Nr. 82 (4 mai 2006)

anti-EXOD

ROMANIA: Vize gratuite

Ministrul roman de Externe, Mihai Ungureanu, a declarat, vineri, la Sofia, ca, in cursul ultimei runde de negocieri dintre Romania si R. Moldova pe problema regimului calatoriilor, Romania a propus ca vizele pentru cetatenii moldoveni sa fie gratuite, transmite Mediafax.

In intalnirea de la 26–27 aprilie, de la Bucuresti, partea romana a facut mai multe sugestii prin care regimul vizelor sa fie cat mai simplu posibil si sa provoace cat mai putine neajunsuri cetatenilor moldoveni.

Printre aceste propuneri se numara gratuitatea vizei, introducerea unui tip de vize pentru un an sau cinci ani pentru categorii de cetateni moldoveni cu risc redus de imigrare in Romania si anume oameni de afaceri, studenti, elevi si persoane din mediul academic in general.

Tot in vederea regularizarii regimului calatoriilor, Ministerul de Externe intentioneaza sa modernizeze sectia consulara a ambasadei de la Chisinau. Pe de alta parte, Romania isi propune sa mai deschida inca doua consulate generale in Moldova, probabil la Balti si la Cahul, a mai spus ministrul de Externe. Potrivit acestuia, propunerile facute de Romania au menirea de a permite cetatenilor moldoveni sa beneficieze in mod real de aderarea Romaniei la UE.

Impunerea de vize pentru cetatenii moldoveni este o masura obligatorie in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar trebuie sa tina cont si de interesele comune ale celor doua tari.

De asemenea, ministrul s–a referit si la negocierile la nivel de experti care au avut loc la 13–14 aprilie la Chisinau, pe tema Tratatului privind regimul frontierelor dintre R. Moldova si Romania. El a spus ca discutiile s–au desfasurat in baza unui mandat politic clar si au tangenta si cu propunerea Romaniei privind incheierea unui acord bilateral de parteneriat european care ar trebui sa ofere cadrul unei colaborari stranse intre Romania si R. Moldova pe teme europene

 

PORTUGALIA: Europa deschide portile pentru cei care cauta de lucru

De la 1 mai 2006, Portugalia, alaturi de Spania si Finlanda, si–a deschis hotarele pentru 8 state din Europa de Est, care s–au alipit Uniunii Europene cu doi ani in urma.

De lunea trecuta, cetatenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei si Sloveniei vor avea posibilitatea sa intre liber si sa se angajeze la munca in aceste trei tari, fapt posibil prin ridicarea barierelor impuse de Tratatul de Aderare la UE din 16 aprilie 2003, care a prevazut acest termen de limitare a accesului la munca. Or, initial 12 dintre 15 state membre ale UE si–au exprimat ingrijorarea in privinta unui flux de forte ieftine de munca, care vor conduce la cresterea somajului, spune agentia portugheza Ipsnews.

Doar Irlanda, Suedia si Marea Britanie garantasera imediat accesul cetatenilor din noile state membre ale UE, in timp ce cateva state au impus restrictii de angajare la munca anume pentru exponentii fostelor state sovietice.

Experienta ultimilor doi ani a demonstrat ca nu a avut loc un flux neobisnuit de imigranti, astfel acest mit fiind deturnat, sustine ziarul portughez "Diario Economico".

Alte noua tari cum ar fi Austria, Belgia, Danemarka, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg si Olanda vor mai mentine aceste restrictii pana in mai 2011.

 

SERBIA: Proteste impotriva scumpirii vizelor

Recent, Uniunea Europeana a emis initiativa de a creste pretul vizelor pentru cetatenii statelor non–membre de la 35 euro la 60 euro, in legatura cu noi cheltuieli impuse la dotarea institutiilor vamale si consulare cu echipamente digitale noi. Noile vize biometrice de 60 de euro se presupune ca vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Mai multe organizatii militante pentru drepturile omului din Europa de Sud–Est au initiat diferite actiuni de protest impotriva cresterii pretului pentru vize.

Organizatia "Pactul cetatenilor pentru Europa de Sud–Est" din Serbia a pornit o actiune intitulata "Nu pentru 60 euro", chemand toti cetatenii Uniunii Europene sa ajute oamenii care nu sunt pe "lista alba".

Apelurile sunt solicitate si receptionate la adresa electronica not60euros@citizenspact.org.yu.

Sunt colectate si mesaje vocale in cele 20 de limbi oficiale ale statelor UE, in care se pronunta aceste proteste, la final fiind preconizata producerea unui spot audio cu vocile celor ce protesteaza. Acest spot va fi distribuit gratuit tuturor statiilor de radio din Europa si DJ–ilor din spatiul UE, fiind de asemenea plasat pe portaluri electronice.

Potrivit membrilor acestei organizatii, pretul de 35 euro pentru o viza Schengen este si asa suficient de mare, alaturi de pretul umilintei pe care il plateste fiecare solicitant stand la cozi interminabile, prezentand zeci de acte si suportand refuzuri. Alte date cu privire la aceasta actiune sunt prezentate pe portalul www.exitfest.org.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com