Nr. 8
16 septembrie 2004


Foto autor

Aliona Avram

Moldova inarmata

Serviciul Informatii si Securitate (SIS) n–ar fi aflat nici pana azi ca pana si ostasii Ministerului Apararii carau din depozitul Brigazii de Infanterie Motorizata (BrIM–2) grenade F1 si cartuse pentru "Kalasnikov", daca nu ar fi existat un prilej mai special — cererea de plecare din functie a comandantului Brigazii, colonelul Iurie Ciubara. In legatura cu aceasta, a fost creata o comisie de inventariere a armamentului Brigazii "Moto". Din depozitul nr. 4, care se afla pe teritoriul poligonului de instruire Bulboaca, comisia a descoperit ca lipsea un lot de 225 de grenade F1(seria 200–254–UD) si 100 mii cartuse de lupta, de diferite tipuri (80 la suta dintre acestea de calibrul 7,62 mm). Organele operative si Procuratura Militara au fost sesizate despre lipsa armamentului inca la sfarsitul lunii trecute. Luni, 13 septembrie, Ion Ursu, directorul SIS, anuntand in linii generale despre furt, sub motivul de securizare a cetatenilor, a vrut sa anticipeze scurgerea informatiei in presa. Mai ales ca, la Procuratura Militara Chisinau, unde reporterul Ziarului de Garda a incercat anterior sa afle ceva despre acest caz, a fost tratat de viceprocuror cu reactia: "Cine va dat asa informatie?!"

Afacerile comandantului

Initial, pentru "atitudinea neglijenta fata serviciul militar"( art. 387, al 2, Cod Penal) a fost retinut seful depozitului nr. 4, locotenent–colonelul Andrei Mucovozov, tot el seful serviciului armament, rachete si artilerie al Brigazii–2 Moto. Grupul de urmarire penala, constituit din procurori, angajati ai Securitatii si ai Politiei a constatat ca Mucovozov va raspunde pentru cele intamplate, deoarece "a avut o atitudine neserioasa" fata de securitatea munitiilor. Sursele abilitate dezvaluie ca in depozit aveau acces pana si ofiterii in termen (soldatii), care au sustras, cu si fara stirea sefului, explozive. Unii subalterni sustin ca Mucovozov impartea pachete cu explozibile si grenade F1 "clientilor" sai care isi parcau autovehiculele chiar in usa depozitului. Subalternii care pazeau magazia erau pusi sa care cartusele. Deoarece "afacerea" mergea ca pe roate, soldatii indesisera si ei drumul in magazie. Mucovozov le incredinta cheile soldatilor de paza sau celor care faceau curatenie in depozit, iar acestia "maturau" tot ce–i interesa. Din depozitele BrIM au mai fost sustrase cabluri si metale neferoase pe care militarii le vindeau la punctele de colectare.

Potrivit sefului SIS, 50 la suta din grenadele furate au fost gasite, cinci militari si fosti ofiteri fiind retinuti pentru acest delict. Potrivit sefului Serviciului antitero de la Directia Generala Anticrima Organizata, Grigore Cantemir, stocul de grenade era tainuit in padurile de la Bulboaca si Causeni, asteptand sa fie cumparat pe pietele negre din Moldova si Ucraina. Autorii reusisera sa vanda doar trei grenade. "Cartusele disparute nu au fost inca gasite, victime nu au fost inregistrate", relateaza sursa. In ultimul timp, inspectorii operativi au intreprins mai multe perchezitii pe la domiciliile persoanelor suspectate de implicare in aceasta retea. In consecinta, vreo 50 de grenade au fost gasite prin casele persoanelor care si–au incheiat serviciul militar. Au fost identificati mai multi "proprietari" ai munitiilor sustrase, persoane civile, dar si fosti ofiteri de armata care, probabil, figurau in calitate de intermediari.

Unul din suspecti sustine ca grenadele erau folosite la "explodarea" iazurilor, pentru a se prinde mai mult peste. Altul spune ca pastra grenadele ca… amintire din armata. Procurorul militar Iacob Cupcic ne–a declarat ca in cadrul raidurilor, au mai fost descoperite numeroase arme pastrate nelegitim. Multe din munitiile descoperite nu figureaza in registrul celor disparute, mai adauga sursele. Expertii sustin ca, in cazul dat, conducerea Ministerului Apararii denota o iresponsabilitate crasa. Si acesta nu este singurul caz. Inca prin '93, din depozitul Brigazii de Rachete Antiaeriene au fost furate 41 de pistoale "Makarov". Hotii erau chiar din institutia jefuita. In lipsa obiectelor delictului, n–au putut fi trasi la raspundere nici cei vinovati. Abia mai tarziu, doua dintre pistoalele ale caror numere identificatorii erau anuntate in cautare de MAI, au fost gasite in Federatia Rusa, dupa comiterea unei omucideri.

P.S. Surse versate sustin ca la cele mai mari piete din Chisinau intermediarii scot lejer din maneca cate o grenada, propunand–o la pretul de 25–50 dolari. Directorul SIS, in declaratia sa facuta exclusiv presei oficiale, a suprapus acest caz cu "escaladarea conflictului din regiunea transnistreana si activizarea anumitor forte social–politice". S–ar putea ca declaratia "exploziva" a oficialului sa incerce atenuarea celei facute anterior de premierul Tarlev, la postul de Televiziune Moldova 1, precum ca "la Beslan s–ar fi facut uz de armament produs la Tiraspol", declaratie lipsita de argumente sau trimiteri la surse veridice. Anterior, o comisie guvernamentala care controlase unitatile militare si de armament ale Armatei Nationale nu scoase in vileag neajunsuri flagrante.


Moldova inarmata
Serviciul Informatii si Securitate (SIS) n–ar fi aflat nici pana azi ca pana si ostasii Ministerului Apararii carau din depozitul Brigazii de Infanterie Motorizata (BrIM–2) grenade F1 si cartuse pentru "Kalasnikov" Continuare 

Rusia pune stapanire pe intreprinderile transnistrene
Privatizarea in Transnistria ia amploare. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com