Nr. 8
16 septembrie 2004


Tamara Tuntulescu,
29 iunie 1992

Terorism la Nistru

Ziarul de Garda continua colectarea probelor care, intr–un eventual proces la Curtea Penala de la Haga, ar demonstra ca regimul separatist de la Tiraspol, sprijinit de Federatia Rusa, a comis si continua sa comita actiuni de genocid si terorism care nu pot fi calificate altfel decat crime impotriva umanitatii.

Acum cateva zile, la Ziarul de Garda a venit doamna doctor Nadejda Branzan, deputat in primul Parlament democratic al R. Moldova. Domnia sa ne–a oferit numeroase marturii ale victimelor razboiului de la Nistru. Oameni indurerati si indoliati povestesc pe foi ingalbenite de timp calvarul prin care au trecut ei, rudele si apropiatii lor.

Marti, 14 septembrie, am cunoscut–o, dupa ce aflasem mai multe legende adevarate despre ea, pe doamna profesoara Tamara Tuntulescu. Cu fotografia ei gardistii au umblat luni in sir, incercand s–o prinda, iar Smirnov anuntase 150 de mii de ruble pentru capul acestei doamne. "Declarau ca nu voi fi impuscata, ci rastignita de vie", isi aminteste doamna profesoara. "Am ravnit independenta Moldovei, am aparat limba romana si demnitatea noastra nationala. Pentru asta am trecut Nistru cu barci ciuruite, in bataia gloantelor, ne–am sacrificat viata, sanatatea, ne–am pus in pericol familiile", povesteste femeia, amintindu–si cum ea si copila sa, dar si copiii de origine romana din Dubasari erau "porecliti" de gardisti "Tricolorsciki". "Multi fosti elevi de–ai mei au luptat pe pozitii. Imi ziceau "mama noastra". Alaturi de ei am stat de garda zi si noapte, aparandu–ne locul. La doar cativa kilometri, la Uzina metalurgica de la Rabnita se producea non–stop grenade si mine. Eram tinta unei cantitati enorme de armament. Am rezistat cu greu. Pierderile noastre sunt irecuperabile", iata doar cateva concluzii, facute dupa atata amar de timp de Tamara Tuntulescu, cea care, in iarna anului 1992, impreuna cu noua luptatori din Transnistria, a facut drum la Moscova, cerandu–le autoritatilor ruse sa nu admita declansarea unui razboi la Nistru. Lacrimi in pustiu... Cand a revenit acasa, a intalnit pe strazile orasului sau zeci de gardisti inarmati.

Publicam marturiile facute de Tamara Tuntulescu la scurt timp dupa tragedia de la Dubasari.

"Pe data de 24 martie 92, la 21.00, fiica–mea Carolina si sotul Tudosie stateau in fata televizorului. In acel moment in antreu a fost aruncata o grenada care a explodat chiar in momentul in care sotul a iesit sa vada ce s–a intamplat. Tudosie a fost aruncat afara, in curte, in timp ce peste fiica noastra, ramasa in casa, a cazut tavanul si masa. Fiica a ramas in viata, iar sotul a murit, peste vreo jumatate de ora. Astfel, gardistii s–au razbunat pentru faptul ca, in februarie, impreuna cu alti delegati din Transnistria am fost la Moscova unde am mediatizat actiunile separatistilor in partea stanga a Nistrului. Casa mi–a fost demolata de teroristi. Ceva mai tarziu, gardisti inarmati, la lumina lanternei, au adunat bucatile de schije ramase prin casa, incercand sa–si stearga urmele. A doua zi, o echipa de la "Ostankino" ne–a filmat casa daramata, comentand la stiri: "smotrite kak stradali mirniie, neviniie liudi", adaugand ca "OMON"–ul din satul Ustia mi–ar fi distrus casa. Pe data de 26 martie, cand trebuia sa–mi inmormantez sotul, un autobus cu gardisti inarmati se plimbau in jurul casei. N–am putut pleca la cimitir, deoarece oameni de buna credinta mi–au transmis ca gardistii vor sa–si bata joc de mine, sa ma lichideze. Acesti oameni m–au ascuns si m–au condus pana la Cocieri. In Corjeva ne–au observat ca mergeam cu fetita si, din podul casei lui Kaptelov, au inceput sa traga in noi cu mitraliera. Ne–am tarat sub un gard si am scapat vii. De la rude si sateni am aflat ca la cimitir ma asteptau gardistii cu doua masini sa ma ia. Nu m–au gasit. Infuriati cum erau, au luat un invatator de la scoala speciala, pe Afanasie Cotofan. Nici pana azi sotia si copiii acestuia nu l–au putut gasi.

Este istoria unei singure victime. Numarul adevarat al celor terorizati de regimul smirnovist nu–l cunoaste, astazi, nimeni.

Semnati aici pentru sustinerea actiunii:

Numele:

Telefon:

E-mail:


Aceste organizatii si asociatii obstesti au aderat la actiunea Ziarului de Garda
Comitetul Anticenzura din Presa Electronica
Clubul Ziaristelor “Zece plus”
Centrul Independent de Jurnalism
Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale
Uniunea Centrista din Moldova
Asociatia de Cultura si Drept “Transnistria”
Asociatia “Adjuta Cives”
Centrul de Investigatii Jurnalistice
ONG "Hyde Park"
Miscarea Veteranilor de razboi pentru Pace si Itegrare in Europa

Lista completa a semnatarilor

Va puteti expune parerea in FORUM


Terorism la Nistru
Ziarul de Garda continua colectarea probelor care, intr–un eventual proces la Curtea Penala de la Haga, ar demonstra ca regimul separatist de la Tiraspol, a comis si continua sa comita actiuni de genocid Continuare 

Lista semnatarilor
Aici puteti consulta lista completa a celor care au semnat pana in acest moment Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com