Nr. 71 (9 februarie 2006)

Doi copii rapiti de la lectii

Acum o saptamana, Cristian Garlea si Iuliana Guca, elevi in clasa 1 la Scoala speciala nr. 4 pentru copii hipoacuzi, au disparut in timpul orelor de studii. Ei au iesit din clasa pentru cateva minute si nu s–au mai intors.

Circa 4 ore, copiii au fost cautati de profesori si de politisti. Pe la 21.00, cei doi au fost gasiti intr–un apartament de pe strada Gavril Muzicescu din Straseni.

A doua zi, dimineata, Cristian si Iuliana au fost preluati de reprezentantii Directiei Generale Educatie, Stiinta, Tineret si Sport din Chisinau. Dupa consultarea medicilor, copiii au fost restituiti scolii. Si profesorii, si educatorii, si politistii spun ca s–au confruntat cu un caz iesit din comun.

Scoala nr.4 pentru copii hipoacuzi, voce la telefon: "Nu avem dreptul sa comentam cele intamplate. Doar dl Roman are acest drept."

Alexandru Roman, seful Directiei Generale Educatie, Stiinta, Tineret si Sport a Primariei municipiului Chisinau: "Joi, 2 februarie, dupa–amiaza, copiii se aflau in clasa cu educatorul. Scoala nr. 4 este o institutie tip internat, unde isi fac studiile copiii cu deficiente de auz, 38 la numar. Clasele nu sunt foarte numeroase. In clasa respectiva isi fac studiile 6 elevi. Pe la 17.00, doi dintre copii si–au cerut permisiunea sa plece la WC. Ramasesera 4. Dupa un timp, vazand ca micutii nu revin, profesoara a inceput sa–i caute. Cei doi iesisera dezbracati, astfel incat nimeni nu presupunea ca acestia ar fi putut iesi din scoala. Cand s–a constatat ca cei doi sunt de negasit, a fost creat un grup operativ in frunte cu mine. Am alertat toate organele competente. Pentru ca hainutele copiilor erau in clasa, am propus sa se incerce cautarea urmelor, dupa miros, cu un caine dresat. Singurul caine de acest fel era, insa, ocupat in alta misiune. Era cert ca cei doi au fost dusi de cineva, deoarece conditiile lor fizice nu le permiteau sa plece singuri.

Vineri dimineata i–am recuperat de la Comisariatul de Politie Straseni, de la inspectorul pentru minori Aliona Novorojdenet. Unul dintre cei doi creste doar cu mama, celalalt e doar cu tata, mama fiind plecata la munca in Italia."

Petru Corduneanu, vicecomisar al municipiului Chisinau: "Imediat cum am fost informati, in calitatea mea de responsabil pentru securitatea cetatenilor din municipiul Chisinau, am alertat toate sectiile de politie din R. Moldova. Copiii au fost gasiti, pentru ca au fost cautati cu multa insistenta. Pe parcursul anchetei nu putem dezvalui mai multe amanunte. Nu putem spune daca au fost luati pentru a fi traficati sau pentru altceva. Medicii au constatat ca cei doi copii, in varsta de 7 ani, nu au fost maltratati si nu au fost supusi unor abuzuri. Daca pedagogii, daca Directia Generala Educatie, Stiinta, Tineret si Sport ar fi alertat imediat politia despre cele intamplate, cazul s–ar fi consumat mai degraba."

Aliona Novorojdenet, inspector pentru minori la Comisariatul de Politie Straseni: "Copiii au fost gasiti de colaboratorii sectiei patrula si santinela care efectuau un control de rutina. Ei au intrat intr–un apartament de pe strada Gavril Muzicescu, aflat, din anumite motive, in controlul politiei. Copiii aveau hainutele ude, incaltamintea schimbata. Abia dimineata, cu mult greu, dupa ce a venit doamna directoare, facand uz de limbajul special de comunicare, am reusit sa constatam ca cei doi copii au fost luati chiar de la scoala, apoi transportati cu o masina la Straseni. In prezent, politia se afla in posesia buletinului de identitate al persoanei suspectate de rapirea celor doi copii."

Pe parcursul zilei de marti, 7 februarie, o comisie de specialisti au efectuat analiza psiho–pedagogica a cazului, urmand sa clarifice daca nu cumva atmosfera din scoala i–a determinat pe cei doi copii "sa–si ia lumea in cap".

Vicecomisarul Petru Corduneanu a promis ca luni, 13 februarie, va putea face mai multe dezvaluiri pe marginea acestui caz.

Sursele vizate in cadrul acestui subiect afirma ca rapirea celor doi copii hipoacuzi este un caz singular in R. Moldova. Aceleasi surse nu au putut preciza daca cei doi copii au fost rapiti pentru o retea de proxeneti, pentru trafic de copii sau de organe. Totodata acestia au exclus faptul ca micutii ar fi putut abandona singuri scoala din cauza unor eventuale tratamente incomode.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com