Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 68 (19 ianuarie 2006)

 Divers

MOLDOVA. Suna minunat...
Moldova, unde este asta? Ma tot intreaba prietenii si cunoscutii Continuare 

Divers
Polita de carte, Scena Lirica Continuare 

MOLDOVA. Suna minunat...

Moldova, unde este asta? Ma tot intreaba prietenii si cunoscutii. Ei stiu ca am locuit in Moldova, timp de doi ani ca un voluntar al Corpului Pacii, si vor sa auda ceva special.

"Moldova, incep eu, este..."

Cand am revenit in SUA in 2004, am adus cu mine un sac mare de plastic plin cu fotografii.

Cum as putea comprima doi ani de viata in cateva istorioare sau relatari?

Cum as putea exprima in cuvinte esenta unui spatiu?

Anul trecut am revenit la Universitate, ca sa studiez literatura. Lucrez la o colectie de eseuri despre Moldova, deci ma gandesc deseori la anii petrecuti acolo. Moldova este un film care se deruleaza in mintea mea, sarind de la o scena la alta, fara o ordine stabilita, dar cu foarte multe culori.

Nu am plecat din Moldova de prea mult timp, dar deja hatisurile memoriei traseaza un fir de aur pana in iernile in care patinam pe trotuarele din Chisinau, cand ma imbracam in zeci de straturi, semanand cu o varza, ca sa imi tina cald, sau, cand la o orele de varf, in maxi–taxi, eram impinsa, pana cand ajungeam cu sezutul chiar in geam.

Nu stiu exact ce sa le povestesc prietenilor despre Moldova, dar incep cam asa: "Moldova este intre Romania si Ucraina, zic. Daca mergi pe un drum de pe costisa unui sat, care trece printre campii verzi, vara, ajungi la gazda mea. Cu ei ajungi la un picnic in padure, dupa care veselia se incinge si te pomenesti dansand hora, invartejindu–ne sub o bolta fina de frunze pana ce ametesti."

Imi continuu monologul despre Moldova pana cand ochii prietenilor mei stralucesc. Eu vorbesc despre aceasta tara ca despre un iubit, revenind mereu in gand la sarmul lui. Uneori imi prind prietenii langa usa, plecand, ca sa nu le povestesc mai multe. Dar de cele mai multe ori ei spun asa: "Moldova. Suna minunat."

Nicole Sheets este o scriitoare care locuieste in Salt Lake City, statul Utah, SUA.

O puteti contacta prin e–mail la adresa: moldovanicole@yahoo.com


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com