Nr. 73 (23 februarie 2006)

Pisicile negre si scriitorii din fata lor

Scandalurile serviciilor secrete din ultima vreme se pare ca au atins usor si stabilitatea mentala a oamenilor. Tot mai multi oameni se cred, se simt sau chiar sunt urmariti, filati si spionati. Oamenii povestesc istorii incredibile despre micro–microfoane implantate in birouri, in dormitoare, in safeuri, despre camere de luat vederi prinse de ochelari, de cercelul din ureche sau de cel din nas, despre scanere si alte trasnai electronice sub forma de alunita, de pistrui sau de neg. Oamenii se simt frustrati, incomodati, nervosi si superstitiosi. Totusi, o alta istorie, recenta si adevarata, ne arata esenta lumii in care traim.

Cica, cu ceva ani in urma, cand era in toi campania de renastere nationala, unii scriitori erau opriti cu usurinta de la participarea la mitinguri si congrese unioniste. Unuia i se bloca cheia in yala, altuia i se spargea o teava tocmai la ora nepotrivita, iar cel mai complicat era cu un scriitor, care nu putea fi oprit de broasca stricata sau de robinetul curgand. Scriitorul nostru nu avea nimic cu lumea materiala, el traia in universul versurilor sale si renunta oricand la orice ar insemna avere. Dar i–a gasit kgb–ul si lui ac de cojoc.

Era o zi calda de vara de cascau matele si tocmai s–a anuntat la radio ca Cenaclul "Alexei Mateevici" aduna oameni creduli la Teatrul de Vara. Un om imbracat in negru, cu ochelari negri si cu o geanta neagra pe umar aparu in preajma casei scriitorului idealist. Omul arata impenetrabil, desi mereu burdusea geanta de pe umar, care salta de parca era vie. In sfarsit, el s–a pitit intre doi brazi care cresteau la intrarea in blocul scriitorului.

Usa blocului s–a deschis si scriitorul nostru a iesit, privind romantic spre cerul insorit, spre norii diafani si randunelele ce planau poetic. Astfel el nu a observat cand dintre brazii de langa intrare a zburat, ca un glont, chiar pe langa picioarele lui, o mogaldeata neagra ca taciunele.

Omul in negru actiona rapid. In cateva secunde, o alta pisica neagra tasni dintre brazi, dar fie ca soarele stralucitor o ameti, fie ca detentia din geanta ii deregla orientarea, caci pisica a doua o lua intr–o directie inversa celei programate. Omul in negru actiona ca un robot. Cea de–a treia pisica neagra a fost "lansata" dintre brazi, luand–o spre cararea pe care porni scriitorul, numai ca… o javra de catel cu glas tivlit, trezit din piroteala sa de amiaza, se facu spre pisica, schimbandu–i traiectoria acesteia de la calcaiele scriitorului drept catre ramul al saptelea al unui copac din preajma.

Scriitorul poetic s–a intors sa vada ce se aude fosnind in copac. Un animal il tinti cu pupilele verticale. Da, era pisica neagra, cea care l–a intors pe scriitorul nostru de atatea ori inapoi de la cenaclu. Ce bine e ca azi nu i–a taiat calea.

Scriitorul o lua cam la fuga spre Lacul Comsomolist. Omul in negru porni abatut inapoi. Mda, un agent secret nu poate fi invins de un catel tivlit, dar uite ca s–a intamplat.

Omul in negru lucreaza si azi tot acolo — la ferma de pisici negre. Periodic el incarca o geanta de mate si merge la casa scriitorului.

Scriitorul scrie si azi poezii. El merge deseori la diferite intruniri, emisiuni si conferinte peste Prut. Cateodatai, chiar avand bilet, el se intoarce din pragul blocului inapoi. Deoarece uneori (sau deseori) cate o pisica neagra ii taie calea.

Scriitorul se intoarce si scrie. El compune versuri despre patrie, limba romana, patrioti si mancurti. Prin creatia sa el se simte implinit.

Omul in negru se intoarce si el mereu la ferma. El se considera patriot, caci isi apara patria de extremisti, unionisti, scriitori. El isi considera misiunea implinita.

Pisica neagra care va taie drumul este in aproape toate tarile semn de ghinion, cu exceptia Insulelor Britanice, unde pisica neagra aduce noroc! Motivul pentru care unii nu suporta pisicile negre este pentru ca, in trecut, pisicile de aceasta culoare erau considerate a fi ajutoarele vrajitoarelor si prietenele raului.


Sondaj    
Cum procedati daca o pisica neagra va taie calea?

Eugen Gheorghita, constructor:
Nu cred in superstitii. E fara folos. Chiar daca trece, eu merg inainte. Am auzit ca in cazul in care o pisica neagra iti intersecteaza drumul, unii se intorc inapoi, altii scuipa, iar altii poate mai fac si altceva…

Igor Cuciuc, interpret de muzica populara:
Sunt multe povesti despre pisica neagra. Nu stiu care este cea adevarata. Nu ma sperii cand imi apare in cale, din contra, ma incurajez. Pisica nu poate fi o piedica in calea unor evenimente care imi sunt predestinate. Am auzit ca nu trebuie sa ne speriem de pisica neagra, pentru ca, uneori, poate sa–ti poarte noroc. Totusi, cred ca ar putea sa nu–ti mearga atunci cand o pisica iti taie calea. Vreau sa spun ca nu trebuie sa ne temem, pentru ca nu poti sa eviti ce ti–i destinat de Dumnezeu.

Daria, studenta:
In astfel de situatii traversez cu spatele si consider ca imi va purta noroc. Cred in aceasta superstitie, chiar daca nu ar trebui sa–i acordam atentie, pentru ca pisica isi are drumul sau. O idee ar fi sa asteptam ca altii sa traverseze dupa pisica. In cazul in care in oras ar exista o ferma de pisici negre si intr–o zi acestea ar iesi la libertate, mi–as lua o pisica acasa. Imi plac aceste animale. Am una acasa, dar este alba.

Ludmila, pensionara:
Nu cred in astfel de prejudecati! Pentru ce sa cred? Daca urmeaza sa mi se intample ceva, la sigur mi se intampla! Le recomand si celorlalti sa nu creada, pentru ca trebuie sa credem in Dumnezeu. Se spune ca daca iti taie calea o pisica, nu–ti va merge, dar nu stiu ce ar trebui sa fac in astfel de momente.

Maria Gutu, inspector de stat la Serviciul Standardizare si Metrologie:
Nu cred in pisica neagra, dar am auzit ca trebuie sa scuipam si sa ne continuam drumul. De obicei asa si fac. Scuip, tin un nasture si imi urmez calea. Mai departe nu–mi fac probleme.

Gheorghe Toader, pensionar:
Daca pisica e neagra, trebuie facuta alba, iar daca e alba — o facem neagra. Nu am avut in oras ferma de pisici negre. Dar acum… si copiii… intra albi si ies negri, intra negri si ies albi.

Olga, pensionara:
E important sa va feriti de pisica neagra. Aceasta superstitie vine din istorie, de cand tin eu minte. E din mosi–stramosi!

Tatiana:
Am auzit ca trebuie de scuipat peste umar, dar nu sunt superstitioasa. Nu cred. Eu merg inainte.

Nicanor, pensionar:
La anii mei sunt indiferent, nu mai reactionez. Nu prea sunt superstitios si nici nu vreau sa cred. Si ce daca mi–a traversat calea o pisica? Ea isi urmeaza drumul ei, eu — pe al meu…


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com