Nr. 74 (2 martie 2006)

Sotiile batute
si imunitatea deputatilor

A venit primavara, degraba e 8 martie, dar inca nu s–au indepartat prea mult Ziua Indragostitilor si Dragobetele. Afara e tot mai cald, mugurii se zbenguie sub coaja pomilor, pasarile se giugiulesc pe sub stresini. Oamenii vorbesc din ce in ce mai mult despre dragoste si despre femei.

Tocmai in acest context ne–a surprins declaratia unui politist de sector: "Daca si deputatii au ajuns sa isi bata femeile, atunci nu stiu ce sa mai faca barbatul de rand, care e necajit ca nu are de lucru, nu are bani, deci nu prea are cu ce isi bucura nevasta." Ne–a parut cam stranie aceasta comparatie intre barbatii de la conducere si cei de la talpa tarii, de parca cel care are de toate nu poate fi pandit de ghinionul sa nu–i fi mers in casnicie, pe cand cel sarac sa–si traiasca fericit saracia pe tolul de pe lavita cu o nevasta dulce si inteleapta.

Am dorit mult sa aflam numele parlamentarului agresiv si al nevestei lui, batuta nu numai de soarta, ci si de ditamai legislator. Chiar am fi vrut sa dam in vileag identitatea acestuia, sa vada alegatorii pentru cine bat drumurile pana la sectia de votare. Sa stie lumea cum deputatul umbla cu promisiunile electorale, fara nici macar sa paleasca la obrazul lui rumen, cand spunea ca Moldova a ales vectorul european, in timp ce el urmeaza vectorul pesterii neandertaliene.

Sectoristul ne–a marturisit ca a fost solicitat de cateva apeluri telefonice prin care vecinii semnalau ca in apartamentul cutare se aud racnete si nu e pentru prima data, si ca stapanul casei e cunoscut ca om agresiv si ca se poate intampla o tragedie din clipa in clipa. A mers in graba la adresa indicata, chiar daca era trecut de ora povestii de seara. I–a deschis o femeie tanara, imbracata sexy, dar cam obosita, cu cearcane sub ochi, cu vanatai prin zona decolteului, atat cat a putut cuprinde politistul la prima vedere. Cea de–a doua vedere a fost intalnirea cu stapanul casei, care a venit la usa si i–a spus scurt pe doi ca nu are dreptul sa penetreze nici macar cu privirea spatiul imunitatii parlamentare, care este nu numai Parlamentul R. Moldova, ci si apartamentul deputatului, oferit de stat. Politistul dadea sa arate spre vanataile dezgolite ale femeii, dar stapanul l–a informat ca si decolteul nevestei sale, de rand cu intregul ei trup cad sub incidenta prevederilor legale despre imunitate si ingradire de politisti. Agentul a trebuit sa bata in retragere, caci are si el sotie acasa si daca insista cu anchetarea vanatailor sus–numite, se pomeneste si el somer, si atunci cu ce se prezinta el acasa de 8 martie, ca sotiile de politisti sunt si ele femei. Telefoanele cu plangeri insa au continuat in serile urmatoare. Degeaba incerca sectoristul sa explice vecinilor ca unii barbati ai neamului au imunitate, caci pe loc i se replica: "Se vede ca nu v–a dat sarmana femeie mita, caci voi fara bani nu faceti un pas!" Noi am incercat sa aflam detalii. Deputatul cu pricina ne–a spus ca nu avem dreptul sa ne implicam in viata lui personala, ca are si imunitate si nu poate fi pedepsit de nimeni pentru chestiunile lui de acasa, iar daca publicam numele lui in ziar s–ar putea sa avem de a face cu justitia. Ne amintim un caz cand un viceministru s–a autoidentificat intr–un articol in care o amanta se plangea pe amantul ei si autorii materialului au fost obligati de justitie sa achite o paguba morala functionarului recunoscut in valoare de zeci de mii de lei.

Astfel, ne–am pomenit foarte contrariati, caci pe de o parte legea spune ca femeile, ca si toti oamenii, nu trebuie batute, si daca cineva face asta — inseamna ca savarseste o fapta ilegala si trebuie prezentata in ziar, mai ales daca aceasta faradelege e comisa de un legislator, iar pe de alta parte, justitia da dreptate celor care se autoidentifica si presa e stransa la perete cu amenzi si determinata sa nu mai scrie. Ce–i de facut?

Mariana GRECU


Sondaj    
Cine e legislatorul care isi bate sotia?

Motto (dictat la telefon de deputatul Gheorghe Susarenco):
"A trecut ea vremea ceea
Cand puteai sa–ti bati femeia.
Astazi este alt zakon,
Una doua si–n raion."

Deputatul nu trebuie sa fie agresiv nici acasa

Serafim Urechean: Deputatii din fractiunea Alianta "Moldova Noastra" nu–si bat sotiile. Sunt sigur. Nu se permite ca un parlamentar sa fie agresiv. Asta demonstreaza comportamentul lui fata de alegatori. Femeile dupa 14 februarie trebuie iubite, nu batute. In cei 33 de ani de casnicie nu mi–am batut niciodata sotia si nu–mi aduc aminte sa ne fi certat. Cred ca deputatul care si–a agresat nevasta este comunist.

Sanse egale pentru deputati si sotiile lor

Stefan Secareanu: Cred ca cel care si–a batut sotia nu este un deputat. Nici un statut nu permite agresarea femeii. Doamne fereste! Nu ma interesez de viata privata a celor din Comisia pentru drepturile omului, dar nu cred ca este cineva care isi bate nevasta, mai ales dupa ce am adoptat Legea cu privire la sanse egale pentru femei si barbati! Este grav ce aud. Suntem un stat civilizat care pretinde sa se integreze in Uniunea Europeana. Cred ca sunt niste reminiscente ale unui regim inuman, cel totalitar. Pentru a combate aceasta problema, ar trebui ridicat nivelul de trai in societate.

In serviciul poporului si al sotiei

Gheorghe Susarenco: Nu am nici cea mai vaga idee cine dintre deputati si–ar fi putut bate sotia. Consider ca un parlamentar este in serviciul poporului si mai ales al sotiei. E o investigatie jurnalistica, dar e una teoretica. In mod normal mergem spre Europa. Cred ca nici in Africa deputatii nu–si bat sotiile. Doar la noi se poate intampla asa ceva. Daca e adevarat ca un parlamentar si–a agresat consoarta inseamna ca e trist sa locuiesti in R. Moldova. Deputatul cu pricina ori e prost, ori e beat, ori e comunist...

Ele se tem sa recunoasca

Valentina Golban: Nici nu banuiesc cine dintre deputati ar fi putut face asa ceva. Eu sunt sensibila la acest subiect, mai ales acum, cand avem un proiect de lege cu privire la profilaxia violentei domestice. Chiar as vrea sa imbunatatesc acest proiect! Este adevarat ca fenomenul agresiunii se intalneste adesea in societatea noastra. Am citit candva in presa ca in familiile demnitarilor sotii deseori isi bat sotiile, acestea insa se tem sa recunoasca. Ar trebui sa fac o analiza cu toti cei 101 de deputati, dar parca imi pare ca nu sunt capabili de asa ceva. Imi pare rau, nu va pot spune cine si–a batut nevasta!

Cu serviciu bun si dezvoltat multilateral

Ala Ursul: Daca ma gandesc, barbatii din fractiunea din care fac parte nu sunt capabili de astfel de fapte. Dar sunt multi colegi pe care nu–i cunosc prea bine. Imi amintesc ca odinioara Iurie Ivanovici de la PPCD era criticat ca si–a batut o subalterna. Dar acum mi–am schimbat opinia, nu cred ca el ar fi in stare de asa ceva. Am auzit despre foarte multe cazuri de violenta in familie, chiar si situatii cand femeile devin violente, dar cred ca e vorba de razbunare. Atunci cand sotul este agresiv, cred ca e vorba de un impuls. Dar consider ca statutul unui deputat nu–i permite sa loveasca o femeie, pentru ca se presupune ca este dezvoltat multilateral, mai ales ca are un serviciu bun. Inteleg, un om de la tara care nu are cu ce sa–si intretina familia, dar un parlamentar...

Sondaj realizat de Anastasia Nani


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com