Nr. 88 (15 iunie 2006)

antiEXOD

In Italia, prin popusoaie

Dupa ce a platit unei firme turistice 3.500 de euro pentru perfectarea unei vize pentru Italia, o moldoveanca a decedat in drum spre tara unde urma sa munceasca la negru. Femeia a suferit un atac de cord in timp ce traversa pe timp de iarna un rau din apropierea frontierei bulgaro–grecesti.

In iarna anului curent, Maria Contu, de 40 de ani, din orasul Drochia a platit lui Simion Solomon, patronul firmei "SOLOMON–TUR", circa 3000 de euro pentru a–i fi perfectata o viza in Italia. Acesta i–a promis femeii ca actele vor fi legale si ca pana in "Tara Ciubotei" va fi insotita de o calauza din oficiu. In februarie, Maria impreuna cu alti concetateni de–ai sai au luat calea spre Italia.

Mare le–a fost uimirea cand la frontiera bulgaro–greaca pasagerilor li s–a spus ca mai departe vor merge pe jos, prin paduri, munti si campii. Sub diverse pretexte tuturor li s–au luat actele de identitate, iar daca cineva refuza sa se conformeze, atunci calauza ii ameninta cu moartea, spunandu–le ca "de aici cale intoarsa nu exista. Sau inainte, sau ramaneti pe loc… morti desigur!"

In timp ce traversa un rau, Maria Contu nu a mai rezistat fizic si a decedat de hipotermie. Unul dintre martorii oculari a declarat politiei ca trupul femeii a fost lasat in voia sortii pe malul raului.

Ajunsi la destinatie, clientii nemultumiti au depus plangeri la politie. In scurt timp, organele de drept l–au pus la respect pe patronul escroc.

In timpul investigatiilor operative, s–a constatat ca Simion Solomon a inselat 16 moldoveni. Pentru aceste servicii clientii, care intentionau sa plece in Italia, au platit de la 3000 pana la 4000 de euro. In realitate, firma perfecta acte legale doar pana in Bulgaria, Grecia si Cehia. Victimele au mai marturisit ca pe timp de iarna ele erau somate sa se dezbrace de haine pentru a traversa raurile din apropierea frontierelor.

"Din declaratiile victimelor revenite vii in tara, Solomon era informat despre fiecare pas facut de grupurile de oameni trimisi la munca. In cazul in care acestia erau arestati de fortele de ordine din strainatate si expulzati din Italia, "organizatorul" nu ii ajuta cu nimic. Mai mult, reveniti acasa oamenii inselati nu–si mai recuperau banii si nici actele de identitate. Desi Solomon nu–si recunoaste vina, politia investigheaza cele 16 cazuri. Daca va fi gasit vinovat de "insusire in proportii deosebit de mari" si de "migratie ilegala", acesta risca o pedeapsa de pana la 25 de ani de inchisoare", a declarat Ala Meleca, seful Serviciului de presa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Conform datelor politienesti in R. Moldova sunt inregistrate 240 de firme care dispun de licenta pentru prestarea serviciilor de turism si 58 de agenti economici care detin licenta de plasare a persoanelor in campul muncii atat pe teritoriul RM cat si in strainatate.

Pe parcursul lunii curente, politia a efectuat 28 de razii specializate in urma carora a fost verificata activitatea a 143 de agenti economici care presteaza servicii de turism si de angajare in campul muncii peste hotare. In consecinta, au fost deschise 7 dosare penale pentru "insusirea in proportii mari si deosebit de mari a mijloacelor financiare" si au fost intocmite 35 de acte de control, 24 de procese verbale administrative, fiind retrasa licenta de activitate la 4 agentii de turism.

Irina Codrean

 

Femei din Moldova, terorizate in Cipru

Zilele trecute dintr–o inchisoare cipriota au evadat cativa detinuti acuzati de violuri si atacuri agresive impotriva femeilor. Unul dintre cei evadati, Mucahit Yanarates de origine turca, era condamnat la 4 ani de detentie pentru ca violase o cetateana a R. Moldova, aflata in Cipru la munca. S–a stabilit ca Yanarates locuia ilegal in Cipru. Cele 5 persoane care au evadat, au reusit sa taie barele de fier ale celulei. Acum populatia din Nicosia, in special victimele acestor inculpati, au alarmat autoritatile despre pericolele de rafuiala.

Politia cipriota a reusit sa il prinda pe Yanarates si inca doi dintre ortaci, care risca acum pedepse suplimentare pentru evadare, dar si pentru alte crime, de care erau acuzati dar inca nu era pronuntata sentinta judiciara. Totodata, politia a dispus efectuarea unor teste ADN asupra acestora pentru a stabili culpabilitatea lor intr–o serie de violuri. "Unul dintre atacatori, numit Drakos, a terorizat Nicosia iarna trecuta", a scris ziarul "Cyprus Mail", referindu–se la mai multe femei care au suportat violuri, una dintre victime avand doar 14 ani.

Autoritatile partii controlate de Turcia a insulei Cipru s–au alertat la detentia si riscurile detinutilor evadati, cerand extradarea lor. Autoritatile cipriote au declarat ca extradarea acestora ar putea avea loc doar catre Turcia, nu catre partea de nord a insulei Cipru.

 

Un moldovean a furat de la tatal sau cipriot zeci de mii de lire

Un tanar din Moldova a fost retinut de catre politia din Cipru sub acuzatia ca ar fi furat 32.000 lire cipriote de la tatal sau adoptiv, lucrand ca vanzator chiar in unul dintre magazinele acestuia din orasul Larnaca. Acesta va fi tinut cel putin 8 zile in custodia politiei, transmite agentia "Cyprus mail".

Sergentul de politie, Nikki Anastasiadou, a declarat in fata curtii judiciare din Nicosia ca acesta ar fi furat 4 carti de cecuri de la tatal sau adoptiv, utilizand 66 de cecuri cu semnaturi false. Ele au fost consumate in mai multe magazine din Nicosia si Larnaca, in total fiind cheltuita o suma de peste 32.000 de lire.

"Am observat ca 18 cecuri au fost folosite la un magazin de sport din Nicosia. Proprietarul acestui magazin a consumat cecuri pentru procurarea a unei cantitati mare de imbracaminte sportiva din acest magazine, unde a cheltuit aproape 8000 de lire", a declarat anchetatorul.

Politia a identificat intai posesorul cecurilor, apoi s–a stabilit ca probabil acestea au fost furate, una dintre putinele persoane care a avut acces la ele fiind chiar fiul adoptiv al unui businessman cipriot. Businessmanul a fost informat si de catre banca in care isi tinea banii, ca un suspect a incercat sa sustraga bani din contul lui, contrafacandu–i semnatura.

Tanarul a fost retinut de politie, iar numele lui a fost pus pe lista persoanelor cu interdictii de a parasi insula. Politistii se refera la mai multe probe care confirma vinovatia acestuia, printre care si o convorbire telefonica dintre tatal vitreg si suspect, in care ultimul s–a confesat despre faptul ca ar fi furat cecurile, o parte oferindu–le prietenei sale.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com