, pot telefona neintarziat la

LINIA FIERBINTE

TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA
20 34 85
080010000

ZIARUL de GARDA
237984
079583737
E–MAIL ziaruldegarda@yahoo.com

Mesajul Dvs. va fi auzit.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com