Nr. 83 (11 mai 2006)

 Politic

Lista de asteptare
In sedinta sa din 3 mai curent, Executivul a efectuat mai multe remanieri diplomatice. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Lista de asteptare

In sedinta sa din 3 mai curent, Executivul a efectuat mai multe remanieri diplomatice. La fel ca si cu alte ocazii, remanierile nu au fost insotite de vreo explicatie pe marginea suspendarii mandatelor diplomatice. Astfel, in societatea noastra care isi revine cu greu din turmentarea sarbatorilor ex–sovietice, s–a creat destul loc pentru banuieli si presupuneri.

Asadar, dupa ce, in cadrul ultimului Cabinet de ministri, ex–ministrul Energeticii, Iacob Timciuc, nu a mai fost acceptat in calitate de ministru, puterea de la Chisinau incearca sa–si "corecteze" frustrarea pe care, in martie 2005, i–a provocat–o acestui distins membru al CC PCRM. La 3 mai 2006, adica dupa un an de somaj, Timciuc este trimis Ambasador al R. Moldova in China. La sedinta Executivului, insa, nu au fost abordate motivele rechemarii din functii a mai multor ambasadori. Astfel, informatia sumara, potrivit careia Guvernul a decis revenirea acasa a mai multor sefi de misiuni diplomatice, nu poate fi completata decat cu unele presupuneri, argumentate tangential de unii oficiali care nu doresc sa–si divulge si numele. Bunaoara se zice ca rechemarea lui Victor Borsevici ar fi legata de refuzul acestuia de a accepta, pe contul Ambasadei, niste transferuri dubioase, facute in scopul asigurarii cheltuielilor pentru odihna si tratament ale unor persoane cu functii inalte in stat.

Si Mihai Manoli a fost rechemat din functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar in SUA, reprezentant permanent al Moldovei pe langa BM si FMI, precum si din functia detinuta prin cumul, cea de Ambasador in Canada si Mexic. Potrivit surselor noastre, revenirea ambasadorului Manoli ar fi legata de preconizata schimbare a conducerii Bancii Nationale. Eventual, acesta ar putea deveni succesorul lui Leonid Talmaci la functia de guvernator al BNM.

Guvernul a mai decis rechemarea reprezentantului permanent pe langa Consiliul Europei, Alexei Tulbure, si a Ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar al Moldovei pe langa Organizatia Natiunilor Unite, Vsevolod Grigore.

Nici un functionar de la MAEIE nu a putut dezvalui motivele rechemarii acestora. Sursele noastre spun, insa, ca lui Alexei Tulbure intr–adevar i–ar fi expirat mandatul, mai important, insa, pare a fi "eliberarea", in special pentru acesta, a unui post de viceministru de Externe.

Cea mai mare enigma ramane, si in continuare, rechemarea Ambasadorului R. Moldova in Franta si in regatul Spaniei, Andrei Neguta. Desi se vehiculeaza ca motivul principal al disponibilizarii lui Neguta ar fi o criza de relatii cu ministrul Stratan, nici un functionar de la Externe nu a dorit sa faca dezvaluiri la acest subiect. Mai mult decat atat, la Directia Personal ni s–a indicat sa cerem de la ministru permisiunea de a vorbi cu functionarii directiei respective.

Sergiu Stati, presedintele Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, solicitat de Ziarul de Garda sa comenteze aceste remanieri a declarat:

"Este prerogativa sefului statului sa recheme si sa numeasca ambasadorii R. Moldova in strainatate. Aceasta procedura nu necesita, implicit si consultarea comisiei parlamentare de profil. Banuiesc doar ca in cazul ambasadorilor rechemati vor fi cautate si propuse candidaturi cu viziuni mai noi, mai energice si mai eficiente."

MAEIE ca o Gara

Sala de sosire:
Victor Borsevici (din China)
Alexei Tulbure (de la CE)
Mihai Manoli (din SUA)
Andrei Neguta (din Franta)
Vsevolod Grigore (de la ONU)

Sala de asteptare:
Vladimir Botnari
Sergiu Mocanu
Oleg Serebrian
Vlad Cubreacov
Vasile Ursu
Eugenia Ostapciuc
Angela Arama
Vasile Iovv
Valerian Cristea
Veronica Abramciuc
Nicolae Alexei (generalul)
Tudor Tataru
Lenuta Burghila
Vera Solonceac
Ilie Vancea
Iulian Filip
Artur Cozma
Boris Volosatai


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com