Nr. 86 (1 iunie 2006)

 
antiEXOD

Emigranti din Moldova devin politisti peste Ocean

Presa din SUA relateaza cu regularitate despre situatia imigrantilor si, in special, despre succesele de integrare a acestora, prin studierea limbii engleze, prin interesul fata de studii si munca in cele mai diverse domenii. Saptamana trecuta in ziarul "Sacramento Bee" din SUA a fost prezentat exemplul unui tanar emigrant din Moldova, Eugen Cerniavschii, care va deveni in curand politist, fiind unul dintre putinii politisti printre imigrantii din SUA. El a declarat pentru presa ca a decis sa devina politist, deoarece vrea sa contribuie in primul rand la schimbarea mentalitatii imigrantilor din spatiul ex–sovietic. "O multime dintre imigrantii mai varstnici din fosta Uniune Sovietica continua sa aiba aceeasi mentalitate si nu inteleg noile conditii legale in care se afla, ceea ce nu e bine. Iar atunci cand ajung sa aiba probleme cu politia, ei nu inteleg de ce", a afirmat Cerneavschii, care are 21 de ani si a fost nascut in Moldova. Presa americana sustine ca in orasul Sacramento este o comunitate ruseasca impunatoare, dar si comunitati ale altor etnii, de aceea autoritatile locale au decis sa admita si sa incurajeze accesul in scolile de politie a reprezentantilor diferitor etnii, pentru a asigura o mai buna comunicare a acestora cu autoritatile si pentru a creste credibilitatea politiei.

Italia A fost anihilata o grupare de traficanti de oameni din Moldova

O organizatie criminala, specializata in traficul de fiinte umane dintre R. Moldova si tarile Uniunii Europene, a fost anihilata zilele trecute de catre politia italiana in orasul Trieste, transmite AGI. Operatiunea carabinierilor italieni care a fost intitulata "Cifusten" a prevazut actiuni de depistare a activitatilor ilegale ale acestei grupari pe parcursul unui an, iar rezultatele acesteia au fost facute publice pentru prima data sambata, 27 mai. Primele suspiciuni asupra acestei retele au aparut dupa ce un politist a observat doua masini — una dintre ele avand numere de inregistrare in Moldova, care faceau naveta catre padurea Caresana, ce duce spre hotarul cu Slovenia, dupa care se intorceau de acolo pline cu oameni. Carabinierii au banuit ca cei doi soferi ar putea aduce imigranti ilegali contra unor sume de bani, ceea ce este calificat drept actiune de trafic de oameni. In urma investigatiilor au fost arestati doi barbati din Moldova, Ion Panta, de 34 de ani, si Vasile Ciobanu, de 33 de ani. Dupa lungi interogatorii, ei au recunoscut ca ajutau imigrantilor ilegali contracost. Dupa depozitiile acestora, Procuratura din Trieste a autorizat interceptarea a 40 de numere telefonice internationale. Totodata, au mai fost arestate 26 de persoane, cetateni ai Moldovei, Romaniei, Rusiei si Albaniei, care faceau parte din aceasta organizatie. Circa 200 de imigranti ilegali au fost returnati in Slovenia. Politia din Italia a sechestrat de asemenea 14 masini, 19 telefoane mobile, 4000 de euro si acte care dovedeau aceste tranzactii ilegale, alaturi de probe ce demonstreaza importante venituri ale gruparii de pe urma acestor activitati de traficare a oamenilor.

MALTA Concetatenele noastre falsifica pasapoarte

Doua imigrante din Moldova au fost condamnate la cate sase luni de detentie in Malta pentru falsificarea actelor de identitate. Potrivit agentiei "Di–ve News" din Valetta, Malta, Aurica Cuciuc, de 41 de ani, si Ludmila Davidova au recunoscut in fata judecatorilor maltezi ca au participat la actiunea de elaborare a unui pasaport rusesc fals, chiar daca au stiut ca falsificarea actelor oficiale de identitate este o crima potrivit legislatiei. Ele au mai fost acuzate de uz de declaratii false si de utilizarea actelor false in fata reprezentantilor Oficiului de Imigratie din Malta. Inspectorul de politie Jeffrey Cilia si procurorul Richard Sladden au confirmat faptele in baza carora au fost acuzate cele doua concetatene ale noastre. Totusi, curtea a aplicat pedeapsa de detentie cu termen de 6 luni cu suspendare pe un termen de doi ani.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com