Nr. 73 (23 februarie 2006)

 Editoriale

De ce nu trebuie contrazis Petre Tutea?
Povestea cu lupul, parul si naravul, raportata la politica, este cea mai exhaustiva poveste despre comunisti. Continuare 

Comisarul nu a spus asta
Zilele trecute, o stire socanta a fost difuzata la TVM si in alte media afiliate puterii. Cica Gunter Verheugen, comisarul UE, a prezis ca in urmatorii 20 de ani Moldova nu va ajunge in componenta UE. Continuare 

De ce nu trebuie contrazis Petre Tutea?

Povestea cu lupul, parul si naravul, raportata la politica, este cea mai exhaustiva poveste despre comunisti. Agresivi, sterili, lacomi, obsesivi si posesivi in gandirea lor politica, neocomunistii de la Chisinau n–au facut decat sa reconfirme in cei cinci ani de reguvernare ideea conform careia comunismul este o boala grea si incurabila, de care nu te poti salva decat prin moarte. Nu si prin mantuire. Zice Petre Tutea, citandu–l pe Douglas, unul din ex–ministrii de Externe ai SUA, ca, raportat la definitiile Codului Penal, comunismul face parte din categoria "crimelor continui". Sa incerci sa–l contrazici pe marele Tutea, ar fi cel putin o nesabuinta. Si–apoi de ce sa–l contrazici, daca exponentii comunisti reconfirma verdictul, dat de el, in permanenta.

Recenta Rezolutie APCE, prin care Europa incerca sa se spele de crimele regimurilor totalitar–comuniste, a fost luata de "commando"–ul rosu de la Chisinau in coarne. Ca si alti "dihori" de–aceeasi inspiratie politica (vorba aceluiasi P. Tutea), ex–nomenclaturistii "nostri" sovietici au parasit sala. Comunistii au refuzat sansa de a se reabilita. Dependenta fata de Rusia i–a tradat. Examenul de capacitate a fost ratat. Moralitatea comunista s–a dovedit a fi imorala in raport cu valorile si normele de drept ale civilizatiei europene. Desi este indecent sa faci un clasament al regimurilor criminale, comunismul pare sa fie, totusi, de cel putin doua ori mai criminal decat fascismul. In primul rand, pentru ca refuza pocainta (Germania, de bine de rau, demult s–a scuzat in fata Europei si chiar a platit anumite despagubiri pentru ororile regimului nazist). Si in al doilea rand, pentru ca perpetueaza, in disonanta cu timpul si ordinea legala a R. Moldova, spiritul unei ideologii imperiale straine, ceea ce echivaleaza, in practica, cu un complot impotriva valorilor, traditiei si ordinii naturale a pamantului si poporului pe care–l calaresc.

Comunistii sunt specia biologica si ideologica, capabila sa speculeze orice. Indiferent de faptul daca isi zic: "comunisti vechi", "comunisti noi" ori, fariseic de tot, "comunisti democrati". Dincolo de felul cum isi zic, insa, ei gandesc, mananca, dorm, viseaza si actioneaza la fel, de parca ar fi niste clonati ori soldati incolonati. Biserica si Lenin sunt pusi alaturi si manipulati de ei cu aceeasi usurinta. Timpul pentru ei este o notiune strict materiala si viitorul pentru ei nu exista decat in trecut. Lucruri stranii de tot se intampla cu acesti comunisti: Voronin zice ca mergem in Europa, dar pe 9 mai sarbatoreste, ca si Rusia, "ziua biruintei" in loc de Ziua Europei, Voronin este presedintele R. Moldova, dar scrie si semneaza pana acum in grafie ruseasca, scoala in R. Moldova este declarata in afara politicii, dar comunistii fabrica in scoli "garde" de pionieri si comsomolisti, Lenin si intreg arsenalul de simbolici comuniste sunt scoase in afara legii, iar comunistii le "renasc" in busturi, monumente si denumiri de strazi, ziua de 7 noiembrie este pentru ei "sarbatoare", pe cand sarbatorile nationale ale R. Moldova sunt desconsiderate, jertfele regimului sovietic de ocupatie (deportatii si represatii) raman victime in continuare, iar calaii lor — pensionari "cu merite", armatelor sovietice de ocupatie li se zidesc si rezidesc monumente pe contul celor ocupati, Biserica Nationala este tinuta in dependenta fata de Biserica Rusa, la Lenin se merge in fiecare an de 22 aprilie, iar pe Aleea Clasicilor foarte rar si atunci cu interes. Romania le este, potrivit lor, cel mai mare neprieten, Limba Romana si Istoria Romanilor sunt considerate elemente diversioniste in stat, iar statul R. Moldova — prieten si frate statului rus. Asta–i povestea. Viziunea comunistilor de azi este aceeasi cu cea a comunistilor de ieri. Comunismul nu se supune metamorfozelor. Asta–i originalitatea speciei care s–a suprapus divinitatii. Si refuzul comunistilor de azi de a se desolidariza de actele criminale ale comunistilor de ieri isi are explicatia in continuitatea spiritului criminal. Chiar daca pe alta cale, chiar daca prin alte metode, comunistii raman in continuare producatori de crime. "Un partid politic al carui program de guvernare se indeparteaza de la valori si traditii nu merita sa guverneze tara acestor valori si traditii…" — este parerea incercatului anticomunist si om politic polonez Leh Walesa. Meditati. Dar nu prea mult.

Petru Amariei


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com