Nr. 80 (13 aprilie 2006)

Rusia acuzata din nou
pentru detentia lui Tudor si Andrei

Ieri, la Strasbourg, Mihai–Razvan Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei, a tinut un discurs in calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, in care s–a referit la situatia detinutilor politici din Transnistria. "Din pacate cazul Ilascu care a fost examinat in cadrul fiecarei sedinte a Comitetului de Ministri, dar nu a fost solutionat. La 1 martie 2006 a fost adoptata cea de–a treia rezolutie cu privire la neindeplinirea acestei hotarari a CEDO, chestiunea fiind inaintata si la intrunirea recenta dintre Consiliul Europei si Uniunea Europeana. Am insistat pe toate caile asupra eliberarii imediate a celor doi detinuti," a declarat ministrul Ungureanu ieri in fata APCE.

"Din pacate, Rusia care nu si–a indeplinit obligatiile fata de CEDO, urmeaza sa preia presedintia Comitetului de Ministri in luna mai," ne–a spus tot ieri Ilie Ilascu. "Se aud voci si promisiuni, ca Rusia, detinand aceasta inalta pozitie, va dori sa respecte toate rigorile si poate ii va elibera atunci pe Andrei si Tudor. Cand aud expresii de felul "poate ii va elibera", nu mai am cuvinte sa exprim tot ce simt. Toata lupta se pare ca s–a dat fara rost," a mai opinat Ilascu.

Tot ieri, MAE din Romania a solicitat presedintelui Comitetului International al Crucii Rosii, Jakob Kellenberger, sa monitorizeze situatia celor doi cetateni romani, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov– Popa.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com