Nr. 8
16 septembrie 2004


Ilinca Arsan

Opreste si citeste acest ravas

O lume deplange victimele de la Beslan. Moldovenii isi deplang singuri victimele

Intreaga lume condamna terorismul. In special cel in raport cu copiii. Maturii se joaca de–a politica, nu pot imparti zonele de influenta, pietele de investitii, iar copiii platesc cu viata lor aceste conflicte.

Moldovenii nu sunt ceceni. Ei mizeaza pe politicieni. De 12 ani deja, moldovenii scriu scrisori si roaga comunitatea europeana, Natiunile Unite, sa sprijine solutionarea conflictului transnistrean.

Acum cateva zile, Vladimir Putin, in adresarea sa catre natiune, spunea: "Стоит нам позволить себя шантажировать и податься панике и мы погрузим миллионы людей в нескончаемую череду кровавых конфликтов, по примеру Карабаха, Приднестровья и других подобных трагедий. Нельзя не видеть очевидного. Мы имеем дело не с отдельными акциями устрашения, не с обособленными вылазками террористов. Мы имеем дело с прямой интервенцией международного террора против России".

Putin se refera la Transnistria de parca aceasta, neindoielnic, ar fi subiect al Federatiei Ruse...

Este bine cunoscut ca, chiar din primele zile ale ocupatiei, invazia sovietica a adus o teroare fara precedent in Basarabia. Primul an de ocupatie marcheaza primul val de deportari — 300 mii de moldoveni dusi in Siberia. Al doilea val — anii 1944–48 – inca 250 mii de persoane deportate. In 1946–47, foametea provocata de autoritatile sovietice a mai omorat peste 300 mii de oameni. La 6 iulie 1949 s–a declansat cea de–a treia deportare masiva spre nordul Rusiei — 11 342 de familii.

In 1990, cand Moldova incearca sa iasa de sub jugul Rusiei, este declansata o noua teroare: razboiul din Transnistria, separatistii proclamandu–l "tar" in stanga Nistrului pe Igor Smirnov, cetatean rus, originar din Magadan, terorist veritabil care cheama mereu la violenta, la varsare de sange.

Atunci cand a fost arestat de catre autoritatile Moldovei, chiar a doua zi de la Moscova veni Medvedev, presedintele Comisiei interetnice a Sovietului Suprem, cerand eliberarea lui Smirnov, evacuarea politiei din Dubasari si Grigoriopol, garantand ca nu vor mai avea loc nici un fel de incidente si ca Transnistria nu va mai cere nici o data sa devina statut de stat.

Iesind din puscarie, Smirnov a organizat la Tiraspol o conferinta de presa unde a declarat: "I–am mintit pe moldoveni, am semnat si am spus ca voi respecta legea, dar nu am precizat care lege, caci eu nu sunt cetatean al Moldovei". Iata in ce a constat incercarea R. Moldova de a rezolva conflictul pe cai pasnice…

Tot armamentul, folosit in razboiul din 1992 de catre separatisti impotriva Republicii Moldova a fost luat direct din depozitele Armatei a 14 a Federatiei Ruse, dislocate si pana in prezent pe teritoriul Moldovei.

Recent, ministrul Apararii al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov, declara ca in spatele teroristilor ceceni ar sta bani grei. Exista probe concludente ca in spatele teroristilor din Tiraspol sta Federatia Rusa.

Doar un exemplu. La 19 mai 1992, ora 19.00, din garnizoana Tiraspol a Armatei 14–a, spre Dubasari se indreptau unitati de tancuri si artilerie sub conducerea colonelului Vinik, avand 44 ofiteri, 5 subofiteri, 47 soldati, insotiti de 100 gardisti de–ai lui Smirnov, dotati cu 10 tancuri, T64B, 11 tanchete, 6 tunuri de 12 mm, 3 arme antitanc de 100 mm, 6 aruncatoare de grenade, 63 pistoale automate AKS, 21 masini blindate si 9 masini militare. A doua zi au mai fost trimise inca 22 de tancuri. Acestea au distrus casele bastinasilor din Cocieri, Cosnita, Holercani. E doar un singur exemplu, fiind cunoscute zeci de cazuri de transmitere in mainile separatistilor a armamentului din dotarea armatei ruse.

De 12 ani, Republica Moldova incearca sa rezolve acest conflict pe cai pasnice. Intre timp, teroristii din Tiraspol, in frunte cu Smirnov, au devenit "parte la negocieri trilaterare", alaturi de Moldova si Rusia… Cine poate crede ca Rusia ar putea face parte Moldovei?

Si dupa aceste compromisuri rusinoase – iarasi teroare: Transnistria deconecteaza curentul electric, lasand in intuneric satele moldovenesti, blocheaza calea ferata la Tighina, suspendand cursele feroviare spre Ucraina si Rusia, aresteaza jurnalisti, inchide scolile moldovenesti, maltrateaza cetatenii pasnici de origine romana din stanga Nistrului… Peste o mie de persoane, omorate la razboi sau decedate in urma ranilor, copii orfani, oameni schiloditi, sate distruse… Acelasi scenariu este aplicat in Abhazia, impotriva Georgiei, in alte state post–sovietice…

Ar fi uman ca toate conflictele sa fie rezolvate pe cale pasnica, important fiind ca regulile sa fie respectate de ambele parti. Federatia Rusa, insa, promite ca–si va evacua armata de pe teritoriile straine, semneaza tratate si acorduri care, in realitate, nu au nici o valoare. Terorismul naste terorism. Intreaga lume deplange astazi victimele de la Beslan. Moldovenii, insa, singuri isi deplang copiii, parintii, fratii pierduti in urma terorii rusesti.


Cititorul de Garda
Teroarea naste teroare
O lume deplange victimele de la Beslan. Moldovenii isi deplang singuri victimele Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com