Nr. 83 (11 mai 2006)

anti-EXOD

"Inainte si dupa Fuga"

La 10, 11, 23 si 24 mai, la Teatrul "Satiricus I. L. Caragiale" va fi jucat spectacolul "Inainte si dupa Fuga". Autorul piesei este jurnalistul si scriitorul Dumitru Crudu, bine cunoscut si pentru alte cateva piese. Spectacolul este regizat de Sandu Grecu.

Autorii spectacolului si–au propus sa ofere informatie suplimentara despre soarta refugiatilor si despre sentimentele retraite de ei. De obicei, acestia sunt oameni respinsi de propria lor tara. Ei au nevoie de a se simti mai mult bineveniti, decat izolati si respinsi in tara lor noua.

In scena Teatrului "Satiricus" este adusa soarta catorva persoane din diferite parti ale lumii. Eroii piesei impartasesc aceleasi probleme. Spectacolul ne reconfirma ca refugiatii nu trebuie priviti drept poveri ale societatii. Ei ar trebui perceputi drept persoane ce pot contribui la cultura si prosperitatea comunitatii gazda. Unii dintre ei sunt artisti bine cunoscuti, pictori, poeti ori prozatori. Dante Alighieri, bunaoara, a creat cea mai mare parte a lucrarilor sale fiind in exil.

Viata unui refugiat niciodata nu este una usoara. Ea este deosebit de dura in special pentru tineri, care in urma refugiului sunt lipsiti de anii cei mai captivanti de formare in viata lor. Ei se confrunta cu realitatea dura de a fi stramutati si privati de multe lucruri, in timp ce ar trebui sa–si traiasca viata in pace. ICNUR cauta solutii pentru a–i ajuta, solutii ce includ repatrierea, integrarea in prima tara care le–a oferit azil si restabilirea in tarile terte.

Spectacolul "Inainte si dupa Fuga" a fost produs de Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati in 2004. Un numar de spectacole au fost prezentate anul trecut pentru elevii scolilor din municipiul Chisinau la Teatrul "Satiricus I. L. Caragiale". In 2006, spectacolul va fi tradus in limbile rusa si engleza si transmis si birourilor ICNUR din regiune.

Spectacolele incep la orele 18:00 si sunt prezentate gratuit.

 

GERMANIA: Campionatul mondial de fotbal si 60.000 de femei traficate

Asambleea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a emis o declaratie in care sustine ca in timpul Cupei Mondiale la Fotbal, care va avea loc in Germania in aceasta vara, ar putea fi traficate in scopuri sexuale intre 30.000 si 60.000 de femei. APCE a solicitat FIFA sa condamne fenomenul traficului de fiinte umane si sa ia atitudine fata de posibila amploare a acestui fenomen in cadrul acestei competitii.

"In calitatea sa de organizator al Cupei Mondiale, FIFA ar putea de asemenea sa isi asume responsabilitatea pentru a condamna acest fenomen regretabil, care insoteste de regula evenimentele sportive de anvergura. Din aceasta cauza ar trebuie denuntate orice activitati care prejudiciaza drepturile omului", se spune in declaratia CE.

Ruth–Gaby Vermot–Mangold, parlamentara elvetiana care a pregatit un raport in aceasta problema, si–a exprimat regretul in legatura cu faptul ca "FIFA considera traficul de fiinte umane ca pe o problema colaterala care ar trebui primita asa cum este. FIFA si presedintele sau, Joseph Blatter, trebuie sa accepte responsabilitatile", a declarat parlamentara APCE.

Rezolutia APCE a facut referinta la existenta din mai 2005 a Conventiei asupra Traficului de Fiinte Umane a Consiliului Europei, care prevede mai multe masuri de prevenire si protectie a victimelor, si de ancheta a traficantilor, pe care insa statele membre ale CE inca nu au ratificat–o", se spune in declaratie, in timp ce tarile au fost rugate sa ratifice aceasta conventie.

Deoarece acest campionat va avea loc foarte curand, Asambleea solicita guvernele sa implementeze cu maxima urgenta prevederile conventiei, care tin de procesul de identificare a victimelor si cel al procesului de reabilitare, care prevede si termenul de 30 de zile pentru reflectare in cazul in care o femeie a devenit victima a traficului intr–o tara straina. APCE de asemenea solicita tarile membre sa acorde asistenta victimelor, prin deschiderea unor centre de reabilitare care vor pune la dispozitia acestora inclusiv si traducatori din diferite limbi.

Una dintre cererile importante tine de atitudinea politiei fata de femeile–victime ale traficului de fiinte umane, care trebuie considerate ca atare si nu ca imigranti ilegali. APCE mai solicita tarile membre sa puna accent si pe responsabilitatile celor care se folosesc de serviciile acestor victime.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com