Nr. 83 (11 mai 2006)

 Social

Strangularea lui "Asachi"
Ecourile la decizia autoritatilor de la Chisinau de a schimba denumirea Liceului "Gh. Asachi" din roman–francez in moldo–francez, nu s–au lasat asteptate. Continuare 

Inima de neamt
Un cetatean german isi recunoaste paternitatea asupra 1000 de copii din mai multe state sarace ale lumii, inclusiv din Moldova. Continuare 

Note pentru insusirea legislatiei UE
Vineri, 5 mai, la Ministerul Justitiei s–a desfasurat seminarul "Utilizarea bazei de date a legislatiei UE"... Continuare 

Veteranii au venit separat la intalnirea cu primarul Ursu
La Chisinau, din cei aproximativ 2 300 de veterani ai celui de–al II–lea Razboi Mondial, ramasi in viata, aproximativ 200 de persoane sunt veterani ai Armatei Romane. Continuare 

Exmatriculati in lipsa autorizatiei rectorilor
Studentii care se considera lezati in drepturi au organizat o actiune de protest prin care cer revocarea ordinului nr. 219, din 22 martie 2006. Continuare 

Strangularea lui «Asachi»

Absolventii anului 1976 ai Scolii nr. 1 din Chisinau, actualmente Liceul romano–francez "Gheorghe Asachi", amintesc intr–o declaratie pentru presa ca nu isi pot permite sa asiste, tacit, la felul in care actuala putere incearca sa indobitoceasca liceenii acestei institutii. Ei amintesc ca, pe cand absolveau scoala, conducerea de atunci i–a obligat sa dea bani pentru edificarea monumentului lui Grigore Kotovski, numele caruia il purta scoala la acea perioada. Ulterior, bustul a fost donat institutiei. Pe atunci, insa, acesta era stilul de activitate al puterii sovietice. "Astazi, cand se declara cu orice prilej ca la noi exista democratie si libertate, o atare manipulare a tinerei generatii si o strangulare a democratiei si a libertatii de exprimare, este inadmisibila."

Ecourile la decizia autoritatilor de la Chisinau de a schimba denumirea Liceului "Gh. Asachi" din roman–francez in moldo–francez, nu s–au lasat asteptate. Absolventii Scolii nr.1 din Chisinau, promotia 1976, "se obliga sa restabileacsa panoul Liceului romano–francez "Gheorghe Asachi" din fonduri proprii, atentionand astfel opinia publica despre faptul ca, in R. Moldova, dreptul de a gandi liber este sfidat cu buna stiinta de catre factorii de decizie din stat."

In dimineata zilei de joi, 4 mai, elevii Liceului "Gheorghe Asachi", indignati de faptul ca denumirea liceului a fost schimbata fara stirea si aprobarea lor, au iesit in strada, protestand impotriva acestei decizii si distrugand panoul de pe frontispiciul institutiei pe care scria "Liceul teoretic moldo–francez".

"Liceenii protesteaza, deoarece denumirea institutiei a fost schimbata in mod miselesc", a declarat pentru Ziarul de Garda o profesoara de la liceu. "Pana acum am fost liceu romano–francez, iar peste noapte am devenit "moldo–francez". Elevii nu sunt de acord cu o astfel de schimbare. Ani de zile am luptat pentru limba romana, pentru a fi asemeni fratilor nostri de peste Prut, iar intr–un moment intelegem ca toate jertfele ne–au fost zadarnice. Nu stim din initiativa cui a fost schimbata inscriptia. Copiii nu accepta si nu vor accepta aceasta schimbare. Ei sunt cei care au iesit in strada, independent, fara implicarea noastra. Noi, profesorii, am fost, pur si simplu, intrebati: "Pentru ce am protestat anii trecuti? Cuvantul nostru nu mai valoreaza nimic?" Este cert ca elevii incep sa isi piarda increderea in fortele proprii."

Ana Copanoi, eleva:

"Ne jigneste schimbarea denumirii liceului. Din 1864, liceul a fost roman–francez. Acum, insa, nu stiu a cui a fost ideea nechibzuita de a–l schimba in moldo–francez. Noi suntem contra. Daca se schimba denumirea, se va introduce si limba moldoveneasca si studierea istoriei integrate."

Daca ei "NU", atunci si noi "NU"

Viorelia Ciobanu, profesoara de istorie:

"Elevii au fost cei care ne–au sters rusinea. Ei au fost cei care au avut curajul sa protesteze in fata liceului. Cand am venit din vacanta, imi era rusine sa ridic ochii. S–au mobilizat si ne–au mobilizat si pe noi, profesorii. Toti am fost putin derutati, nu stiam incotro s–o apucam. Ar fi bine sa luam exemplu de la popoarele nordice care sunt mai consecvente. Protestele de azi sunt o reactie normala. Nu renegam tot ce s–a intamplat. Daca autoritatile nu au sa ne asculte... Daca ei "NU", atunci si noi "NU".

Vitalie Popov, elev:

"Am invatat 11ani in Liceul roman–francez "Gheorghe Asachi " si uite ca intr–o zi, pur si simplu, am inteles ca, de fapt, mi–am facut studiile in unul moldo–francez. Daca stiam acest lucru, nu cred ca veneam sa invat aici. Schimbarea denumirii liceului il consider un pas politic. La sigur, intr–o buna zi, va fi introdusa limba abstracta–moldoveneasca."

Boris Volosatai, directorul Liceului "Gheorghe Asachi":

"Solutia in aceasta situatie ar fi un demers prin care s–ar stipula cererea noastra de revedere a hotaririi din 27 decembrie 1990, prin care liceul a fost inregistrat moldo–francez. Toti acesti ani, de iure, liceul a fost roman–francez, insa de facto, era unul moldo–francez. Documentul care confirma acest fapt, a aparut in fata noastra abia acum."

Cazul de azi este o inchinaciune tradatoare a administratiei in fata guvernarii

In ziua protestelor am fost sunati la redactie de bunica unul licean: "Nepotelul meu invata la "Gh. Asachi". A luat premiul 1 la concursul de romana. Ma intreb cum poate copilul sa fie premiant la romana, cand isi face studiile intr–un liceu moldo–francez? Vreau sa va mai spun un lucru: acest liceu a pierdut toate traditiile de candva. Oamenii care sunt in fruntea liceului nu au nimic in comun cu ideea nationala si cu oamenii de buna–credinta. De multe ori m–am ciocnit de nelegiuirile din liceu. Imi amintesc ca am fost invitati la intalnirea promotiilor anilor '50–'60. Am stat ca prostii, doctori in stiinta, oameni cu merite, oameni trecuti de 70 ani, am stat si am asteptat ca sa vina prim–ministrul acelei perioade. A venit, dupa o ora de asteptare, inconjurat de patru bodyguarzi, si doar atunci a inceput manifestatia, cu fel de fel de inchinaciuni, in fata guvernarii. Cazul de azi al liceului este aceeasi inchinaciune oarba si tradatoare a administratiei liceului, in fata Guvernului. Sunt suparata pana la refuz. La inceputul anului mi–am dus nepotelul la scoala, cand am vazut ca de acolo ies niste fetiscane cu fundul si cu buricul gol, m–am crucit! Sa fie asta oare scoala nr. 1 in care ne–am facut noi studiile? Era o scoala frumoasa, elevele erau eleve, iar scoala era scoala. Acum am impresia ca e o casa de toleranta."

Elevii ar trebui sa fie atenti tot timpul

Victor Grebenscicov, lingvist, consilier PPCD in Consiliul Municipal Chisinau:

"Liceul se numea asa in momentul infiintarii lui. Si dupa cum au spus si elevii, pana si ei stiu acest lucru, este vorba, nu despre apartenenta de stat, ci despre limbile care sunt studiate temeinic acolo: romana si franceza. Admir comportamentul elevilor, al cadrelor didactice si al parintilor. In consecinta, cred ca se va renunta la schimbarea denumirii liceului, insa elevii, ar trebui sa fie atenti tot timpul, pentru ca traim intr–un stat in care dispozitiile antiromanesti sunt destul de puternice si trebuie sa fie pregatiti de o eventuala riposta."

Copiii sunt pusi in fata unei alegeri artificiale

Leo Bordeianu, scriitor:

"Cred ca e vorba de un joc politic pana la urma, de dorinta guvernarii de a se reintoarce la limba moldoveneasca. Nu este o actiune chibzuita, deoarece pe moment era instaurat un echilibru in societate. In urma legii din '89, fiecare cetatean are dreptul la identitatea sa nationala. Situatia este penibila, deoarece acesti copii sunt pusi in fata unei alegeri artificiale, care vine sa le lezeze demnitatea."

Aceasta actiune, absolut necugetata, face parte dintr–un plan al comunistilor

Anatol Taranu, istoric, deputat AMN, Comisia pentru Cultura, Stiinta, Invatamant, Tineret, Sport si Mijloace de Informare in Masa:

"Incercarea de a schimba denumirea liceului nu este nimic altceva decat tentativa guvernarii de a distrage atentia opinei publice de la problemele economice si sociale din stat. Mi se pare ca acest lucru se intampla, deoarece conducerea comunista simte ca pierde terenul de sub picioare. Aceasta actiune, absolut necugetata, face parte dintr–un plan al comunistilor."

In cazul in care nu se va reveni la denumirea traditionala a liceului, elevii liceului ameninta ca vor intra in greva generala.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com