Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 68 (19 ianuarie 2006)

Vanatoare pe timp de gripa

La 31 decembrie s–a incheiat sezonul de vanatoare in R. Moldova. Proaspat realesul presedinte de onoare al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, Vladimir Voronin, a rasuflat usurat — gastele si ratele salbatice au plecat si vanatorii moldoveni au scapat de febra fripturilor cu gripa aviara. Nu de alta, dar prin aceasta asociatie el conduce intreg bomondul politic de la Chisinau si daca il scapa pe unul la jumulit vreun biet fazan care o fi avut in vara vreo "ciuguleala" cu vreo gasculita aflata in baltile moldovenesti in zbor spre Tanzania — asa si umple Cabinetul cu gripa aviara. Poate ca ar trebui chiar unii cinovnici din Moldova pedepsiti cu gripa, dar acest virus cica produce mutatii nesocotite si se inmulteste din om in om, iar daca un deputat sufla spre alt deputat — ca asa li s–a insuflat o moda acum, sa–si sufle initiativele legislative si firmele unul de la altul, deci daca unul rasufla tocmai atunci cand celalalt se inspira, dar ei cica se inspira reciproc din fractiune in fractiune, ca azi e participare echitabila la guvernare, deci virusul face cat ai zice "gasca" inconjurul Parlamentului, iar de acolo — cat e sa treaca drumul. Nu–i vorba, drumul de la Parlament la Presedintie poate fi blocat, dar sunt legi care trebuie sa vina la promulgare, cum ar fi cea despre salariile pentru persoanele cu functii de demnitate publica, si daca nu promulgi legea, nu mulgi "biujatul", asta–i chestiunea sensibila.

Pasarea pre gripa ei piere

E mai bine fara gripa si fara "biujat", decat cu gripa, dar mai bine si cu bani si cu legea promulgata. Aicea trebuie sa lucreze SIS–ul, poate de procurat o partida de detectoare nocturne, noaptea prin Chisinau e intuneric si cine stie ce virus o ia spre centrul politico–administrativ dinspre balta Bacului, da si dinspre Nistru, dinspre Holercani, sau dinspre padurile de la Condrita. Trebuie de rezolvat si cu fetele acestea ale noastre care pleaca in Turcia, acolo cica au murit niste oameni de gripa aviara, asa ca trebuie de transmis la Trupele de Graniceri o directiva, toate fetele care sunt prinse ca merg in Turcia — sa li se recomande sa stea prin hoteluri si bordeluri, nu cumva sa ajunga pe la ferme de pasari la strans oua, ca n–au ce cauta inapoi. Acuma si cu gazul, alta problema. Lumea noastra cam flamanzita, dorind sa faca economie de gaz, se poate apuca sa manance gastele penite, dar neparlite. Trebuie de implicat primarii, sa mearga prin sate si pe care il prinde cu tuleiele sub nas sau cu pufusor pe botisor, sa–l dea pe mana CCCEC–ului, sa lamureasca acolo la "abezianik" ce si cum. Si "abezianikul" e cu probleme, e plin de ce mizerii vrei, dar, totusi, gripa aviara nu–i acolo, caci au iesit vii o gramada de functionari si toti is vii, mai mult chiar — umbla si pe la CEDO.

La rasarit, sub soare...

In genere, iarna nu–i ca vara, dar si mai rau daca vine primavara. Caci pasarile migratoare is mai rele ca moldovenii, imediat umplu lumea. Are dreptate Jirinovski, cum a propus el ca toate trupele militare ruse sa intampine pasarile migratoare la hotar. Rusilor li–i mai simplu, au trupe, au armament, au cu ce lupta. La noi, in Moldova, e mai slut. Vreo cateva aruncatoare de grenade, si acelea is la Smirnov. Armata — cateva mii de soldati flamanzi — pe acestia daca ii insiri la granita si scapi la pasari pe degeaba — nici n–ai cum sa–i controlezi, ca iese un soldat la un kilometru de hotar si cand te duci sa strangi gastele salbatice — strangi si armata mantuita de virusi .

Dar se poate si la noi de iesit cu initiativa. N–avem armament si nici nu ne trebuie impuscaturi, ca sunt o seama intorsi din Afganistan si din Transnistria si lor numai atata le trebuie — sa auda bubuituri, ca cine stie ce arsenal au acolo de garda. La noi trebuie de organizat pasnic, fara arme, in spiritul unei bune vecinatati cu UE. Si iata cum. Primavara, cand pe cocostarci ii apuca dorul de Moldova, deputatii si colegii lor din Executiv sa iasa in camp. Tara va ramane si necondusa o vreme, cat taranii is in camp nici nu prea ai pe cine conduce.

Vijelii politice in balta statuta

Deci, bomondul politic, compus din membri ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, sa iasa la lucru in stuharii, prin paduri, prin sate si sa tulbure linistea pasarilor salbatice. Caci ele cica vin incoace sa se imperecheze si sa scoata pui. Vanatorii trebuie sa le astepte si cum prind una ca se cuibareste la ouat — sa–i spuna delicat, in limbaj politic, "Gata, s–a dus amorul, fugi impanato de aici, nu te oua si nu umple Moldova de pui si de virusi, ia–ti talpasita si treci Prutul sau Nistrul, sau unde te–or duce ochii!" Prutul sau Nistrul, totusi? Iata aici nu–i limpede inca, is tulburi apele, dar se va vedea atunci de unde va bate vantul geopolitic, intr–acolo trebuie manate si pasarile migratoare — de la Putin spre Basescu, sau viceversa. Caci consens politic este destul. Numai de n–or obosi deputatii, ca nu–s prea dati cu baltile, numai de n–ar veni primavara prea devreme, numai de n–ar trece gripa aviara la caviar.

Pana atunci trebuie sa rezolvam problema cu fauna. In timp ce pasarile migratoare isi clocesc virusii prin deltele Africii, in Moldova misuna animalele. Caprioare sunt putine, de–o friptura–doua. Mistreti is mai multi, mai rai si mai greu de prins. Si vulpile–s cam iuti de picior, parca–s turbate. Mai complicat e cu zimbrii. Is putini, incapatanati si tineri. Is adusi din Europa si nu le place tarcul. Te pomenesti cu ei in strada. Ar trebui vaccinati, trebuie de facut o vizita in laboratorul experimental al puterii, ca se gaseste si pentru ei ac de cojoc. Acolo se elaboreaza diferite metode de tratament cu santaj. S–au mai cumintit si altii.

Avicultor de serviciu, Cucoara Ciorescu

Informati–va si fierbeti carnea!

Din ce cauza oamenii politici au o frica mai mare de gripa aviara decat simplii cetateni?

Vasile Parasca, medic–sef la Spitalul Clinic al Ministerului Sanatatii:

Credeti ca politicienii sunt facuti din altfel de aluat? Gripa aviara este o infectie virala, cred ca toata lumea ar trebui sa fie mai prudenta, mai bine informata si sa cunoasca masurile elimentare de protectie. Deocamdata, nu ne putem ingrijora foarte tare, deoarece gripa aviara se transmite de la pasari la om. Va fi mult mai complicat cand aceasta maladie va evolua, devenind posibila transmiterea ei de la om la om. Persoanele politice se tem mai mult, deoarece in cazul unei epidemii ei vor fi cei care vor trebui sa localizeze focarele si sa combata acest fenomen, acordand, pe de alta parte, o sustinere financiara corespunzatoare din partea statului. Cred ca toti ar trebui sa aiba frica de aceasta maladie, nu doar oamenii politici. Apropo, persoanele care pleaca in Turcia, indiferent de ocazie, ar trebui examinate minutios atunci cand revin acasa.

Mihai Ous, medic–sef la Spitalul Clinic Republican Nr.1:

Puteti sa ma considerati si pe mine om politic, intr–un fel, deoarece am si eu o functie publica in stat. Eu nu ma tem de gripa aviara! Desi este ceva nou pentru R. Moldova, toti ar trebui sa depuna eforturi comune sa invinga acest pericol.

Mihai Ciobanu, medic–sef la Spitalul Clinic Nr.2 "Arhanghelul Mihail":

Cred ca gripa aviara poate afecta toata populatia. Maladiile nu aleg persoanele dupa orientare politica, varsta, tara sau continent. Putem spune ca gripa aviara este o mare tragedie care ia amploare. Nu am studiat aceasta maladie, dar pot spune ca gripa aviara este in stransa legatura cu modul de viata al fiecarui om, locul si conditiile de munca, nivelul de dezvoltare, chiar si nivelul de cultura al persoanelor. In Turcia putem observa ca aceasta maladie afecteaza mai mult copiii. Este evidenta corelatia cu nivelul de cultura, deoarece in cazurile depistate, familiile respective traiau in aceeasi casa cu pasarile. Contra gripei aviare nu ar trebui sa lupte doar sistemul sanatatii, ci toata lumea. Ar trebui intreprinse un bloc de actiuni de protectie, toata carnea de pasare fiind bine fiarta si prelucrata.

Dumitru Moldovanu, vicedirector al Spitalului de Urgenta:

Se observa o frica mai mare din partea oamenilor politici, comparativ cu oamenii de rand, in fata gripei aviare. Probabil ca ei se tem mai mult de gripa aviara, deoarece sunt mai bine familiarizati cu acest fenomen. Ei sunt mai cititi, cunosc foarte bine simptomele si consecintele acestei boli.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com