Nr. 7
9 septembrie 2004


Foto autor

Alina Radu

Colectam probe care dovedesc genocidul regimului Smirnov

Ziarul de Garda continua campania de acuzare a lui Igor Smirnov pentru actiunile de genocid comise in Transnistria, acumuland probe care dovedesc vina acestuia, precum si semnaturi ale organizatiilor si cetatenilor care vor sa sustina aceasta initiativa civica.

Va informaseram ca am adresat o scrisoare Curtii Penale de la Haga, in care am solicitat confirmarea faptului ca un grup de ziaristi si organizatii neguvernamentale poate solicita investigarea actiunilor de genocid ale liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Zilele trecute, Departamentul de informatii si evidenta al Curtii Penale Internationale de la Haga ne–a dat un raspuns afirmativ. "In baza art. 15 al Statutului, Procurorul General al Curtii Penale poate initia investigatii asupra unor crime, analizand informatia receptionata de la aplicant", se spune in scrisoarea primita de la Haga. De asemenea, am fost informati ca actele care dovedesc vina lui Igor Smirnov pot fi depuse in oricare din cele sase limbi oficiale ale Curtii, orice dovada in plus fiind de mare ajutor.

Zilele trecute, Ziarul de Garda a organizat o sedinta a Clubului de dezbateri "Spune Adevarul" in cadrul caruia a fost pusa in discutie aceasta problema. Combatanti, politicieni, analisti politici, ziaristi si–au spus parerea privind crimele regimului de la Tiraspol. Deputatul si juristul Mihai Petrache a remarcat faptul ca R. Moldova nu se afla printre tarile semnatare ale Statutului de la Roma, ratificat pana in prezent de mai bine de o suta de tari. "Statutul Curtii Penale de la Haga a fost propus pentru ratificare cu mai multi ani in urma, dar deocamdata acest document nu a depasit nici macar etapa controlului unei comisii interministeriale", afirma Mihai Petrache.

Dorin Chirtoaca, jurist la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova, sustine ca, in paralel cu initierea acestei actiuni, presa si autoritatile din Moldova trebuie sa accepte o terminologie clara care califica autoritatile din stanga Nistrului. "Este un regim separatist si criminal si in acest caz sunt neclare initiativele de negociere cu Igor Smirnov sau proiectele de federalizare promovate de el", a declarat Dorin Chirtoaca. Cititi in pagina 4 opiniile participantilor la dezbateri si aflati cine sunt semnatarii acestui apel. Redactia colecteaza in continuare semnaturi si probe care dovedesc actiunile de genocid ale lui Igor Smirnov.

Semnati aici pentru sustinerea actiunii:

Numele:

Telefon:

E-mail:


Aceste organizatii si asociatii obstesti au aderat la actiunea Ziarului de Garda
Comitetul Anticenzura din Presa Electronica
Clubul Ziaristelor “Zece plus”
Centrul Independent de Jurnalism
Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale
Uniunea Centrista din Moldova
Asociatia de Cultura si Drept “Transnistria”
Asociatia “Adjuta Cives”
Centrul de Investigatii Jurnalistice
ONG "Hyde Park"

Lista completa a semnatarilor

Va puteti expune parerea in FORUM


Colectam probe care dovedesc genocidul regimului Smirnov
Ziarul de Garda continua campania de acuzare a lui Igor Smirnov pentru actiunile de genocid comise in Transnistria, acumuland probe care dovedesc vina acestuia, precum si semnaturi ale organizatiilor si cetatenilor care vor sa sustina aceasta initiativa civica. Continuare 

Lista semnatarilor
Aici puteti consulta lista completa a celor care au semnat pana in acest moment Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com