Nr. 81 (20 aprilie 2006)

 Politic

Primari
sacrificati de putere
Primarii democrati isi trimit sotiile la munca in Italia pentru a face fata abuzurilor puterii Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Judecati pentru ca
scriu adevarul
Presa independenta locala si nationala continua a fi purtata prin instantele de judecata de functionarii publici, care isi estimeaza onoarea si demnitatea la zeci, sute si chiar milioane de lei Continuare 

Birocratii poarta pe drumuri combatantii
Dupa ce au aparat Patria, combatantii au de infruntat sistemul birocratic corupt de la Chisinau Continuare 

Primari sacrificati de putere

Pana la noile alegeri locale a mai ramas un an si partidul de guvernamant isi indreapta eforturile si actiunile pe "terenul" electoratului rural care e mai usor de influentat si de manipulat.

Timp de trei ani, primarul de Solonceni, Rezina, si–a administrat comuna fara a intampina impedimente din partea autoritatilor raionale. Acum, insa, Anatol Chirtoaca a devenit incomod. Motivul? Viziunile anticomuniste pe care le impartaseste. Blocarea finantarii, controalele repetate din partea angajatilor serviciilor anticoruptie si ale politiei economice, presiunile fostilor contracandidati, comunisti sau adepti ai PCRM, sunt o parte din metodele de intimidare, aplicate impotriva primarului Chirtoaca.

Fara stirea acestuia, sambata, 15 aprilie, in sat a fost convocata o adunare. Motivul pentru care au fost chemati oamenii era gazificarea satului. Parea ca se pune la cale o adunare ca oricare alta. Rareori, insa, cu astfel de ocazii, satenii sunt vizitati si de vicepresedintele r–lui, Petru Varlan, de comisarul interimar si de procurorul raional. Afland, de la alegatori, despre pregatirea unor actiuni abuzive, la adunare au participat si reprezentantii AMN, deputatii Vitalia Pavlicenco si Ion Plesca.

Adevaratul motiv al adunarii

"Zilele trecute, politia mi–a cerut sa trec pe la primarie pentru a discuta problema gazificarii si a cotei valorice pe care o am la ferma. Nu mi–au vorbit despre primar, iar eu nu pot spune nimic rau despre el, pentru ca se straduieste sa faca tot ce–i sta in puteri pentru sat. Oamenii il sustin si il respecta. Pentru el au votat 70 % din sateni", imi declara la Solonceni Oleg Chirtoaca.

Nina Bors, Solonceni:

"Cineva are mari interese in acest sat. Il cunosc bine si il sustin pe primar. Poate face si greseli, dar este tanar si are cand invata. Chiar nu vad altul in locul lui. Desi, in trei ani a facut destule pentru sat, acum multi nascocesc vrute si nevrute. Unora nu le place ca a dat in chirie cariera, uitand ca, pana la el, alti primari au folosit–o in interese proprii. Ei nu inteleg ca, astfel, Chirtoaca a gasit o sursa de finantare pentru sat. I se cauta nod in papura, pentru ca cineva vrea sa puna mana pe cariera de nisip."

Un alt scandal, declansat la adunare, este cel legat de ferma din sat, distrusa pe parcursul anilor.

"Ferma se distruge de la inceputul anilor '90", afirma Nina Bors. "Atunci au fost furate toate animalele. Persoanele care invinuiesc primarul "au lins smantana", iar acum incearca sa–l acuze pe primar. Acum o luna, oameni din sat au furat tot ce se mai putea de la ferma: caramizi, foi de ardezie..."

"Acum cativa ani, de la ferma au fost furate vaci si tractoare. Sunt oameni care mananca si acum "tusonci" de atunci si nu le este rusine. De ne–ar prezenta macar un act ca sa vedem si noi ce s–a furat", declara un localnic.

Potrivit mai multor sateni, politia i–a vizitat in ajun, invitandu–i la adunarea de sambata. "Cum vedem epoletii, ne speriem", afirma acestia. Andrei Ursachi, sef de post la Solonceni, a confirmat ca satenii au fost vizitati de politisti, insa, zice el, nimeni nu i–a chemat la adunare. "Am umblat prin sat, luand recipise de la oamenii care detin bunuri de la ferma. Nu le–am cerut sa vina la primarie. Poate unii au inteles gresit. Nu stiu de ce s–au adunat azi", — spune Ursachi.

Dna Elena, angajata a Primariei Solonceni, a declarat pentru Ziarul de Garda:

"In ultima perioada, e imposibil sa lucrezi. Zilnic avem parte de controale. Vin cei de la anticoruptie sau de la politia economica si stau zile in sir. Nu mai putem munci in astfel de conditii. La primarie parvin plangeri din partea acelorasi persoane. Si azi oamenii au fost adunati datorita nemultumirii unor anumiti sateni. E clar: primarul incurca cuiva."

Deoarece printre localnici erau si dintre cei care aveau intrebari si acuzatii "bine gandite" la adresa primarului, adunarea a culminat cu un scandal. Comisarul interimar si procurorul raional, desi ar fi trebuit sa supravegheze ordinea publica, nu au intreprins nimic pentru a calma lumea. La acuzatiile ce i se aduceau, insa, primarul avea raspunsuri argumentate. Spre exemplu, la intrebarea lui Vasile Roscovan, care zice ca e in afara "organelor politice", dar ar vrea sa stie, "kak nikak", unde sunt 15 tone de ciment, receptionate de primarie de la un agent economic, raspunsul oferit de comisarul de Rezina a fost insotit de demonstrarea actelor de provenienta a celor 9 si nu 15 tone de ciment.

In privinta bunurilor care au fost furate de la ferma, David Alexei, de la "Moldsem Porumb", a comentat doar atat: "Oameni buni, au venit din alte sate sa va fure ferma sau tot voi ati furat? De ce vreti sa dati jos primarul? Ferma nu este in gestiunea sa. Din ea se fura de ani de zile, iar azi primarul ajunge vinovat? Este un lucru rusinos."

"Imi este greu sa administrez in ultima perioada comuna. Am parte de zeci de controale. Daca as spune cuiva, nu ar crede, dar am fost nevoit sa–mi trimit sotia in Italia pentru a–mi intretine familia. Cu banii pe care ii primeam de la primarie, eram nevoit sa achit amenzile usturatoare aplicate de politia economica. La mijloc, evident, sunt interese politice", a declarat primarul de Solonceni.

Vicepresedintele r–lui, Petru Varlan, s–a aratat surprins de conflict, spunand ca motivul pentru care a fost chemat in sat este cota valorica si gazificarea. Logica, deci, urmatoarea intrebare: sa fie oare oportun ca, la fiecare adunare cand se preconizeaza discutia unor astfel de probleme, sa fie prezenti comisarul si procurorul raionului?

Intrebat de Ziarul de Garda daca stie ca o comisie speciala urmeaza sa colecteze semnaturi pentru a demite primarul, Varlan a zis ca nu stie. Din spusele lui, deputata PCRM, Serafima Borgan, responsabila din partea guvernantilor de raionul Rezina, s–a imbolnavit in ultimul moment si nu a reusit sa vina la adunare.

"Deputatii comunisti evita confruntarile directe", spune deputata AMN, Vitalia Pavlicenco, precizand ca "ei prefera sa manipuleze lumea din umbra. Din pacate, situatia din Solonceni este una tipica si altor localitati de la noi. Guvernarea, prin actiunile intreprinse metodic, demonstreaza ca isi doreste un popor fara avere, fara proprietate, fara cunostinte, dar si fara constiinta de a fi liberi. Ei lipsesc cetatenii de sansa de a face o alegere politica corecta. Toate actiunile primarului de Solonceni sunt legitime, iar adunarea de sambata demonstreaza inca o data modul in care PCRM face uz de putere."

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com