Nr. 73 (23 februarie 2006)

EXOD

Viza–L

Parlamentul UE a adoptat, in prima lectura, un document prin intermediul caruia cetatenii care locuiesc intr–o zona aflata la maxim 30 km distanta de frontiera cu statele UE vor putea intra pe teritoriul Uniunii Europene cu un document special — "Viza–L". Titularii acestui document urmeaza sa detina acte care ar confirma domiciliul in zona de frontiera cu UE pe parcursul a cel putin un an, precum si detinerea unor proprietati imobiliare. In categoria cetatenilor la care a facut referire Parlamentul UE se numara si basarabenii care locuiesc la frontiera cu Romania. Acestia vor putea intra liber pe teritoriul UE, fara viza Schengen. Accesul basarabenilor din apropierea Romaniei se va face pe baza unui document special, "Viza–L", care va fi valabil timp de cinci ani.

RUSIA: Fiecare a treia familie are pe cineva la Moscova

Fiecare a treia familie din Moldova are pe cineva care lucreaza la Moscova, se spune intr–un articol publicat recent in "The economist" si intitulat "Ce spune zapada despre Rusia moderna" . Articolul prezinta viata emigrantilor la Moscova, ilegalitatile si nedreptatile prin care trec cetatenii din fostele republici sovietice ajunsi in metropola rusa in cautarea unui loc de munca.

"In anul trecut, potrivit serviciului federal de migratie, au fost emise 750.000 de permise de lucru pentru strainii care lucreaza in Rusia. Dar de la 10.000 la 14.000 de oameni, apreciaza angajatii acestui servicii, sunt in Rusia ilegal. Marea majoritate a acestora provin din statele ex–sovietice din vecinatatea Rusiei, unde standardele de viata scad mai rapid decat in Rusia. Circa o treime dintre acesti muncitori ilegali se presupune ca sunt chiar in Moscova, " se mai spune in articol.

SPANIA: Arestat pentru fraude bancare

Un moldovean si trei lituanieni au fost arestati in orasul Malaga, Spania, pentru folosirea ilegala de carduri de credit.

Potrivit site–ului "Typicallyspanish.com", acestia au cumparat bunuri in valoare totala de 37 000 de euro, in magazinele din orasele Algeciras, Ronda si Cordoba.

Politia spaniola i–a identificat in urma plangerilor depuse de catre detinatorii de facto ai cardurilor bancare la Comisariatul din Benalmadena. Cei patru suspecti se afla si acum sub arest. Autoritatile locale au depistat alti doi suspecti, de aceasta data cetateni spanioli, care ii ajutau pe primii sa transporte bunurile cumparate ilegal.

SUA: Spargatori moldoveni in California

Anchetatorii din tinuturile Calaveras si Sacramento (California, Statele Unite ale Americii) au capturat un grup de spargatori care activa in regiunea lacului Tulloch. Politia a stabilit ca hotii care atacau casele noi sau cele in constructie erau fie imigranti din Moldova, Ucraina si Federatia Rusa, fie urmasii acestora.

In urma descinderilor efectuate de cele doua divizii de politie (din Calaveras si Sacramento), sapte persoane au fost arestate. Politia a gasit si un camion cu ustensile si materiale de constructii in valoare totala de 60 000 de dolari. "Este doar un mic procent din proprietate", a declarat ajutorul de serif al tinutului Calaveras, Mike Walker. Anchetatorii au gasit cuptoare din inox, texturi pentru baie, televizoare cu ecran plat, precum si alte instrumente. Cea mai mare parte din bunuri a fost descoperita la o adresa in Carmichael, langa Sacramento, au afirmat anchetatorii.

Seriful din Calaveras, locotenentul Jim Macedo, a spus ca spargerile au inceput inca din noiembrie. Grupul de spargatori era unul bine organizat, care nu efectua "crime la intamplare", ci le planifica din timp.

Cei sapte suspecti au varstele cuprinse intre 18 si 40 de ani. Ei au fost acuzati de furt prin efractiune si vor fi probabil judecati in ambele tinuturi Calaveras si Sacramento. Cautiunea a fost stabilita la 25 000 de dolari.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com