Nr. 85 (25 mai 2006)


 Editorial

«Codul lui Voronin»

autor
Alina Radu
Daca Dan Brown, autorul cartii "Codul lui Da Vinci", ar fi locuit si ar fi creat in Moldova, cartea lui s–ar fi numit probabil "Codul lui Voronin". Textul ar fi fost de asemenea axat pe un subiect care deturneaza imaginea lui Hristos, dar filmul ar fi continut cadre recente si foarte credibile. Opera ar relata despre dimineata Ajunului Pastelui din 22 aprilie 2006 in Moldova, in care presedintele Moldovei, binedispus si nesilit de nimeni, a ingenuncheat cu flori rosii la picioarele lui Vladimir Lenin, autorul si promotorul notiunii de ateism, care a dus la distrugerea bisericilor si persecutarea credinciosilor. Dupa ce a depus flori pentru cel care a dispus distrugerea bisericilor si a religiei, cartea lui Brown ar povesti cum Voronin s–a grabit sa ia din mainile IPS Vladimir Focul Sacru, adus de la Ierusalim. Cartea ar relata despre relatia stransa dintre conducerea bisericii ortodoxe proruse in Moldova si conducerea comunista de la Chisinau intru intarirea credintei in Dumnezeu, despre medaliile oferite de Voronin lui IPS Vladimir si lui Alexei al II–lea, despre alte medalii oferite de Alexei al II–lea lui Igor Smirnov si despre alte actiuni contradictorii, si aparent antihriste, toate legate cu un cod. Acest cod este secret si e stiut doar de cativa angajati ai SIS–ului care slujesc ca monahi in manastirile din Moldova.

Si reputatul regizor, Ron Howard, ar turna un film in baza acestei carti fireste, prin care s–ar descifra acest cod al lui Voronin care face ca el, cel mai mare ateu din Moldova, sa fie si cel mai mare ctitor al manastirilor ortodoxe. Filmul ar descifra enigma fariseismului moldovenesc, iar dezlegarea codului in final s–ar face intr–o cheie adoptata la plenara CC a PCRM.

Apoi opera ar fi vizionata in toate cinematografele republicii, colectivele de munca fiind obligate sa mearga la film pentru incurajarea cinematografiei nationale. Nimeni nu ar fi protestat si armonia ateisto–comunisto–religioasa ar fi dominata in continuare.

Dar s–a intamplat ca Dan Brown nu locuieste in Moldova si nu a scris "Codul lui Voronin", ci "Codul lui Da Vinci", iar in baza acestei carti regizorul Ron Howard a facut un film, care a ajuns si la cinematograful "Patria" din Chisinau. Preotii din Moldova s–au adunat cu multa tristete pe chip sa opreasca lumea de la vizionarea peliculei in cauza. Oamenii, care din curiozitate, care din convingeri ateiste, care din incapatanare, au mers la acest film. Mai mult chiar, el a fost demonstrat integral pe posturile moscovite de televiziune care acopera intregul teritoriu al Moldovei. Si mai mult, adolescentii care nu prea au studiat religia la scoala, copie acum din internet filmul si il vand cu 10 lei CD–ul. Mai mult decat atat, un nou joc electronic cu titlul "The Da Vinci Code" a atras in salile de joc sute de mii de adolescenti, care se joaca cu destinul lui Hristos cum vor, atunci cand se satura de jocul "Mu Moldova". Si toate astea, doar pentru ca in Moldova s–a nascut Voronin.Click aici pentru a vedea
prima pagina a Ziarului de Garda

 Social

La hotarul moldo–roman
fiul lui Tudor Petrov–Popa e granicer
imagine
Acum trei saptamani, fiul detinutului politic Tudor Petrov–Popa, Victor, a fost inrolat in Armata Nationala, in Departamentul Graniceri de la Ungheni. Spre deosebire de multi tineri care se gandesc cum sa se eschiveze de la armata, pentru Victor satisfacerea serviciului militar inseamna o posibilitate de a–ti incerca propriile forte. Continuare

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

— Studenta. Caut un loc de munca in vanzari pentru perioada 15 iunie–15 septembrie, tel. 079074846, Anastasia
— Caut un loc de munca in contabilitate, 22 56 36, Tamara
— Asociatia Medical-Teritoriala Botanica din Chisinau angajeaza asistente medicale, 53 24 04
— Meditatii la fizica, 468262, 350026
— Caut de lucru intr-o sectie de ambalare, 513642
— Caut de lucru. Contract de munca peste hotare 0237 71678, Siret, Straseni, Nina
— Caut un contract de munca peste hotare. 775960
— Caut loc de munca in serviciu de paza 569024
— Caut de lucru. Execut sculpturi si picturi. 321162
— Caut un loc de munca in constructie (268)36303, (268)26249 Nicolae Casian
— Caut contract legal de munca peste hotare. 069996715, 740125
— Caut contract de munca in strainatate. Legal si avantajos. 732481
— Detectiv, jurist 079252766
— Caut contract de munca peste hotare lacatus sau constructor 729259
— Caut loc de constructor 287501 (Petru)
— Ore particulare de spaniola. 411843
Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com