Nr. 84 (18 mai 2006)

Fete fara mame la Dubai

"In premiera in Moldova!", "Lucru avantajos pentru tineri in Emiratele Arabe", astfel de anunturi "inunda" in ultimul timp paginile de mica publicitate din ziarele specializate. Pentru a fi angajat la unele magazine sau hotele din Emiratele Arabe este necesar de stiut la perfectie limba engleza, iar de restul se ocupa firma. Politia declara ca in spatele acestor firme ar putea sa se ascunda traficantii de fiinte umane.

La unul dintre telefoanele indicate mi–a raspuns o voce pitigaiata de femeie. Este SRL "Marina Tcaci", o firma specializata in angajarea tinerilor peste hotare, in special in orasele mari din Emiratele Arabe.

"Ce varsta aveti?", mi–o ia inainte femeia. "25 ani... e bine! Aveti varsta tocmai perfecta pentru a munci peste hotare. Va pot propune un loc de munca la magazine sau hotele din Emiratele Arabe. Aceasta oferta este una in premiera in Moldova si deja am trimis in Emirate la lucru vreo cinci grupe. Nu ezitati, primiti un salariu de 900 dolari pe luna, insa daca indepliniti o norma suplimentara puteti castiga pe deasupra alte cateva sutisoare de dolari. Dar, pentru aceasta trebuie sa stii foarte bine engleza. Daca doriti sa aflati mai multe detalii va astept maine cu CV–ul dvs. la noi la firma", imi prezinta ofertele sale Marina Tcaci.

Curioasa o intreb de locuri de munca in alte tari. Patroana, insa, incearca sa ma convinga ca nu merita sa plec in Italia, Cipru si Portugalia, deoarece am putine sanse sa ma angajez acolo, invocand faptul ca in aceste state lucreaza prea multi imigranti.

"Ce nu–ti convine in Arabia? Pentru a pleca nu ai nevoie de bani pentru viza si deplasare. Noi facem totul. Tu doar trebuie sa ai dorinta. Nu–ti fie frica. Suntem seriosi, avem licenta. Activitatea noastra este verificata de politie, asa ca nu putem incalca legea. Avem oferte ca vanzatoare la magazine, chelnerite la baruri sau restaurante, personal la hotele etc.", pune punctul pe "i" Marina Tcaci.

"Dar nu cunosc engleza...", ii spun femeii. Atunci ea imi recomanda sa trec pe la biroul sau pentru a gasi o "solutie" avantajoasa pentru mine.

Sanse mari de a gasi ursitul

Intr–un birou bine amenajat in unul dintre blocurile de locuit de pe bd. Renasterii m–am intalnit cu patroana la ora stabilita. In camera mica, peretii erau ticsiti cu imagini din tari exotice. Pe alte fotografii mai multi tineri imbracati la patru ace deservesc la restaurante diverse personalitati…

Imediat ce mi–a propus sa ma asez pe un scaun, Marina Tcaci imi ofera un loc de munca la vreo "kuhne" dintr–un restaurant din Cipru. Eu trebuie sa spal vesela, iar pentru aceasta voi primi un salariu de 500 de euro. In plus, pentru a ajunge in patria Afroditei trebuie sa achit 3600 de euro pentru perfectarea actelor. "Dar nu dispera, acelasi serviciu pot sa–ti gasesc si in Dubai, capitala Emiratelor Arabe unde vin cei mai multi turisti. Cu timpul vei invata engleza si vei avansa in post. Vei spala blidele un an, dar pe urma vei avea o munca mai bine platita. Ca sa pleci in Cipru trebuie sa platesti scump, dar banuiesc ca tu nu ai acesti bani", incearca sa ma consoleze patroana firmei.

Femeia mi–a explicat ca in Dubai pot pleca impreuna cu sora, fratele sau o alta ruda apropiata nu mai batrana de 30 de ani. Sa fiu insotita de mama este interzis categoric. De ce? Marina Tcaci mi–a spus ca cei mai in varsta le creeaza probleme patronilor arabi, deoarece se imbolnavesc si obosesc rapid. In viziunea ei, tinerii au mai multa forta si pot castiga de doua ori mai mult decat "batranii".

"Tu esti tanara, frumoasa si ai toate sansele sa te casatoresti cu vreun businessman arab. Dar daca langa tine va fi mama, atunci ea te va urmari oriunde si risti sa–ti pierzi norocul. Stiu ca multe fete si–au gasit ursitul acolo", imi explica cu lux de amanunte afacerista.

Spalatul veselei este mai decent decat "lucrul la panali"

Pentru a–mi demonstra ca activeaza legal, femeia mi–a aratat licenta de activitate, sustinand ca nici nu poate fi vorba de o filiera de trafic de fiinte umane. Patroana mi–a explicat ca firma retine 10 la suta din castigul clientului pe care il trimite gratuit in Emiratele Arabe. Deci, ea afirma ca nu este o "facatura".

"Ce fel de prostitutie? Noi suntem o firma serioasa si nu ne ocupam de prostitutie. Cum iti vei asterne asa si vei dormi. Nimeni nu te va impune sa te prostituezi acolo, doar daca tu singura nu te vei apuca de nebunii. Spalatul veselei este un lucru mai decent decat cel de la "panali". Noi va ajutam sincer sa castigati un ban, dar restul depinde de voi. Italia si Portugalia este plina de moldoveni, rusi, romani si ucraineni, de aceea este mai dificil sa ajungi acolo sa muncesti. Dar in Emirate noi nu va cerem bani pentru viza si drum. Mai mult noi iti asiguram cazarea gratuita la vreun hotel timp de patru luni. Pe urma tu vei castiga bani si iti vei alege unde sa traiesti. Am avut niste fete care au ajuns acolo si au fugit de la patron. Am avut mari probleme din cauza asta, pentru ca noi garantam acestora ca tinerii sunt seriosi si muncitori", conchide femeia.

Aici discutia noastra a sfarsit, urmand ca in urmatoarele zile sa decid daca accept sau nu oferta Marinei Tcaci. Patroana mi–a sugerat sa ma grabesc, caci in curand va trimite un grup de tineri in Emiratele Arabe...

Exploatare sexuala suta la suta

Ion Bejan, seful Centrului pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane din cadrul MAI, a declarat ca de regula in spatele acestor anunturi se ascund traficantii de fiinte umane. "Exploatare sexuala suta la suta. Ei sunt buni psihologi si ademenesc fetele cu castiguri fabuloase, promitandu–le ca le achita deplasarea si obtinerea vizei. In realitate ele sunt vandute pentru prostitutie. Noi am depistat mai multe filiere de proxeneti care prin diverse metode de inselaciune au racolat mai multe fete, impunandu–le sa practice prostitutia. Actualmente noi colaboram activ cu politia si cu mai multe organizatii de resort din Emiratele Arabe, Turcia pentru a readuce in Moldova victimele traficului de fiinte umane. Daca firma propune sa plateasca taxele de perfectare a vizei si pentru deplasare, atunci trebuie sa ne puna in garda, pentru ca la sigur este o filiera de proxeneti", a mai spus Ion Bejan.

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com