Nr. 89 (22 iunie 2006)

 Investigatii

Lacat pe dosarele CEDO
Afaceri „europene” in justitia de la Chisinau Continuare 

Moldova,
datoare lui Birstein
Datele din pasapoartele moldovenesti sunt, de zece ani, pe mana unor parteneri ai Guvernului de la Chisinau, stabiliti in SUA. Continuare 

Salun a comandat arestarea la Tiraspol a colaboratorilor MAI
Arestarea la Tiraspol a celor cinci politisti moldoveni este o comanda a uneia dintre gruparile criminale, interesate in suspendarea anchetei in dosarul cu privire la asasinarea a doi antreprenori moldoveni. Continuare 

Statul–ureche
Cine si cum intercepteaza convorbirile telefonice in R. Moldova? Continuare 

Moldova, datoare lui Birstein

Datele din pasapoartele moldovenesti sunt, de zece ani, pe mana unor parteneri ai Guvernului de la Chisinau, stabiliti in SUA. Acum, firma vestitului Boris Birstein, "parintele" proiectului de pasaportizare a Moldovei, cere de la Ministerul lui Vladimir Molojen peste 20 de milioane de dolari sub forma de penalitati.

Una dintre companiile lui Boris Birstein, "Trimol Group", fondata in SUA, precum si filiala acesteia "Intercomsoft", a trimis recent doua avertizari severe in adresa Ministerului Dezvoltarii Informationale din Moldova, acuzand acest minister de nerespectarea Contractului de arenda a echipamentului si tehnologiilor de licenta, semnat de ambele parti la 29 aprilie 1996. Firma lui Birstein a cerut achitarea unei sume de cateva zeci de milioane de dolari,formata din penalitati pentru incalcarea contractului.

Potrivit unui comunicat de presa emis de partea americana, ministerul din Moldova trebuie sa achite 2,5 mil.de dolari pentru arenda echipamentului, circa 4,3 mil. dolari pentru ajustarea inflatiei si inca peste 17 mil. de dolari in deficiente de garantie, sume la care se face referinta si in Acordul de Furnizare incheiat intre cele doua parti. Suma totala depaseste cifra de 20 milioane de dolari.

Amintim ca Grupul "Trimol", prin intermediul filialei sale "Intercomsoft Ltd.", e proprietarul unui sistem de gestionare a bazei de date a fotografiilor de identificare computerizate. Acest sistem este utilizat in productia diverselor documente guvernamentale securizate, in special a pasapoartelor, a permiselor de conducere, a buletinelor de identitate si a altor tipuri de identificari personale.

Potrivit revistei "InvestorGuide", firma "Trimol" isi are sediul la New York, la etajul 35 al unei cladiri de pe str. Avenue of Americas. Vestita publicatie "Forbes" a scris ca Boris Birstein este presedintele acestei companii.

Grupul "Trimol" anunta ca deocamdata nu a facut apel la actiuni legale, dar daca aceste cerinte ale companiei nu vor fi satisfacute pana la sfarsitul lunii iunie, se va face recurs la organele judiciare.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com