Nr. 75 (9 martie 2006)

Secretul secretarelor

In fiecare seara de vineri la o sauna din sectorul Rascani din Chisinau se aduna un grup de femei. Ele sunt diferite, mai zvelte si mai putin, mai inteligente si mai simple, mai cochete si mai ofilite, dar toate sunt destul de frumoase si aproape de standardul Barbie. Unele fac sport, altele tin cure severe de cruditati, altele respecta regimul Atkins sau dieta lui Putin, toate insa stiu un lucru — forma fizica le asigura locul de lucru. Nu, ele nu sunt gimnaste sau manechine. Ziua lor de munca nu se desfasoara pe podiumuri sau piste de atletism. Ziua lor de munca se consuma prin a fi dragute si sclipitoare intr–un singur birou si pentru un singur om — seful. Toate aceste femei sunt secretare in anticamere de stat si private.

Vinerea trecuta secretarele au fost destul de agitate la sauna. In timp ce isi ungeau calcaiele cu miere si buricele cu unt de cacao, isi masau capul cu galbenus de ou, iar genunchii cu tarate de grau si cele mai scumpe geluri si spume de baie erau varsate fara mila pe corpurile miscatoare de sub jeturile de apa, in sauna cu pricina crestea tensiunea. Nu e vorba de tensiunea arteriala, ridicata din cauza presiunii apei in dusurile circulare sau a aerului in cabina incinsa a saunei. E adevarat ca tensiunea arteriala era mai sus de cea normala la fiecare dintre ele. O revolta secretariceasca s–a copt in sinea lor. Le–a ajuns si lor cutitul la os, si raul cel mare a fost identificat — seful.

"Se inchide cu contabila in cabinet si imi spune sa le spun la toti ca nu–i!"

"Se duce cu fiica–sa la cumparaturi si oamenii il asteapta ore intregi, stand pe sufletul meu!"

"Imi cere sa imbrac decolteu si pe urma zice ca ma da afara, daca se uita vreun bodyguard de–al lui la mine!"

"Ma trimite sa–i cumpar flori si lenjerie pentru nevasta–sa!"

"Ma trimite sa–i cumpar tigari si prezervative!", "Ma trimite inů daca nu–i place ceva!", "Ma pisca! Ma enerveaza! M–am saturat!"

Revolta crestea. Fetele si–au dat seama ca dorm putin si rau, ca muncesc mult si castiga prost, dar principalul — ca au devenit o fabrica de minciuni: "Seful e la banca, seful e la Guvern, la Primarie, are o delegatie straina — toate acestea sunt inventate in timp ce domnul director doarme linistit acasa sau in cabinet cu picioarele pe masa", a spus secretara unui sef de minister, dand ochii peste cap.

"Vine Postul Mare, iar noi o ducem tot intr–o minciuna, oare o sa ne ierte preotul la marturisire?", a rasunat o voce mai evlavioasa de secretara. "Care minciuna draga, care preot, pe mine ma pune sa scriu contracte false cu firme din strainatate. Asta se numeste infractiune. Ma paste Nalogovaia cu tot cu Coruptia, sa nu ajung eu la duba, ca la preot ma descurc liber", s–a impacientat o secretara, mai nurlie, de sef de firma de constructii. Din vorba in vorba, din destainuire in destainuire, secretarele noastre au ajuns sa recunoasca ca sunt de voie, de nevoie complice la crime economice, la cazuri de adulter, la santaj, la evaziuni fiscale, la vanzari ilicite, la proliferare de droguri, la trafic ilegal transfrontalier si chiar la procedee de finantare a campaniilor politice. Aici fetele si–au amintit cum in toiul campaniilor electorale au mediat convorbiri telefonice cu cele mai inalte fete oficiale in stat, care poate ca nu stiu ca ele au ascultat si au inregistrat la rugamintea sefilor aceste convorbiri egale cu estorcare de bani pentru desfasurarea activa a alegerilor. Si alte actiuni guvernamentale, cum ar fi gazificarea, incalzirea cu paie, bisericizarea sau comunistizarea au fost finantate incepand tot cu dialoguri cu secretarele agentilor economici.

In final, ele au identificat originea cuvantului "secretara" — o notiune care provine negresit de la secret. Iar lista de mistere pe care o detin fetele care vin vinerea la aceasta sauna are multe capitole, incepand cu secrete din asternuturile oamenilor importanti in stat si terminand cu cele ale magnatilor economici de la Chisinau.

In timp ce una dintre secretare, mai taranoasa, turna cate o cana de apa pe pietrele incandescente, celelalte fete imbujorate de aburii incinsi, dar si de importanta pe care le–o ofera functia, au decis sa rupa tacerea si sa puna capat acestui statut aproape hilar pe care il au in societate.

"Tara trebuie sa stie cine si ce valoare are. Iar sefii nostri vor fi primii care vor recunoaste ca secretarele au o valoare inestimabila, gratie secretelor pe care le detin. Ei vor fi cei care vor recunoaste Partidul Secretarelor. Ei il vor inregistra si il vor finanta! Daca vom fi unite, ei vor face asta, ca de altfel, sotiile lor, dar si presa, dar si CCCEC–ul, dar si consilierii prezidentiali vor afla multe sau chiar totul!"

De o saptamana, ceva s–a schimbat in multe din anticamerele din Chisinau. Secretarele raspund direct la intrebari, fac mai putina cafea sefilor, vorbesc mai mult cu presa si cocheteaza mai putin cu bodyguarzii, citesc mai multe ziare, se machiaza mai putin, merg la Biserica si la cursuri de management si consulta statutele partidelor politice. La Ministerul Justitiei am fost informati ca nu a fost depusa inca o cerere pentru inregistrarea Partidului Secretarelor si nici un ONG de acest fel nu exista. Asteptam urmatoarea filmare din sauna.


Sondaj    
Ce fel de relatii au sefii cu secretarele?

Vladimir Turcanu,
presedintele Comisiei juridice pentru Numiri si Imunitati a Parlamentului:

Ce fel de relatii? Ce intrebare ciudata. Intre mine si secretara relatiile sunt cele stipulate in regulament. Intr–o intreprindere fiecare angajat are anumite atributii. Bineinteles, cand nu se descurca, secretara este pusa la punct. In dependenta de situatie imi raporteaza orice.

Sergiu Stati,
presedintele Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana:

Nu am nici o afacere cu secretara in afara serviciului. De ce intrebati? Aveti o alta candidatura. Eu incerc sa fiu cat mai cooperant, inclusiv cu secretariatul. Nu o instruiesc ca sa nu raspunda la anumite telefoane. Nu exista momente in care nu as vrea sa raspund. Chiar si acum, sunt intr–o sedinta, dar vorbesc si cu dumneavoastra.

Dumitru Braghis,
deputat independent:

Am avut relatii foarte bune cu secretara. Era extrem de responsabila. Dupa vreo trei incercari, am descoperit secretara perfecta. Era foarte competenta. Stia in ce mod pot fi rezolvate anumite probleme si uneori nici nu ma deranja. Mai discutam uneori si acum.

Iurie Stoicov,
presedintele Comisiei parlamentare pentru Securitate nationala, Aparare si Ordine publica:

Se poate sa nu facem nici un sondaj? Gasiti, va rog, alti sefi si alte secretare. Dar daca vreti sa stiti, toate relatiile sunt bune.

Secretarele care au ingradit accesul la sefii lor, spunand ca acestia au sedinte, audieri, nu sunt la serviciu, sunt pe teren sau nu sunt in birou sunt cele ale (lui):
Eugeniei Ostapciuc,
Mariei Postoico,
Victor Stepaniuc,
Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani,
Pavel Filip, directorul SA "Bucuria",
Eduard Iarusevschi, pretorul sectorului Centru
etc.

Sondaj realizat de Anastasia Nani


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com