Nr. 85 (25 mai 2006)

 Investigatii

Un elev din Causeni,
luat la palme de un dascal
Directorul Scolii medii nr. 4 "Ion Creanga" din orasul Causeni este cercetat penal, pentru ca in timpul unei lectii l–a palmuit pe un elev din clasa a VI–a, invalid de gradul III. Continuare 

«Judecatorii si procurorii din R.Moldova
manipuleaza legile dupa bunul lor plac»
Petitie Continuare 

Politia,
o fabrica de facut bani
54 de colaboratori ai unui comisariat de politie din Chisinau ne–au adresat o scrisoare garnisita cu picanterii alese Continuare 

Un elev din Causeni, luat la palme de un dascal

Directorul Scolii medii nr. 4 "Ion Creanga" din orasul Causeni este cercetat penal, pentru ca in timpul unei lectii l–a palmuit pe un elev din clasa a VI–a, invalid de gradul III. In urma loviturilor, baiatul s–a ales cu o comotie cerebrala. La randul lui, dascalul declara ca invinuirile sunt "exagerate si ca numai legea va arata cine este vinovatul".

Micutul maltratat, Gheorghita Ciobanu, sustine ca incidentul s–a consumat la 8 septembrie anul trecut, in timpul lectiei de matematica. Elevii clasei a VI–a "A" au fost lasati fara de supraveghere, profesoara de matematica fiind iesita.

"In clasa era galagie. Toti colegii alergau dintr–un colt in altul. Colega mea de banca mi–a luat scaunul si l–a ascuns, iar eu o rugam sa–mi spuna unde este. In acest timp, a intrat Valentin Musteata, directorul scolii, si ne–a intrebat pe toti ce se intampla in clasa. M–a vazut ca stau in picioare si s–a apropiat de mine. Fara sa asculte explicatiile mele, m–a apucat de urechea dreapta si mi–a tras trei palme peste cap. Mi s–a facut deodata rau...", reconstituie firul evenimentelor Gheorghita.

Peste putin timp, in clasa s–a intors profesoara de matematica. Desi a vazut ca elevul s–a plans ca are ameteli, dascalul a ramas indiferent si nu l–a dus la medicul scolii pentru a–l consulta.

Mama copilului spune ca piciul este invalid de gradul III, suferind de "paralizie inferioara la picioare si surditate de gradul IV la urechea dreapta".

Medicul legist a stabilit ca Gheorghita Ciobanu a suportat o comotie cerebrala, "cauzata de lovituri puternice cu un obiect tare". Imediat dupa ce au obtinut raportul de expertiza medico–legala, parintii elevului l–au actionat pe directorul bataus in judecata.

«Nu suntem de acord»

"Directorul nu avea nici un drept sa–mi bata copilul. L–am intrebat de ce a facut–o, dar mi–a raspuns ca nu mai are ce sa faca. Sunt indignata si pentru faptul ca nici un profesor nu a chemat medicul, desi au vazut ca baiatul meu se simte rau. Le–am intrebat pe diriginta clasei si pe profesoara de matematica de ce nu au luat masurile necesare, ele insa au strans din umeri. Este evident ca dascalii au incalcat regulamentul scolii... Am cerut Directiei Generale de Invatamant, Tineret si Sport din Causeni, dar si lui Victor Tvircun, ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, sa ia masurile necesare si sa–i traga la raspundere pe cei vinovati. Abia peste o luna am primit o scrisoare de la minister prin care mi se comunica ca Tamara Ambroci, profesoarea de matematica, "a fost sanctionata cu mustrare conform ordinului nr. 2 din 09.09.2005, iar Valentin Musteata a fost doar admonestat". Nu sunt de acord cu decizia ministrului. Directorul scolii trebuia sa fie demis sau macar suspendat din functie pe durata anchetei", afirma femeia.

In plus, parintii copilului maltratat sunt indignati pe motiv ca pana astazi nu a avut loc nici o sedinta de judecata. Patimitii au fost citati in instanta de 4 ori, insa de fiecare data sedinta de judecata era amanata. Motivele — ba reclamatul nu avea avocat, ba judecatorul era lipsa etc. Sotii Ciobanu sunt de parere ca procesul este tergiversat intentionat, iar directorul, in final, ar putea fi absolvit de pedeapsa.

«Nu sunt dovezi...»

In replica, Olga Dontu, sef adjunct al Directiei Generale de Invatamant, Tineret si Sport din Causeni, afirma ca Valentin Musteata nu a putut fi demis din functie, deoarece "nu au fost dovezi care confirma fapta lui si ca judecata nu a expediat un aviz prin care s–ar cere acest lucru".

"Nu am intreprins nimic in acest caz, fiindca nu am fost informati despre mersul procesului. Daca primeam ordin ca directorul sa fie demis, atunci cu siguranta l–am fi executat, dar asa… La cererea Directiei prin scoli se fac evaluari, chestionare cu scopul de a depista cazuri de maltratare a elevilor. Pana astazi nu am depistat nici un caz", afirma Olga Dontu.

«Vom vedea»

Solicitat de Ziarul de Garda, Valentin Musteata ne–a declarat ca "toate invinuirile sunt exagerate si ca legea va demonstra adevarul". "Oamenii legii cerceteaza acest caz si vom vedea cine este vinovatul. Cine are interesul sa ma invinuiasca pe nedrept? Sunt persoane de la invatamant si de la Inspectoratul Fiscal. Dar pana la urma vom vedea totul…", a mai adaugat Valentin Musteata.

Drepturile copilului, calcate in picioare

Ion Oboroceanu, presedintele Centrului de Drept din Causeni si avocatul lui Gheorghita Ciobanu, ne–a declarat ca la 15 noiembrie 2005 Valentin Musteata a fost pus sub invinuire in baza art. 328, al. 2, lit. A, Cod Penal "Excesul de putere sau depasirea atributiilor de serviciu prin aplicarea violentei".

"Daca va fi gasit vinovat, atunci Valentin Musteata risca o pedeapsa de la 3 la 10 ani de puscarie, fiind totodata privat de dreptul de a ocupa functii publice timp de 10 ani. Pentru ca a lovit un minor, directorul trebuia sa fie suspendat provizoriu din functie, insa nimeni nu a tinut cont de buchea legii. Se pare ca legea este ignorata din motive lesne de inteles. Prin aceasta s–a incalcat flagrant Conventia ONU cu privire la Drepturile copilului si art. 57 al Legii cu privire la invatamant prin care pedepsele corporale si violenta fizica sau psihica sub orice forma sunt interzise in institutiile de invatamant. Nu ne vom da batuti, ci vom intreprinde toate masurile ca legea sa triumfeze si vom cere ca drepturile copilului sa fie respectate cu adevarat. Violenta impotriva copiilor in scoli ne pune in garda, de aceea nu trebuie sa stam cu mainile in san. Din pacate, sunt putini parinti care revendica drepturile copilului prin instantele de judecata. Majoritatea nu au incredere in organele de drept si lasa totul in voia sortii", a mai declarat avocatul.

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com