Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT

Nr. 71 (9 februarie 2006)


 Editorial

Hamasul de pe Bac
de Alina Radu

autor
Un val de violente islamiste a incercuit Europa. Batai, crime, distrugeri de bunuri — toate sunt declansate de niste caricaturi dintr–un ziar. Setea de razbunare, o intifada impotriva intregii Europe domina acum lumea islamica, pentru ca ceea ce e mai de pret pentru musulmani, Profetul, a fost luat in ras intr–un ziar.

La Chisinau, Hamasul de pe Bac produce caricaturi politice una dupa alta, dar multimea nu mai reactioneaza in nici un fel. Lumea a ramas fara idoli, s–a descotorosit de zei si viata politica din Moldova a intrat intr–o agonie, iar publicul elector priveste calm la zbaterile epileptice, ca la orice procedeu de taiere a porcului de Craciun. Nu mai exista nimic valabil in lista de sacrificii a politicii moldovenesti, nu mai exista ceva care ar face sa sangereze inima basarabeanului si sa iasa in strada, ca sa se uneasca cu alti oameni iesiti in strada si ca sa ridice cu propriile brate pe culmile puterii un zeu, atat de iubit, incat nimeni nu ar indrazni sa il caricaturizeze.

De fapt, Europa a incercat sa priveasca mai atent evolutiile conflictelor islamiste. Dispozitia violenta a Hamasului palestinian, dar si popularitatea acestei miscari a facut expertii europeni sa recunoasca lacunele in politicile recente.

La Chisinau se pare ca nimeni nu mai analizeaza starea populatiei. Clanurile politice isi dezgolesc perfizia in fata natiunii, isi afiseaza nuditatea imorala, se autoasasineaza si, in fierbinteala rafuielilor reciproce, uita ca oamenii de rand demult nu au locuri de munca, salarii, case, perspective si stau incremeniti in ger, privind prin geamul palatelor puterii, taierea si impartirea porcului politic.Ajuta Basarabia sa citeasca

imagineAstazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

 Investigatii

Firme de ambalare —
proprietare ale «Victoriabank»

imagine

Continuare
 Sondaj Inger de garda

«Cand toti imi inchideau gura,
el m–a incurajat sa cant romaneste»

imagineMaria Iliut

Daca privesc dintr–o parte viata mea, o vad amestecata cu cantecele romanesti din Bucovina, cu folclorul de la Crasna, cu melodiile seculare ale romanilor din Carpati. Datorita acestei comori folclorice, m–am simtit in apele mele, m–am simtit bogata, caci inca sunt atatea cantece de cules si de cantat despre Bucovina mea draga.

Totusi, a fost o perioada cand m–as fi bucurat sa ma nasc muta, caci tot cuvantul pe care–l cantam, era taiat din repertoriu. Culmea a fost atunci cand am fost selectata pentru un turneu in Cipru si am fost data jos, practic, din avion, pentru ca cineva in ultimul moment a decis din nou ca tot ce cant e romaneste. Mi–am zis atunci ca nu mai pot, caci nu stiam sa cant altfel, iar ei ziceau ca nu numai limba mi–i romana, ci si cantarea cuvintelor.

Asa m–a descoperit Andrei Tamazlacaru, care a apreciat tocmai cantecele neaose si folclorul autentic al fetelor de la Talancuta, al altor interpreti. Devenisem atunci foarte timida in cantecele mele si el a fost cel care m–a facut sa ridic fruntea, sa–mi dreg vocea si sa cant. Stiu ca a fost mereu intr–o batalie cu tot felul de redactori si realizatori de emisiuni si inregistrari, dar a fost ca un Inger de garda pentru cantecele mele, care nu au mai fost lovite de atunci si pana azi.

 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com