Nr. 74 (2 martie 2006)

Andrei Ivantoc,
despartit din nou de sotie

In dupa–amiaza zilei de 27 februarie lui Andrei Ivantoc i–a fost intrerupta intrevederea de 2 ore cu sotia sa din motive neexplicate. Aceasta intalnire a fost asteptata timp de 3 luni de catre sotii Ivantoc. In aceeasi zi, Andrei nu a primit nici pachetul cu produse alimentare. Eudochia Ivantoc a apelat la conducerea inchisorii, la Departamentul penitenciarelor din Transnistria, la OSCE pentru a afla care e starea lui Andrei, dar pana ieri nu a avut nici un raspuns.

Potrivit regulamentului Inchisorii nr.2 de la Tiraspol, lui Andrei i se permite o intrevedere scurta de 2 ore prin geamul de sticla o data la 3 luni. Eudochia Ivantoc ne–a declarat ca, pentru a primi acordul autoritatilor la aceasta intalnire, ea trebuie sa le scrie cerere din timp si sa obtina permisiuni in scris, ceea ce a si facut. "De fapt, in regulamentul penitenciarului e scris ca avem dreptul la o intrevedere cu durata de pana la 4 ore, dar ni s–a spus ca din cauza suprasolicitarii cabinelor de convorbiri, nu putem beneficia decat de 2 ore. De fapt, mai mult de 2 ore nici nu rezisti acolo, caci cabinele sunt mici si se inchid ermetic, fara aerisire, astfel incat din cauza emotiilor, a dialogului incordat si a stirilor neplacute in aceasta "cutie" abia de mai respiri", ne–a spus sotia detinutului politic. De data aceasta, Eudochia a mers la Andrei cu mult greu, caci orice inceput de martie este insuportabil pentru ambii. Dupa trista zi de 2 martie, in care a inceput acest razboi interminabil, la 4 martie Eudochia isi consemneaza singura ziua de nastere, iar la 9 martie Andrei si–o consemneaza pe a sa, a 14–a oara, singur in celula.

"Abia incepusem sa discutam prin geamul de sticla, insa dupa mai putin de o ora usa cabinei s–a deschis si ni s–a spus sa intrerupem conversatia", spune Eudochia. Ceea ce a urmat a traumatizat–o profund. Andrei a fost silit sa iasa din cabina, plecand furios, fara sa fi reusit sa isi ia ramas bun unul de la altul. Eudochia a facut apel la conducerea inchisorii, la OSCE, dar intrevederea nu a putut fi continuata. Desi i s–a spus ca intalnirea a fost stopata din cauza unui rand prea mare la convorbiri, ea a constatat ca sala de asteptare era aproape goala. Desi a incercat sa transmita macar pachetul cu produse, acesta i–a fost returnat, fara sa inteleaga ce face Andrei si care e starea lui. Adevarul e ca deja de o luna el solicita ajutorul unui medic stomatolog, dar autoritatile penitenciarului i–au zis Eudochiei cu cateva zile inainte de intrevedere sa vina doar sa plateasca pentru servicii medicale, caci Andrei a fost tratat perfect la un dentist in centrul Tiraspolului. La scurta intalnire de luni, Andrei a reusit sa ii spuna ca a fost dus la medicul din inchisoarea vecina nr.3 si ca i s–a schimbat doar o plomba cu locul, focarul de durere ramanand intact.

Eudochia ne–a spus ca este foarte alarmata de situatia lui Andrei, caci s–ar putea sa fi declarat greva foamei, fara ca sa se stie nimic despre el. Ieri dupa–amiaza ea a reusit sa vorbeasca cu seful inchisorii, care i–a declarat ca pachetul cu produse pentru Andrei asa si sta nesolicitat intr–o camera de pastrare si ca autoritatile institutiei nu inteleg de ce Andrei nu vrea sa comunice cu ei.

Nici un oficial de stat nu a contactat familiile celor doi detinuti politici din Transnistria in acest an. Amintim ca CEDO a decis ilegala detinerea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa inca in iulie 2004, insa decizia Curtii Europene nu a fost indeplinita pana azi de catre Federatia Rusa si R. Moldova.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com