Nr. 70 (2 februarie 2006)

 Investigatii

Vin ai nostri? Pleaca ai nostri?
Noi ramanem iar ca prostii?
Agenda serviciilor secrete Continuare 

Avioanele — americanilor, secretele — rusilor?
O parte din presa de la Chisinau a avansat ideea ca Valeriu Pasat ar mai fi cercetat penal, intr–un alt dosar, pentru tradare de Patrie Continuare 

Zilnic, din inchisori, deputatii primesc cateva kilograme de scrisori
Nu stim cum ajunge Ziarul de Garda in penitenciarele din R. Moldova... Continuare 

Coruptie la etajul 5 al Academiei
Aproape saptamanal, Academia de Stiinte a R. Moldova organizeaza diverse evenimente     Continuare 

Firme din lista neagra — Actionari ai "Victoriabank"
Rapoartele ONU ignorate la Chisinau Continuare 

Vin ai nostri? Pleaca ai nostri?
Noi ramanem iar ca prostii?

22 ianuarie 2006

Concentratie de KGB–isti la Chisinau

"Moldova este lider in concentrarea de agenti pe kilometru patrat in spatiul ex–sovietic", se spune intr–un articol publicat la 22 ianuarie de catre "Eurasian Secret Services Daily Review", citandu–l pe Oleg Neciporenko, colonel in rezerva al serviciilor secrete ruse. In acelasi articol se spune despre angajatii SIS–ului moldovenesc ca "specialistii de cea mai inalta proba sunt ofiteri ai fostului KGB al fostei republici sovietice, majoritatea provenind din Sectia a 5–a (contraspionajul ideologic)".

24 ianuarie 2006

Pregatiri la Strasbourg

Ilie Ilascu: "Vlad Cubreacov s–a apropiat de mine si mi–a propus sa particip la publicarea unei serii de articole in ziarul "Flux". Am considerat ca e un scenariu al unei misiuni cine stie de ce fel si am refuzat. Ma mira ca mi s–a propus asa ceva." (Declaratie pentru Ziarul de Garda)

27 ianuarie

ASOCIATIA TRANSNISTREANA "Pro Europa"

In preajma alegerilor, Pasat s–a deplasat la Bucuresti, unde a avut o intalnire cu fostul detinut politic, incarcerat de clica smirnovist–antiufeevista, Ilie Ilascu, pe care a incercat sa–l convinga sa participe la savarsirea unei lovituri de stat la Chisinau. Valeriu Pasat a exercitat o presiune enorma asupra lui Ilascu pentru a–l determina sa vina in capitala R. Moldova in scopul organizarii lichidarii fizice a liderului opozitiei si a Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca.

Asociatia transnistreana "Pro Europa" se adreseaza Procuraturii Generale a R. Moldova cu recomandarea de a–l invita pe domnul Ilie Ilascu sa se prezinte pentru a depune marturii pe marginea propunerilor criminale, pe care i le–a facut Valeriu Pasat. Ne adresam senatorului roman, Ilie Ilascu, sa contribuie la efectuarea unei anchete echitabile in privinta activitatii desfasurate de ex–directorul SIS. In orice caz, patriotul natiunii sale trebuie sa procedeze anume astfel. (Reprodus din ziarul "Flux")

30 ianuarie

Se cauta martiri politici

Ilie Ilascu: "Nu comentez cele scrise de Asarov despre mine si Pasat. Nu vreau sa acord atentie prea multa acestui Asarov, care a scris lucruri despre mine fara sa ma fi contactat niciodata si fara sa fi vorbit cu el vreodata. Cred ca scenariile articolelor scrise de el sunt concepute de altcineva. Din ceea ce se scrie si se face acum cu "dosarele" Pasat, consider ca cineva doreste sa il transforme in martirul regimului de la Chisinau, intr–un erou politic al zilei, intr–un "Mandela moldovenesc". Prin aceste declaratii ca ar fi cauze politice in acuzarea lui este transformat in jertfa a terorii. Nu exclud ca Pasat va fi eliberat in curand si nu exclud ca cei care il sfasie acum prin ziare, nu il vor liber din alte motive. Totodata, Iurie Rosca care a fost in relatii bune cu Pasat si care are o imagine politica destul de sifonata acum, s–a lansat in aceasta tema pentru a–si da importanta, pentru a–si face aura sie si lui Pasat. Nu mai cred in curatenia morala a liderilor acestui scandal, nici in unul, nici in celalalt.

E ca la Caragiale, "Vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem iar ca prostii". Imi pare rau ca adevaratii patrioti, camarazii mei de la Tiraspol, raman acolo, fiind pomeniti de unele ziare sau lideri politici doar atunci cand sunt in pana de imagine." (Declaratie pentru Ziarul de Garda)

30 ianuarie

Voronin cauta caldura la Kremlin

"Presedintele Voronin si–a exprimat speranta in "restabilirea relatiilor mai calde si mai confidente in 2006", a declarat Serviciul de presa a presedintelui moldovean pentru Interfax. "Jocurile cu Rusia nu sunt un scop al nostru si acest procedeu ramane o cale a politicienilor ramasi de realitate, a spus el." (Interfax)

1 februarie

Piraterie telefonica

Vlad Cubreacov: "Am depus azi doua demersuri: la Procuratura si la SIS, solicitand sa fie invitat Ilie Ilascu si sa spuna despre faptul cum i–a propus Pasat sa fie asasinat Iurie Rosca. Da, i–am propus lui Ilascu la Strasbourg sa dea un interviu pentru "Flux", nu stiam despre articolul lui Asarov, dar am sa va ofer un interviu despre ceea ce mi–a spus Ilascu si despre multe altele, nu asa la telefonul mobil, ca–i piraterie telefonica." (Declaratie pentru Ziarul de Garda)

1 februarie

Dosare penale adevarate

Ilie Ilascu: "Cred ca Procuratura Generala trebuie sa se ocupe de un proces penal adevarat, intentat impotriva criminalilor din Transnistria, care circula liber prin Chisinau si pe oriunde, care sunt impostori si merita pusi la respect. Daca ajung pe la Procuratura, voi depune personal cerere impotriva lui Smirnov, Antiufeev, dar si a unor colegi de ai lor de la Chisinau, care colaboreaza cu ei, sau nu au facut nimic niciodata, prin instrumente legale, impotriva lor." (Declaratie pentru Ziarul de Garda)

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com