Nr. 77 (23 martie 2006)

 Flagrant

Cine si de ce este prins cu mita in Moldova?
CCCEC a initiat o urmarire penala pe trafic de influenta in privinta avocatei Svetlana Sava Continuare 

«Spatiile verzi»: 5 mii de lei pentru taierea unui plop
Vor fi defrisati 8800 de plopi canadieni. Continuare 

Cine si de ce este prins cu mita in Moldova?

«Investigatiile intreprinse de angajatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei au elucidat un caz deosebit, si anume de estorcare de bani, din partea unei avocate care, prin amenintari, cerea de la clientul sau suma de 10 mii dolari americani. Avocata corupta a fost retinuta in flagrant imediat dupa ce a primit 3000 de euro, o parte din suma totala estorcata.

CCCEC a initiat o urmarire penala pe trafic de influenta in privinta avocatei Svetlana Sava, care detinand calitatea de avocat si activand in cadrul biroului de avocati "Syndikos" mun. Chisinau, la 17 ianuarie curent ea a prezentat la Procuratura raionului Floresti mandatul pentru apararea drepturilor si intereselor banuitei sale, ca baza fiind contractul de acordare a asistentei juridice din 16 ianuarie 2006 si totodata, a facut cunostinta cu temeiurile inceperii urmaririi penale in privinta clientului sau. Avocata Sava i–a comunicat clientei sale, suspectata de insusire a bunurilor in suma de 10 200 de lei, ca are influenta atat asupra unei persoane de rang inalt din cadrul Procuraturii, asupra ofiterului de urmarire penala care instrumenteaza cauza penala, precum si asupra procurorului care conduce urmarirea penala in care ultima figureaza ca banuita si pentru suma de 10 000 de dolari SUA poate sa–i faca sa inceteze urmarirea penala. Clienta, conform datelor contractului, onorariul pentru serviciile avocatului a fost stabilit in suma de 19 500 de lei, fapt confirmat prin bonul de plata, i–a achitat avocatei Sava Svetlana pentru asistenta juridica 1000 de dolari SUA si 19 500 de lei, echivalentul a 1500 de dolari SUA. Astfel, suma 1000 de dolari SUA nu a fost reflectata documentar.

La 24 ianuarie curent, la Floresti, prin ordonanta procurorului, urmarirea penala in cauza a clientei ce figura ca banuita a fost incetata pe motivul lipsei elementelor infractiunii incriminate acesteia. Dupa adoptarea acestei hotarari de catre instanta de judecata, avocata Svetlana Sava a initiat actiuni de estorcare de la fosta sa clienta a mijloacelor banesti in suma de 3000 de euro din suma totala de 10 000 de dolari americani solicitati initial.

Avocata Sava afirma cum ca o parte din acesti bani vor fi transmisi unei persoane de rang inalt din cadrul Procuraturii, care ar fi intervenit pentru incetarea cauzei penale. Concomitent, odata cu initierea actiunii de estorcare a mijloacelor banesti, Svetlana Sava i–a comunicat fostei cliente ca in cazul in care nu va transmite banii mentionati, ordonanta de incetare a urmaririi penale va fi anulata, riscand chiar aplicarea in privinta ei a masurii preventive sub forma de arest.

Fiind impusa de situatia creata, ea a transmis avocatei Sava Svetlana, la locul de munca, situat in mun. Chisinau, str. Zelinschi 26/1, suma de 3000 de euro, bani ce nu i se cuvin, tot atunci fiind retinuta in flagrant. Prin actiunile sale intentionate avocata Sava Svetlana a savarsit infractiunea prevazuta de Codul Penal "Traficul de influenta" ce prevede si privatiune de liberate pe un termen de pana la 10 ani. Aflata timp de 10 zile de arest in izolatorul de detentie prealabila a Centrului, Svetlana Sava a fost dusa in fata judecatorului, care a decis sa fie eliberata de sub arest, fara sa fie aplicata o careva masura cu caracter de constrangere neprivativ de libertate. Ca urmare, la cerinta organelor de drept cetateana Svetlana Sava nu se prezinta, locul aflarii acesteia nu este cunoscut, ea constient eschivandu–se de la cercetarea penala.

Acesta nu este unicul caz in care se creeaza o asemenea situatie confuza, si anume, eliberata de sub arest, in baza deciziei judecatorului, a persoanelor banuita de crima grava. Asemenea persoane la modul sigur dispar, eschivandu–se de la raspundere penala. Potrivit lucratorilor operativi ai Centrului, nu este exclus ca cetateana Sava deja a parasit teritoriul tarii.

La moment CCCEC si lucratorii Procuraturii au obtinut un alt mandat de arestare a banuitei Svetlana Sava, ea fiind anuntata in urmarire internationala. Persoanele care detin informatii despre locul aflarii avocatei Svetlana Sava, sunt solicitate de a telefona la numarul de telefon: 23–35–53 sau 257–202.»

Comunicat de presa al CCCEC

Gheorghe Amihalachioae, presedintele Colegiului Avocatilor din Moldova, ne–a declarat ca stie despre acest caz, doar ca evenimentele au fost putin altfel. Potrivit lui, Svetlana Sava in ziua descinderii grupei CCCEC era la o etapa postoperatorie si se simtea rau. Cand a intrat cineva spunand ca a adus acesti bani pentru procuror, Svetlana Sava nici nu ar fi reusit sa se ridice, ca a descins echipa CCCEC cu stabilirea unui caz de mituire. Sava considera ca este un caz de intimidare, a mai afirmat Gheorghe Amihalachioae, adaugand ca avocata Svetlana Sava s–a aflat in Moldova in toata aceasta perioada de ancheta si nu a evadat nicaieri.

Pe parcursul zilei de ieri Svetlana Sava nu a raspuns la telefonul de la birou si la mobil.

Judecatorul de instructie Ion Morozan ne–a spus ca anume el a dispus eliberarea avocatei Svetlana Sava, decizia fiind luata in temeiuri legale. "Legalitatea acestei hotarari a fost confirmata prin decizia ulterioara a Curtii de Apel, unde a fost examinat cazul in baza cererii Procuraturii. Mentinerea aceleiasi decizii confirma inca o data legalitatea acesteia", ne–a spus judecatorul Morozan.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com