Nr. 72 (16 februarie 2006)

Moscova hapsana

O veste tragica a zguduit Orheiul. La Moscova, in urma incendierii unei cladiri cu noua etaje, si–au gasit moartea 3 copii ai familiei lui Leonid si Zinaida Castravet: Vitalie, de 30 de ani, Ludmila, de 32 de ani si Mariana, de 24 de ani, impreuna cu sotul ei, Sergiu Daniliuc.

La 11 februarie ei fusesera treziti la ora 5 dimineata de catre ultima dintre surori, Natalia Castravet, care le–a spus despre izbucnirea unui incendiu la etajul de jos. Natalia a izbutit sa fie salvata de pompieri, ceilalti 4 membri ai familiei sale au fost inghititi de foc intre etajele 6 si 7 ale cladirii.

Potrivit presei ruse, incendiul s–a produs intr–un apartament de la etajul doi, cauza fiind, probabil, un scurtcircuit. Agentia "RIA Novosti" a comunicat ca de vina ar fi fost stapana apartamentului care a parasit locuinta, lasand usa deschisa, focul transferandu–se rapid la alte usi, in timp ce pompierii fusesera anuntati foarte tarziu. Presa moscovita scrie ca din acest incendiu au fost salvate 58 de persoane, 7 pierzandu–si viata in foc. Patru victime erau din Moldova. Toti dintr–o singura familie.

Autoritatile locale au declarat ca decesele au survenit din cauza asfixierii cu fum, deoarece oamenii au iesit pe palier si nu au mai putut strabate scarile pana la iesire. Procuratura sectorului de vest al Moscovei a deschis un dosar penal.

Dupa cum ne–a comunicat Rodica Zagorodniuc, o verisoara a familiei Castravet, asistenta medicala, actualmente mos Leonid si matusa Zinaida supravetuiesc tragedia doar datorita medicamentelor.

Si–au luat bilet spre casa si au murit

Intreaga familie Castravet isi planificase sa revina acasa chiar ieri, 15 februarie, procurandu–si din timp bilete la tren anume pentru aceasta zi. Azi, 16 februarie, sicriele celor 4 vor fi duse, alaturi, la cimitirul din Orhei. Cei care vor merge cu ei nu au de unde gasi vreo consolare. Doi parinti batrani, ajunsi sa traiasca aceasta procesiune incredibila, precum si cativa copii, nenorociti de aceasta tragedie. Mariana si Sergiu Daniliuc vor fi plansi de cel care le–a fost mai drag pe lume, baietelul lor de 2 ani, alaturi de care e verisoara lui, de 7 ani, petrecandu–si mama.

Rodica Zagorodniuc a mai mentionat ca familia Castravet a plecat la Moscova pentru a castiga o bucatica de paine, deoarece actualmente in R. Moldova este imposibil sa gasesti un loc de munca ce ti–ar permite supravetuirea in saracia prezenta.

Vasile Roman, consilier raional, ne–a comunicat ca la sedinta care va avea loc azi va solicita masuri de ajutorare a membrilor familiei Castravet pentru a supravietui acestei tragedii. El considera ca sprijinul in acest context nu poate consola tragedia, dar totusi, Consiliul raional ar trebui sa mentina traditia ajutorarii oamenilor, mai ales ca pentru inmormantarea deputatului comunist Alexei Ivanov au fost alocate cel putin 26 000 lei. Rudele celor decedati sustin ca au cheltuit pentru transportarea sicrielor de la Moscova peste 50 000 lei

P.S. Tot zilele acestea, la Orhei, a mai fost adus cadavrul unui tanar, despre care se spune ca a cazut de la etajul 8 al unei cladiri din capitala Rusiei.

P.P.S. La 7 februarie, la Moscova, in raionul Hlebnikovo, au ars de vii alti 8 migranti.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com