Nr. 69 (26 ianuarie 2006)

 Social

Acum 40 de ani,
la fel de frig
Ger cu bataie de cap    Continuare 

Muzeu pe banii romanilor din exil
La varsta de 80 de ani, Petru Istrati incearca sa–si recapete casa Continuare 

Acum 40 de ani, la fel de frig

Dupa temperaturile relativ ridicate, de la inceputul lunii ianuarie, gerul a dat multa bataie de cap tuturor. Soferi, elevi, vanzatori, demnitari si boschetari, indiferent de pozitie sociala sau de venituri, sunt afectati de ger. Pentru ultima oara, temperatura de 25 de grade sub 0 a fost inregistrata acum cateva decenii.

Departamentul Situatii Exceptionale (DSE) sustine ca, in zilele de 19–24 ianuarie curent, au fost inregistrate 13 decese, cauzate de hipotermie.

Potrivit lui Mihai Josan, sef adjunct la DSE, patru dintre cele 13 persoane decedate au fost depistate in strada, iar celelalte — in case sau constructii auxiliare.

Desi, dupa cum afirma Josanu, toate structurile DSE sunt in alerta maxima, lucrand nonstop, 800 de persoane tin "situatia sub control", conform sursei citate.

De frica gerului, autoritatile au dat indicatii ca toti boschetarii si persoanele fara loc permanent de trai sa fie adapostite in gari, prin treceri subterane si alte locatii. Institutiile medicale au primit dispozitii de a acorda primul ajutor medical tuturor persoanelor care au suferit degeraturi, indiferent daca au sau nu polite de asigurari medicale.

Frecventa proasta in scoli

Nadejda Velisco, sefa Directiei invatamant preuniversitar de la Ministerul Educatiei, spune ca, de la inceputul saptamanii curente, procesul de invatamant a fost sistat in 15 raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Drochia, Donduseni, Edinet, Glodeni, Floresti, Rezina, Sangerei, Stefan–Voda, Taraclia, Telenesti, Ungheni si in UTA Gagauzia. In celelalte raioane studiile au fost suspendate doar pentru elevii claselor primare. Marti, in municipiul Chisinau functionau toate scolile, inregistrandu–se, insa, o frecventa destul de redusa. "Depinde de fiecare scoala in parte. Directorul scolii, impreuna cu parintii si cu primarul din localitate decid daca pot sau nu pot fi continuate studiile. Daca in incaperi temperatura este sub 15 grade Celsius, in mod normal, nu pot avea loc ore", spune Nadejda Velisco.

Situatia financiara precara a afectat circulatia autobuzelor

La serviciul de informatie al companiilor aeriene am fost informati ca grave abateri de la orar din cauza conditiilor climaterice nefavorabile nu s–au inregistrat. Luni, 23 ianuarie, a venit cu intarziere de o ora doar cursa de la Istanbul. Amanari ale rutelor nu au fost inregistrate nici la gara feroviara. La dispeceratul garii auto am aflat, insa, ca 30% din rute au fost suspendate, cea mai importanta cauza fiind portiunile de drum care nu au fost curatate.

Potrivit lui Anatol Gheorghita, seful Parcului Urban de Autobuze, iesirea pe rute a multor autobuze a fost impiedicata de inghetarea sistemelor de franare si a sistemelor de racire. El a spus ca aceasta conditie nu a putut fi depasita din cauza situatiei financiare precare care nu a permis procurarea pieselor. Gheorghita a precizat ca prioritare sunt suburbiile mun. Chisinau, unde unitatile de transport nu sunt dublate de microbuze si troleibuze.

Degerati

Ludmila Untura, medic coordonator la Spitalul de Urgenta, spune ca pe parcursul zilei de 23 ianuarie au fost aduse la spital 17 persoane degerate dintre care doua au decedat, iar la 24 ianuarie, patru, dintre care trei erau boschetari. Cei mai tineri aveau varsta de 17ani.

– 25, in Chisinau acum 40 de ani

"Minima termica de — 25 grade Celsius s–a inregistrat pentru ultima oara in 1987 in partea de nord a R. Moldova, iar daca e sa vorbim de Chisinau, de aproximativ 40 de ani in oras nu au mai fost astfel de temperaturi", afirma Lidia Tresilo, seful Directiei meteorologie al serviciului hidrometeorologic de stat. Ea spune ca in urmatoarele zile mercurul termometrelor se va ridica: la 29 ianuarie minimele termice vor fi de –8– 13 grade Celsius, iar maximele vor ajunge la 2–7 grade sub 0.

Boschetarii

Boschetarii sunt cele mai frecvente victime ale gerului. Le–ati deschide usa casei, daca ati descoperi ca ingheata de frig la scara blocului ?

Monica Babuc, consilier al vicepreseditelui Parlamentului:

Mi–e greu sa spun exact ce as face. Toata lumea se teme de oameni rai. Chiar daca le deschid intotdeauna cersetorilor, nu stiu daca as adaposti un om fara loc de trai. Pe langa alte argumente, mai am unul. In aceste zile, in blocul in care locuiesc, pe str. Mircesti, sunt doar 10 grade caldura. E destul de frig, astfel incat persoanele care ar cere adapost nu s–ar simti deloc bine in casa mea. Ar insemna ca fac o propunere populista, daca as zice ca statul ar trebui sa le poarte de grija, sa le ofere adaposturi. Oricum, in intreaga lume, sunt foarte multe persoane fara un loc de trai. Chiar in tarile mai dezvoltate nu ajung locuri in azilurile destinate acestora. Cat ne priveste, statul ar trebui cel putin sa incerce sa le ofere un loc de dormit oamenilor care nu au locuinte.

Nina Vreme, angajata in sfera sociala:

Nu as deschide si nu as primi, probabil, un strain, chiar si nenorocit, in casa mea. E prea dificila viata, suntem supusi prea multor riscuri... De altfel, eu nu cred in notiunea de "bomj". Ce inseamna "bomj"? Un raspuns ar fi — persoana fara vointa sau lenesa, sau lasatoare... Ma gandesc ca, in orice clipa, chiar eu as putea deveni "bomj", daca nu as lupta pentru viata.

In locul lor, as bate la usile ministerelor si departamentelor, pana nu i–as convinge pe functionari sa–mi acorde ceea ce mi se cuvine in calitate de cetatean al acestui stat.

Leonid Bujor, deputat AMN:

I–as deschide si as incerca sa–l ajut oferindu–i informatii despre institutiile abilitate sa–i sprijine pe acesti oameni. Avem doua in oras, menite sa–i adaposteasca. Cunosc aceasta problema. Pe parcursul anilor, insa, am constatat cu tristete ca foarte multi dintre cei care umbla pe la gunoisti nu mai accepta alt mod de viata. Cunosc cazuri cand prefera aceasta libertate complicata in schimbul unui pat dintr–un azil. Aleg sa bata drumurile si sa adune sticle goale — in schimbul unui loc de munca.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com