Nr. 81 (20 aprilie 2006)

 Divers

«Moldova —
casa lui Lenin»
Am intrebat cativa deputati si cativa reprezentanti ai societatii civile, dar si cetateni de rand ce cred despre initiativa presedintelui moldovean Continuare 

Tudor Botin creste troite
Intre Divinitate si Natura Continuare 

«Moldova — casa lui Lenin»

Zvonuri sau nu, dar "surse informate" sustin ca, pentru a restabili buna atmosfera a relatiilor Chisinau–Moscova, presedintele nostru ar fi decis sa accepte unul dintre ultimele planuri strategice ale omologului sau de la Kremlin care a hotarat sa le faca o surpriza comunistilor din Moldova, oferindu–le, la pastrare, corpul mumificat al lui Vladimir Ilici Lenin. Desi, cu diverse ocazii, presa rusa a scris ca intretinerea "vojdiului" e prea costisitoare, se pare ca guvernantii de la Chisinau inclina sa accepte oferta. In prezent, chipurile, ramane nesolutionat un singur aspect: unde si din ce fonduri va fi ridicat Mausoleul.

Am intrebat cativa deputati si cativa reprezentanti ai societatii civile, dar si cetateni de rand ce cred despre initiativa presedintelui moldovean.

"Nu discut..."

Vladimir Eremciuc, deputat PCRM: Ce? Nu discut cu dvs. despre aceasta problema! (a pus receptorul)

"Este imposibil!"

Ivan Banari, deputat AMN: (Rade) Este o gluma? Daca nu, atunci un simplu zvon. Nu cred ca trupul lui Vladimir Ilici va fi adus in Moldova. De ce? Este imposibil! Sunt sigur ca este un zvon.

"Avem alte probleme"

Dumitru Prijmireanu, deputat PCRM: Nu cred ca e cazul sa se discute la nivel de sefi de state despre asa ceva. Avem suficiente probleme in relatiile cu Federatia Rusa. Nu ar trebui sa mai ridicam si problema mausoleului. Sunt zvonuri.

"Reveniti mai tarziu"

Dmitrii Todoroglo, deputat PCRM: Nu dispun de asa informatii si nu le comentez. (Pauza) Eu am niste oameni in birou, reveniti mai tarziu.

"Vladimir Ilici face parte din istoria noastra..."

Ludmila Potopodnaia, presedinta Miscarii Ideologiei Socialiste din Moldova: Cred ca este un zvon inventat de cineva cu un scop anume. Nu stiu cine ar putea face asa ceva, dar, deschiderea Mausoleului lui Lenin la Chisinau ar fi cel mai frumos cadou oferit reprezentantilor Miscarii noastre. Eu personal niciodata nu l–am vizitat pe idolul meu la Moscova. Vladimir Putin greseste propunand inhumarea corpului lui Lenin. Vladimir Ilici face parte din istoria noastra...

"Aici e casa lui Lenin"

Ion Cuc, 47 de ani, somer: Oho! Chiar asa? Am sa ma duc neaparat sa–l vad. Il stimez pe acest om. Pe timpul lui, oamenii o duceau mult mai bine. Sper ca presedintele Vladimir Voronin sa duca tratativele la bun sfarsit. Moldova e unica tara comunista din Europa, deci aici e casa lui Lenin.

"Nu e o idee buna"

Elena Papanaga, 26 de ani, contabila: Cum? Dar se vor cheltui o groaza de bani pentru constructia mausoleului si pentru intretinerea corpului lui Lenin. Nu cred ca este o idee buna. Pentru "traiul" lui Lenin aici s–au gasit bani, dar pentru a ridica salariile bugetarilor nu se gasesc?

"Nu avem bani pentru mausolee"

Constantin Marzac, 73 de ani, pensionar: Nu! Nu! Locul lui Lenin nu e in Moldova. Guvernarea a jurat ca ne vom integra in UE, deci, nu–l poate aduce pe Vladimir Ilici in Chisinau. Tara nu are bani pentru mausolee!


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com