Nr. 85 (25 mai 2006)

Raportarea torturii

Expertii organizatiei "Amnesty International" afirma ca, in 2005, in R. Moldova s–au facut tentative de a lipsi opozitia de dreptul la libera exprimare. Intr–un proaspat raport, prezentat de "Amnesty International", se mentioneaza ca in R. Moldova au fost inregistrate mai multe cazuri de intimidare a unor lideri ai opozitiei, cum ar fi Mihail Formuzal, primar de Ceadir–Lunga (Gagauzia), presedintele Partidului Popular Republican, invinuit de abuz in serviciu si de utilizare de fonduri contrar destinatiei. Autorii raportului mai sustin ca, in anul trecut, la noi a fost destul de raspandita tortura si maltratarea detinutilor de catre politie, astfel incat AIM a trebuit sa intervina in repetate randuri pentru a apara drepturile persoanelor detinute, maltratate si fortate sa–si recunoasca vina.

Potrivit raportului, nici mass–media nu se bucura de dreptul la libera exprimare. In raport se arata ca, desi numarul condamnarilor pentru trafic de fiinte umane a crescut in Moldova, protectia victimelor traficului ramane inadecvata, iar Guvernul nu a implementat legea cu privire la protectia martorilor, adoptata inca in 1998. Autorii studiului se mai arata ingrijorati de situatia din partea stanga a Nistrului si cer eliberarea celor doi detinuti de la Tiraspol, Tudor Petrov–Popa si Andrei Ivantoc. In acelasi timp, "Amnesty International" a salutat initiativa privind abolirea definitiva a pedepsei capitale.

In raportul general al AIM se arata ca, in anul 2005, tortura si maltratarea din partea organelor de politie s–a inregistrat in 114 state ale lumii, condamnarea fara judecata — in 64 de state, in aproape 80 de tari au fost retinute persoane fara a fi puse sub acuzatie, in peste 20 de state au disparut angajati ai institutiilor publice, iar in peste 50 au existat condamnati la moarte.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com