Nr. 8
16 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

Primarul de Bascalia "l–a apucat" pe Dumnezeu de picioare

"N–am timp sa discut, avem adunare de partid", – aceasta a fost prima replica ce mi–a fost aruncata de primarul satului Bascalia, Petru Tarlev, fratele mai mic al premierului nostru. Vizita mea in aceasta localitate a coincis cu un eveniment important din viata puterii comuniste: deputatul Moiseev, responsabil de activitatea partidului in raionul Basarabeasca, inmana bilete si insigne de membri unui grup de trei cetateni. Deputatul era insotit de un domn trecut de varsta a treia, care vorbea doar rusa, considerat "oaspetele de onoare" al celor 11 consilieri comunisti. Din centrul raional si pana in satul de bastina al sefului Cabinetului de ministri (vreo 30 km), am ajuns cu ambulanta procurata atunci cand Petru Tarlev a ajuns primar. Inca de cu vara, in Bascalia a izbucnit un scandal mediatizat de larg de presa de la Chisinau, scandal ce i–a determinat pe oameni sa–si schimbe atitudinea fata de primarul ales.

Un tata a trei copii, batut de Tarlev

La 20 iulie curent, gospodarii Bascaliei s–au adunat pe deal sa coseasca graul si sa–l puna in hambare. Avand titluri de autentificare a dreptului detinatorului de teren, eliberate legitim de fostul primar, Gheorghe Martanov, acestia au lucrat pamantul tot anul, iar vara au venit sa adune roadele crescute. Nu a fost insa cu putinta, din cauza primarului. Petru Tarlev, insotit de un politist inarmat de la Comisariatul din Basarabeasca (comisarul raionului este var drept cu prim–viceministrul de Interne, Vladimir Botnari), avand si cateva combine in dotare, a dat buzna peste sateni, luandu–le painea de la gura. Unul dintre bascalieni, Fiodor Pitel, tata a trei copii, avand si o sotie care sufera de o boala incurabila, a indraznit sa se opuna actiunilor primarului. Tarlev l–a batut si l–a inchis pe un termen de 15 zile. Fiodor Pitel a depus o cerere de actionare in judecata a primarului Tarlev. De atunci asteapta sa i se faca dreptate. "N–am cosit graul nimanui, ne–a spus Petru Tarlev, fiecare si–a luat ce–i apartine". In contextul dezvinovatirii sale, el a mai prezentat o decizie a judecatorului Anestiev Vladimir Ilici, datand cu — sic! – 25 iulie 2002, prin care taranii sunt lipsiti de titlul de proprietari si de terenurile de pamant. N–am putut citi textul deciziei, ascuns de functionarii primariei. "Acest pamant este rezerva primariei si a fost impartit nelegitim de fostul primar rudelor sale. Am informat oamenii din sat despre faptul ca titlurile de proprietate sunt nelegitime", a mai adaugat Petru Tarlev inainte de a–mi inchide in nas usa biroului.

Crucifixul din centrul satului, construit pe banii lui Ilie Cernauteanu, un democrat neagreat de puterea raionala si locala, cu Isus batut in cuie, ma conduce spre casa Zinaidei Glutnic, nasa de botez a premierului si a fratelui sau. Tusa Zinaida, sau Zonia, cum este numita de sateni, este un fel de lider de opinie in Bascalia. Stie tot ce se intampla, cine si cati bani a dat primarului pentru gazificare si pentru renovarea apeductului (trebuie sa precizam ca, desi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a acordat satului un grand destinat aprovizionarii cu apa potabila, de la sateni sunt percepute sume importante de bani, sub pretextul conectarii la conducta), de cate ori pe saptamana circula rutiera Italia–Bascalia. Stie femeia si ca statia de alimentare cu combustibil "Elita — 5", din dealul satului, a fost construita de cand finul ei e om mare la Guvern si ca i–ar apartine lui Petru Tarlev si familiei sale, lucru confirmat si de consilierii locali. Tanti Zonia mai stie ca, din cele noua tone de grau, pe care trebuia sa le adune de pe hectarul lor de pamant, impreuna cu sotul sau, Ion, combainer de profesie, primarul le–a dat doar cinci. "Nu ne–a anuntat nimeni ca nu avem dreptul la acel teren. Auzim pentru prima data de decizia judecatii. Daca titlurile sunt ilegale, de ce nu ne–a spus primarul primavara, cand am inceput lucrarile agricole? Procurorul Zahariuc a confirmat ca avem toate drepturile asupra terenului dat de fostul primar Martanov. Nu intelegem de ce el n–a anulat si titlurile rudelor sale. Lor de ce nu le–a cosit graul?", se intreaba, indignata, tanti Zonia.

Taxa de pe magari

Oamenii din sat spun ca stiu foarte bine unde se duce graul insusit abuziv de primar. Unul dintre verisorii lui Tarlev, cu Jeep si cu firme prin Chisinau, achizitioneaza grau de la sateni la un pret de nimic — 1 leu si 10 bani pentru un kilogram. Dupa 20 iulie, primarul, vazand ca gluma se ingroasa, a promis satenilor ca va coace paine pentru gradinita. "N–am mai vazut nici un colac cald. Copiii se alimenteaza din painea coapta de noi, mamele", imi spune o femeie. "Cand ne ducem sa ne cerem graul, primarul ne alunga din prag. Nici nu vrea sa ne asculte", se revolta patimitii, povestind ca toate astea li se intampla din mai multe motive. Unul ar fi ca primarul Petru Tarlev, gratie functiei fratelui sau, Vasile, nu se mai teme de nimeni si de nimic. Se crede un fel de Dumnezeu. Isi permite sa strige si la judecatori, daramite la consateni. Alt motiv ar fi ca si–au semnat singuri sentinta atunci cand l–au votat, in speranta ca frate–sau, "de acolo, de sus" le–ar imbunatati conditiile de viata. Nu s–a schimbat nimic de cand Tarlev a ajuns primar, spun satenii. A promis ca va repara Casa de cultura, gradinita, drumurile. Este adevarat, a renovat, partial, drumul, insa doar pana la poarta sa si a parintilor sai, insa a fixat niste taxe "coltoase" pentru cei care merg pe acolo. Astfel, pana si taranii care se deplaseaza cu magari sunt obligati sa achite in fondul nu se stie al cui cate 25 de lei pe luna, indiferent de anotimp. "Nu simtim deloc sprijinul premierului, chiar daca e de la noi din sat", au rostit intr–un glas si satenii, si primarul, care incerca, dupa adunarea de partid, sa ma convinga ca "el face totul singur, cu propriile sale maini". "Si numai pentru sine", continua satenii. Indignati, bascalienii vor sa–i ceara socoteala. Sa–l intrebe ce a facut cu banii destinati reparatiei scolii? De ce a schimbat doar bancile, instaland mobilier identic celui de la primarie? "Guvernul le–a lasat de rele si el le–a adus in sat de bune" — cam asta este parerea satului despre mobilele instalate in scoli.

Sat uitat

"Bascalia este un sat uitat. Sunteti prima ziarista care vine sa se intereseze de probleme noastre", mi se confeseaza tanti Zonia. Oamenii care au inteles ca atat premierului, cat si fratelui sau nu le pasa de soarta Bascaliei, afirma ca, daca maine ar fi alegerile, pentru nimic in lume n–ar mai vota Partidul Comunistilor. Tot ei sunt cei care isi amintesc cu lux de amanunte despre plecarea lui Vasile Tarlev la Chisinau. S–a dus din sat cu o sacosa roasa, dormea in pod la un verisor de–al sau de la Chisinau, ajuns azi mare patron de restaurant. Cum a ajuns el, de la bomboane, in fruntea Guvernului? Intrebari de felul acesta isi pun toti cei care poarta numele Tarlev. Fie ca se plimba cu bicicleta, fie ca inchina rachiu in cinstea celor "iesiti din satul lor si ajunsi oameni mari". I–ar adresa toate aceste intrebari lui Vasile Tarlev, numai ca nu–l vad niciodata cand trece pe acasa. "Poate ca vine noaptea si noi nu stim…", isi dau cu parerea oamenii, convinsi ca atat satul lor, cat si localitatile din jur sunt "mandri ca premierul le e pamantean". Chiar mai mandri decat atunci cand Dumitru Diacov era presedinte de Parlament. "De cand a devenit prim ministru, l–am vazut doar de hram. Altadata, cand isi viziteaza parintii, vine insotit de un alai de masini cu geamuri fumurii. Cat sta cu maica–sa in casa, doi il pazesc in drum, doi in prag si alti doi in gradina. De parca noi, consatenii lui, am fi niste criminali".

Campania comunista, axata pe tractoarele "MTS", a ajuns si la cei 4600 de locuitori ai satului plin de nume de Tarlev. Doar ca acestia n–au mai ajuns sa se bucure de donatiile Puterii, pentru ca una din acele unitati agricole, afirma satenii, a fost vanduta de primar. Ce a facut cu banii, numai el stie. Si Casa de cultura a ramas zacand sub acelasi acoperis, pe jumatate risipit. In luna mai, Bascalia a fost vizitata de Ansamblul de dansuri populare "Joc". Din cauza scenei ciuruite si a lipsei de curent electric in localul amintit, concertul a fost suspendat. Dar nu–i bai, pentru ca evenimentul cel mai important – banchetul – s–a produs. In ziua sosirii mele si a deputatului Moiseev, pe geamul de la Casa de cultura puteai vedea o fila de hartie, pe care scria "Liudi X. Pretul biletului — 10 lei". Si toate astea — cu buchii chirilice. Irina, o copila in clasa a VIII–a la liceul "Marcu Tarlev", imi spune ca directoarea, Eugenia Dumerji, consilier raional din partea comunistilor, nu are nimic impotriva limbii romane.

De cand clanul Tarlev a venit la putere, in sat s–a inceput constructia unei tabere de odihna. Despre fondurile alocate, primarul a refuzat sa vorbeasca, ca si despre rugamintea unei batrane de a i se acorda un ajutor material de 800 de lei. "Ai copii in Italia, lasa–i pe ei sa–ti trimita bani", i–a sugerat Petru Tarlev. "Lumea ramasa in sat nu are unde lucra. Singura sursa de venit este pamantul, dar si acesta ne–a fost luat. Acum, plange si pamantul, plangem si noi. Tare am vrea sa–i spuneti lui Vasilica sa se intoarca cu fata spre noi, sa mearga odata pe jos prin sat si sa ne intrebe ce ne doare", ma roaga o ceata de batrani, adunati sa discute interviul premierului acordat postului Moldova 1. "Vrem sa–l vedem si noi la ochi, ca asa se cuvine intre crestini. Sa–i spunem ce face fratele sau cu munca noastra, cum ne fura in plina zi"…

Adunarea de partid luase sfarsit. Deputatul Moiseev isi ocupa locul in Skoda cu numere "RM A", alaturi de "oaspetele de onoare". Inca trei consateni de–ai lui Tarlev au devenit, vinerea trecuta, comunisti. Avizele din fata primariei contin informatii doar in limba rusa. Probabil, din cauza ca Bascalia aminteste de un mic Babilon, constituindu–se din mai multe nationalitati — bulgari, rusi, gagauzi, greci, italieni si portughezi, peste care fratele premierului, Petru Tarlev, se crede Dumnezeu. "Locuitorii Babilonului" sunt, insa, siguri de un lucru: toate–s pana la un timp.


Primarul de Bascalia "l–a apucat" pe Dumnezeu de picioare
"N–am timp sa discut, avem adunare de partid", – aceasta a fost prima replica ce mi–a fost aruncata de primarul satului Bascalia, Petru Tarlev, fratele mai mic al premierului nostru. Continuare 

Al cui era celalalt epolet?
Anchetatorul Sergiu Burlacu, in calitate de specialist, isi da seama ca un barbat de 46 de ani nu poate fi tarat de o singura persoana din groapa in care a fost impins… Continuare 

Ordinul Republicii — onoare sau moft?
La 9 septembrie, cu ocazia zilei de nastere, artistul Ion Suruceanu a fost luat in seama de insusi presedintele tarii. Vladimir Voronin i–a conferit Ordinul Republicii... Continuare 

Cinematografele sfideaza limba de stat
La cinematografele din Chisinau, cu exceptia "Odeon"–ului, ne putem delecta doar cu filme sonorizate in limba rusa. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com