Nr. 80 (13 aprilie 2006)

 Divers

Tarlev a hotarat sa plateasca bugetarilor salarii...
in sticle de vin si coniac
Continuare 

Creativitatea copiilor din Moldova, discutata la Sorbona
Ai nostri tineri la Paris... Continuare 

Tarlev a hotarat sa plateasca bugetarilor salarii...
in sticle de vin si coniac

Dupa ce Federatia Rusa a interzis importurile de vinuri din R. Moldova, guvernantii isi bat capul cum sa salveze de la faliment producatorii de vinuri. Problema e ca circa 70 la suta din exporturile de bauturi alcoolice din Moldova ajungeau in patria lui Putin, iar acum "imbatranesc" in beciurile vinificatorilor. Pentru a usura povara producatorilor autohtoni, Guvernul a decis ca din luna mai a.c., toti angajatii institutiilor bugetare vor primi 10 la suta din salariu nu in lei moldovenesti, ci in sticle de vin, coniac sau brandy. Statul spera ca astfel va reusi sa reanimeze fabricile de vinuri pana la reluarea exporturilor in Rusia.

Ce cred bugetarii de elita si cei de rand despre noua hotarare a Guvernului Tarlev?

Galina Balmos, deputat, PCRM:

"Da? Nu stiam de aceasta initiativa… Cum poti da vinuri in loc de salarii? Este o solutie aberanta. Cred ca Guvernul ar face bine daca ar cauta noi piete de desfacere a bauturilor alcoolice. Nu e corect sa procedam asa… Imi provoaca rasul aceasta hotarare!"

Ecaterina Cavlac, deputat, PCRM:

"Nu stiu… (a facut o pauza) Nu stiu ce sa cred. Daca asa s–a hotarat… Depinde ce vinuri ne vor oferi in contul salariului. As accepta sa primesc leafa in sticle timp de 2–3 luni. Dar nu o vesnicie. Ce sa fac cu atata vin?"

Leonid Bujor, deputat, AMN:

"Nu am auzit despre aceasta hotarare, dar cred ca e imperfecta. Cetatenii au nevoie de bani, nu de vin. Practic fiecare gospodar are in beci un butoi plin ochi cu vin, la ce bun ii mai trebuie tulburelul oferit de stat in loc de salariu. Aceasta hotarare a Guvernului ne aminteste de inceputul anilor 1990, cand populatia primea in loc de leafa produse alimentare. Nu cred ca asa Guvernul va solutiona criza vinului… Solutia perfecta este crearea unui climat favorabil de activitate pentru producatorii de bauturi vinicole si cautarea noilor piete de desfacere. Pe langa aceasta, bugetarii trebuie sa primeasca salarii decente, dar nu vin…"

Adriana Chiriac, deputat, PPCD:

"Salariu platit in produse alcoolice este o reminiscenta a vechiului regim. Intr–o societate moderna, oamenilor nu li se da in loc de leafa rachiu, vin sau altceva. Este o tampenie solutia propusa de Guvern. Chiar nu m–am gandit ca voi face parte din categoria bugetarilor care isi vor ridica sticlele de vin la sfarsit de luna (rade). Nu, nu voi accepta asa ceva. Sa–l bea cel care a adoptat o astfel de hotarare."

Mihai Chitul, consultant superior, Comisia pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica:

"De ce nu! Un vin bun nu strica la gospodarie. Dar sper sa nu dureze la infinit criza. Nu e normal sa primesti o viata salariul in "natura". Traim deja in secolul XXI si nu ar trebui sa repetam greselile din trecut. Cred ca Guvernul ar trebui sa gaseasca de urgenta firme carora sa le vanda tot stocul de bauturi alcoolice."

Mihai Oprea, sef adjunct al Dispensarului republican narcologic:

"Citesc cu regularitate "Monitorul Oficial" si sunt la curent cu viata politica din republica. Din pacate, nu–mi amintesc sa fi citit sau auzit despre aceasta hotarare. Ce numar are? Nu voi accepta niciodata vin in loc de salariu. Ma mir cum de a fost adoptata. Problema alcoolismului in R. Moldova a fost discutata de atatea ori la nivel de Guvern si, cand colo… Nu cred ca ministrii puteau sa faca asa ceva."

Lupu M.:

"Ce? Vin in loc de salariu? Doamne fereste… Nu consum bauturi alcoolice, religia nu–mi permite. Ce sa fac cu sticlele de vin? Sa le vand la piata? Sunt sigur ca in curand vinurile se vor ieftini. Nimeni nu le va mai cumpara. Chiar e o problema… Voi discuta maine cu colegii, daca imi vor baga pe gat sticlele de vin, imi dau demisia."

Stepaniuc V.:

"E culmea prostiei. Nu credeam ca tovarasul Tarlev e capabil de asa ceva. Premierul iarasi ne uimeste… Dar ce sa–i faci. Criza e criza… si trebuie sa ajutam producatorii autohtoni. Insa, sper sa se rezolve problema. Stiu ca Eugenia Ostapciuc a plecat la Moscova sa negocieze. Cred ca ii va convinge pe rusi sa reia importurile. Cum? Le va ceda Transnistria…"

Nota: Moldovenii sarbatoresc Revelionul pe stil nou (1 ianuarie) si pe stil vechi (13 ianuarie), atunci de ce sa nu marcam si Ziua Pacalelilor si Umorului pe stil vechi, adica astazi, 13 aprilie. Apropo, Lupu M. si Stepaniuc V. sunt tizii somitatilor politice din Parlamentul R. Moldova.

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com