Nr. 86 (1 iunie 2006)

La 2 iunie, Tudor si Andrei fac 14 ani de detentie ilegala

Saptamana trecuta, rudele lui Tudor Petrov–Popa au reusit sa obtina o intrevedere la inchisoarea din Hlinaia, prima dupa jumatate de an. Tudor le–a spus rudelor ca s–a simtit foarte rau in aceasta perioada si a solicitat interventia medicilor. Din cauza unor crize in zona epigastrului, asistentul medical de la inchisoarea din Hlinaia a decis examinarea lui Tudor la un spital. Astfel Tudor a fost dus la Tiraspol, unde i–a fost facut un examen ultrasonografic.

Tudor considera ca problemele cronice de sanatate sunt legate de alimentatia proasta de care dispune deja de peste 14 ani. Pachetele de acasa, permise o data la cateva luni, sunt triate de personalul de la inchisoare. "Nu i se permite zahar, ceai, cafea si multe altele. Conservele sunt deschise si verificate, painea e taiata bucati si controlata. Atatia ani cu mancare proasta cine poate sa reziste si pentru ce?", se intreaba Raisa Popa, sora lui Tudor. Si Eudochia Ivantoc a avut saptamana trecuta o intrevedere de scurta durata prin peretele de sticla. "Andrei era furios. Are dureri acute de dinti de la sfarsitul anului trecut, dar nici acum nu i s–a permis o vizita la stomatolog. Am scris o cerere de urgenta si astept acceptul autoritatilor inchisorii de a aduce pentru Andrei un medic", a spus Eudochia.

La 2 iunie se implinesc 14 ani din ziua in care membrii grupului Ilascu au fost arestati la Tiraspol. Cei doi detinuti raman in detentie ilegala, in pofida deciziei CEDO cu privire la eliberarea lor imediata si la cele 4 rezolutii ale Comitetului de Ministri al CE cu privire la neindeplinirea deciziei CEDO de catre Federatia Rusa.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com