Nr. 89 (22 iunie 2006)


 Editorial

Ξntβlnirea

autor
Alina Radu
Ei au fost aproape vecini, dar nu s–au vazut niciodata timp de peste 50 de ani. Viata le–a rezervat destine diferite. Ambii au slujit cu ardoare fiecare pentru cauza lui, crezand ca astfel e bine. Ei nu au visat sa se intalneasca, dar intalnirea lor i–a pus pe ganduri si se pare ca a schimbat multe in viziunea lor.

Unul dintre ei este Mihai Rusu, presedintele raionului Floresti. El este membru devotat al Partidului Comunistilor si a slujit cauzei sale cu tot devotamentul. Uneori el a facut exces de zel, dar a considerat gestul drept un bine facut partidului, conducatorilor lui. Mihai Rusu nu recunoaste romanismul basarabean si a intreprins multe actiuni pentru combaterea acestei realitati. De ani de zile, el lupta impotriva legalizarii Bisericii "Acoperamantul Maicii Domnului" din Floresti din componenta Mitropoliei Basarabiei. Acum, pe aceste ploi, enoriasii stau afara si asculta slujbele langa usa cu lacat a lacasului pe care l–au zidit. Candva, Mihai Rusu a reusit cu alte actiuni. In 2003, fiind membru al Asociatiei romano–moldave "Euroregiunea Siret–Prut–Nistru", comunistul Rusu a facut o propunere care a marcat desfasurarea mai departe a lucrarilor acestei asociatii. Din procesul–verbal al sedintei din 6 aprilie 2003 citam "la solicitarea dlui Presedinte al Consiliului Raional Floresti, Mihai Rusu, s–a stabilit redactarea statutului si in limba de stat a R. Moldova — limba moldoveneasca". Remarcam aici ca statutul era deja scris in si doar in limba romana. Apoi Mihai Rusu a devenit membru–supleant al delegatiei R. Moldova la Congresul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei.

Celalalt om este Ilie Ilascu. El a luptat intotdeauna impotriva distrugerii romanismului din R.Moldova. In 1992, el, spre deosebire de orice membru al Partidului Comunist, impreuna cu camarazii sai a mers la razboi. A stat in transee de glod si a aparat orice metru de pamant pana cand a fost arestat. Apoi a fost judecat si condamnat la moarte. A fost supus de patru ori simularilor de executie. Mai tarziu i s–a spus ca fetitele i–au fost omorate, iar nevasta batjocorita. A stat 9 ani singur intr–o celula de la Tiraspol, fiind abandonat si tradat. Intre timp dobandise cetatenia Romaniei si a fost eliberat. Apoi a devenit membru al delegatiei Romaniei la APCE si membru a mai multe comisii ale acestei structuri europene.

Zilele trecute s–au intalnit la Strasbourg. Nu se stiau. Ilie Ilascu s–a apropiat ca intotdeauna de delegatia din Moldova. S–a prezentat. Mihai Rusu s–a mirat ca exista Ilascu si in Romania. "Nu, ca eu sunt Ilascu acela, din Moldova", a spus senatorul roman. "Acela care a fost inchis?", si–a exprimat mirarea presedintele de raion. A urmat o pauza. Ambii s–au gandit la anii de lupta, la cauza pe care au slujit–o, la cauze diferite si la aceasta intalnire din Europa.Click aici pentru a vedea
prima pagina a Ziarului de Garda

 Anunt
 Investigatii

Lacγt pe dosarele CEDO

imagine
Zeci de dosare, ale deportatilor, ziaristilor sau ale unor persoane care au devenit victime ale sistemului politienesc sau al celui de drept din R. Moldova, ajunse la examinare in Curtea Suprema de Justitie (CSJ), nu se mai aleg cu o decizie finala, fiind remise spre reexaminare, in prima instanta. Continuare

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

— Studenta. Caut un loc de munca in vanzari pentru perioada 15 iunie–15 septembrie, tel. 079074846, Anastasia
— Caut un loc de munca in contabilitate, 22 56 36, Tamara
— Asociatia Medical-Teritoriala Botanica din Chisinau angajeaza asistente medicale, 53 24 04
— Meditatii la fizica, 468262, 350026
— Caut de lucru intr-o sectie de ambalare, 513642
— Caut de lucru. Contract de munca peste hotare 0237 71678, Siret, Straseni, Nina
— Caut un contract de munca peste hotare. 775960
— Caut loc de munca in serviciu de paza 569024
— Caut de lucru. Execut sculpturi si picturi. 321162
— Caut un loc de munca in constructie (268)36303, (268)26249 Nicolae Casian
— Caut contract legal de munca peste hotare. 069996715, 740125
— Caut contract de munca in strainatate. Legal si avantajos. 732481
— Detectiv, jurist 079252766
— Caut contract de munca peste hotare lacatus sau constructor 729259
— Caut loc de constructor 287501 (Petru)
— Ore particulare de spaniola. 411843


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com