Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 67 (12 ianuarie 2006)

EXOD

BANCA MONDIALA:
Migrantii imbogatesc doua economii

Migrantii contribuie la fortificarea a doua economii, se spune intr–un comentariu al "Deutsche Welle" cu referinta la Raportul Bancii Mondiale in care se mentioneaza ca migratia nu inseamna doar integrare, ci si bani mari, deoarece migrantii transfera familiilor acasa miliarde de dolari, intarind atat economiile locale, cat si pe cele ale tarilor bogate.

Intr–un raport anual intitulat "Global Economic Prospects for 2006" se estimeaza ca 200 mil. de oameni muncesc in strainatate, expertii comentand ca numarul acestora va creste. "In tarile bogate sunt tot mai multi oameni batrani care au nevoie de ingrijire si exista tari sarace cu tineri care au nevoie de salarii", se comenteaza in presa pe baza acestui raport. In document se mai spune ca 90 la suta din migranti au plecat de acasa din cauze economice.

Din punct de vedere economic sunt in beneficiu si tarile din care pleaca, si in care pleaca migrantii, spun expertii mentionand Moldova, alaturi de Tonga si Lesoto ca pe cele in care PIB–ul creste cel mai mult de pe urma remitentelor.

Referindu–se la posibilitatea de crestere economica a tarilor de origine a emigrantilor, specialistii considera ca acestea pot fi reale doar in cazul in care inflatia este mica, de rand cu impozitele bancare pentru transferuri banesti.

CEHIA: Condamnat pentru estorcare de bani

Curtea municipala de la Haga a condamnat zilele trecute un cetatean al R. Moldova la doi ani de privatiune de libertate pentru estorcare de bani de la businessmeni cehi. Numele lui este Constantin Cecan si a fost condamnat alaturi de complicele sau ceh, David Diro, si de doi ceceni acuzati de aceeasi crima. Desi Constantin Cecan a fost acuzat de mai multe crime, judecata l–a gasit vinovat doar de estorcare de bani cu forta de la o femeie de afaceri si de la familia ei, in timp ce alti martori sau victime au refuzat sa dea depozitii.

PORTUGALIA: Nou–nascuti ai imigrantilor, tot mai multi

Circa 50 de bebelusi ai cetatenilor R. Moldova se nasc anual in maternitatea Algarve din Portugalia. Potrivit Institutului National de Statistica portughez, topul de nasteri in randul emigrantilor este detinut de ucraineni, anul trecut aparand pe lume 94 de micuti, in ultimii trei ani numarul bebelusilor "imigranti" crescand cu 16 la suta. Dupa ucraineni urmeaza brazilienii cu 80 de copii anual, romanii, cu 70 de nou–nascuti pe an, Moldova ocupand pozitia a patra, se mai spune intr–un articol publicat in revista portugheza "The Resident".

IRLANDA: In topul deportatilor

Departamentul de Justitie al Irlandei a evaluat numarul cererilor de azil pentru anul 2005.

Potrivit presei irlandeze, cetatenii R. Moldova sunt in topul solicitantilor de azil, pe langa cei din Romania, Nigeria, Somalia, Sudan si Iran. Desi numarul de cereri de azil a scazut cu jumatate in ultimii 3 ani, autoritatile irlandeze au introdus modificari in procedura de aplicare a cererilor, totodata un numar impunator de imigranti au fost expulzati din Irlanda. De aceasta data, cetatenii R. Moldova sunt in top, alaturi de cei din Nigeria si Romania, mai multe sute de oameni din aceste tari fiind expulzati, procedee pentru care autoritatile irlandeze au utilizat 6 rute charter pentru a duce imigrantii ilegali acasa.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com