Nr. 8
16 septembrie 2004


Foto autor

Alina Radu

Tortura fara limite la Tiraspol

Autoritatile de la Tiraspol au pus detinutii politici in custi de fier atunci cand au fost audiati de CEDO

CEDO: Domnule Ivantoc, va simtiti bine acolo, puteti sa ne raspundeti la intrebari?

V.Gribincea: Onorata instanta, asi putea sa rog Inalta Curte sa audieze acest martor in afara custii de fier?

CEDO: Am cerut asta deja, dar ni s–a spus ca nu este posibil. Domnule Ivantoc, unde ati locuit in momentul in care s–au produs evenimentele din 1991–1992.

A. Ivantoc: Am locuit in orasul Tiraspol, strada Tineretii 58, fractie 4, apartament 35.

In dimineata de 2 iunie 1992, au intrat fortele speciale din Tiraspol si m–au luat.

CEDO: Erau politisti sau militari? V–au batut?

A. Ivantoc: Militari. Intai m–au batut bine si apoi m–au luat. Un timp am fost tinut in subsol si pe urma ne–au transferat in Comendatura Armatei a 14–a. In contingentul militar al Armatei a 14–a, a armatei ruse.

CEDO: Cat timp a trecut de la transferul Dvs. din subsol in comenduire?

A. Ivantoc: Nu pot sa spun, pentru ca eram izolati total, eram tinuti in intuneric, fara geamuri si fara lumina. Intrau cu fortele de destinatie speciala. Ne scoteau si ne bateau: pot sa va desenez unde era, unde ne ducea pe noi, asa numita camera de ancheta. Iar atunci cand ne–au scos, ne–au legat ochii. De aceea nu stiu nici ce ora si ce zi era.

CEDO: Mai era cineva detinut acolo?

A. Ivantoc : Era un locotenent sau colonel din Chisinau, care a fost furat si a fost tinut acolo, in Comendatura. Si–au mai fost militari. Pe noi atunci ne tineau ca pe animale. Cu mainile la spate, cu capul in jos si ne fugareau cu cainele, ne bateau.

CEDO: Cui apartine Comendatura unde ati fost detinut?

A. Ivantoc: Acolo totul apartinea Armatei a 14–a. Gardienii nu puteau sa fie acolo. Aveau

Embleme pe maneci pe care era scris Russia.

CEDO: In acel subsol tot ati fost maltratat?

A. Ivantoc: Ne scoteau si ne duceau in camera de ancheta. Acolo intotdeauna se gaseau oameni inarmati. Eram batuti pana imi pierdeam cunostinta, eram drogati. Ne apucau de par si ne dadeau cu capul de pereti. Peretii erau intotdeauna, de sange.

CEDO: Ati fost interogat in sediul Armatei a 14–a?

A. Ivantoc: Da! Dar nu ni s–au prezentat niciodata. Veneau oameni, militari si faceau ce vroiau cu noi. Nu stiam daca era zi sau noapte, apareau in prag si ne bateau. Ne puneau cu mainile la perete, si se puneau pe bataie. Ne bateau cu bastoanele in cap, ne dadeau jos, ne bateau cu bocancii pe cap, ne calcau in picioare, numai ce nu faceau! Nu era limita la ei, salbaticiile lor nu aveau sfarsit...Dupa aceea aruncau niste capsule verzi, un fel de gaze.

M–au tinut acolo pana cand m–au dus in spitalul orasenesc pe o luna, pentru ca m–am imbolnavit. Dupa aceea m–au dus inapoi in Comendatura. Acolo, domnul Bergman a spus ca nu ma mai primeste acolo si m–au dus inapoi la subsol. Ma adusera inaintea Comendaturii si aceia le–au spus: opriti. Nu au permis mai mult sa stau acolo.

CEDO: In celula de la Tiraspol ati fost de asemenea maltratat?

A. Ivantoc: Da, au fost cazuri. Am scris si plangere. Multi baieti au fost, m–au vizitat. Pe noi ne tinea acolo ministrul securitatii Antiufeev. Odata au intrat, ne–au batut. Au dat buzna la noi, fara a spune ceva, ne–au dat jos, ne–au doborat si au inceput a ne bate. Cand ma scotea pe mine langa usa mea era pravalit domnul Ilascu. In timpul acela sedeau cu arma deasupra lui, si–i spunea ca este roman si au sa–l impuste. Pe mine m–au scos afara. Dupa aceea am scris plangere, am stat la greva. Am venit si am aratat. A fost o Comisie s–au adeverit toate acelea.

CEDO: Ati beneficiat de ajutorul unui doctor?

A.Ivantoc: Acolo se face altfel. Intai te distrug si te izoleaza. Pe o luna, doua, trei, pana iti trec semnele de batai. Nici la intrevedere, la nimic nu–ti da voie. Si pe urma poftim, daca vine vre–un doctor sa te vada…Odata au fost peste o luna, si tot aveam urme de batai. Si pe urma, ce medici, ei sunt numiti asa, medici, dar sunt veterinari. Pana nu de mult a fost unul de profesie dentist. M–au vizitat uneori de la Chisinau. Profesorul Tibirna a fost si alti medici. M–a vizitat si doctorul Akperov din Tiraspol, care m–a operat.

CEDO: Ati adresat o scrisoare autoritatilor in 1999, cand erati in greva foamei solicitand un doctor profesionist din exteriorul acelei inchisori. A fost atunci permisa vizita unui doctor? A.

Ivantoc: Nu pot sa va spun, stiu ca am fost in greva foamei... dupa asta nu mai tin minte. Poate ce m–au vizitat, nu stiu...De doua ori m–au examinat la punctul medical, nu in celula in care stau.

CEDO: Membrii familiei, cand va vizitau, au vazut ca ati avut urme de batai? A.

Ivantoc : Da! Se intampla uneori, sa avem si probleme cu intrevederea. Cea mai grava bataie a fost in 1992, cand au intrat la mine si la Ilascu.

CEDO: Ati avut posibilitatea sa scrieti sau sa primiti scrisori?

A. Ivantoc: Noua ne e interzis sa scriem in romana. Nici ziare nu–mi dau voie, tot in romana...

CEDO: A venit la Dvs. cineva din oficialitati, vreo delegatie?

A. Ivantoc : Au fost de la Crucea Rosie, pe urma niste medici de la antitortura, si daca nu ma insel, a fost cineva din Procuratura sau un judecator. Ne–au interzis sa avem legatura cu avocatii. Noi n–aveam voie sa scriem. Era problematic sa scriem o cerere sau vreo plangere, nu era permis sa iasa nimic in afara.

V.Gribincea : In ultimul timp, celula dumneavoastra a fost serios deteriorata. Spuneti, va rog, cine a facut aceasta?

A. Ivantoc : Prima data a fost pe 16, daca nu ma insel, noiembrie, 2002. Si ultima data a fost cam vreo luna in urma. Precis nu pot sa va spun datele.

V. Gribincea : Ati spus aici poate rezolva ceva Rusia. De ce ati spus acest lucru?

A. Ivantoc: Pentru ca tot ce s–a facut si ce se face e sub conducerea Rusiei. Aici trebuie sa fii naiv sa nu vezi ce se face. Oameni schiloditi, copii ramasi fara parinti, vaduve…E trist si ma doare. Nu s–a facut nimic. Va spun si de fosta militie din Dubasari, ca a fost data pe mana cazacilor, mercenarilor, si batjocoriti oamenii. Au trecut tot prin tulburarile astea.

Lyapustin: Si de ce dumneavoastra afirmati ca Rusia si astazi exercita controlul asupra Transnistriei? Ca aici vorbesc mai mult ruseste decat moldoveneste?

A. Ivantoc : Pur si simplu, nu e serios domnule. Sa traiesti si sa nu produci nimic, sa tii atatia militari mercenari, pe spatele cuiva. Tot se face cu ajutorul Rusiei. Tot, tot, tot. Eu va afirm de o suta de ori ca da. Da, Rusia, este implicata si inca o data Rusia este implicata.


Tortura fara limite la Tiraspol
Autoritatile de la Tiraspol au pus detinutii politici in custi de fier atunci cand au fost audiati de CEDO Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com