Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT

Nr. 65 (22 decembrie 2005)


 Editorial

Speranta
de Aneta Grosu

autor

Speranta este numele unui copil, nascut acum 15 ani. Parintii au conceput–o intr–o noapte de vara, dupa o zi petrecuta in scandari si proteste, prin parcuri si piete. Multimea cerea dreptul la limba romana, la alfabetul firesc limbii noastre, cerea dreptul la identitate, la altfel de destin, toate impreuna insemnand dreptul la libertate.

Anii au trecut repede. Parintii Sperantei, ocupati cu cresterea primului si singurului lor copil, nici nu au prins de veste cand idealurile pentru care au luptat acum 16 ani s–au risipit in van. E ciopartita Limba Romana, e strangulata Istoria Romanilor, e huiduita ideea de Libertate si nespus de multa tacere, atat din partea patriotilor de altadata, cat si a celor, deveniti peste noapte, s–a lasat peste aceste probleme care sangerau candva.

Am ajuns la inca un sfarsit de an. Si bilanturile acestuia sunt, iarasi, destul de triste: sute de mii de oameni plecati ireversibil de acasa, unii pierduti fara urma, salarii mici, intrigi politice si tradari fara seaman. Lumea a ajuns sa se incurajeze stupid la gandul ca vin timpuri si mai grele, deci, ar trebui sa se multumeasca de putinul ce–l are.

Speranta, copilul acelor parinti revolutionari scrie azi versuri. Parintii sai inteleg prea putine din randurile Sperantei. Ei nu sunt poeti si spun ca scrisul Sperantei este fara rost si fara sens astazi. Ei sunt saraci, neprotejati de lege si de stat, iar atunci cand se intampla sa stea la aceeasi masa, in fapt de seara, isi ascund privirile, de parca ar fi comis un act de infidelitate. Someaza mai multe luni in an, iar salariile agonisite le investesc in visele Sperantei: in carti, in cizme de iarna, in lapte, atunci cand raceste si, tot mai rar, in calatorii la tara, la bunica. Spre deosebire de altii, foarte multi, care au luptat in anii 1989–90, si care astazi cred ca sacrificiile au fost zadarnice, parintii acestui copil se mangaie cu gandul ca o au pe Speranta. Ei stiu ca, de la 1990 incoace, s–au vandut intreprinderi, case, cartiere intregi, partide politice, idei, culori, sloganuri, statute si programe electorale... Sau vandut oameni, rinichi, testicule, ficat, splina si ochi... Moldova pentru care au luptat parintii Sperantei s–a transformat intr–un targ in care o saracie de moarte bantuie si la acest sfarsit de an. Bilanturile triste au o singura alinare. Speranta nu se vinde, pentru ca nu are pret. Dar cati dintre noi mai au speranta?

 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

 Investigatii

O fotografie cu un avocat si un judecator

imagine
In dupa–amiaza zilei de vineri, 6 decembrie, redactorul–sef al Ziarului de Garda, Aneta Grosu, a fost sechestrata intr–o institutie publica, la Curtea de Apel Chisinau, pe motiv ca a facut poze pe hol. Aneta Grosu se afla la Curtea de Apel pentru a ridica o hotarare judiciara pe marginea unui dosar de presa examinat in aceasta instanta inca la 26 octombrie 2005, si pentru care fusese chemata cu intarziere de aproape doua luni. Acel dosar fusese deschis impotriva ei la cererea ex–ministrului Educatiei, Gheorghe Sima.

Continuare
 Social

TOPUL ANTICORUPTIEI 2005
Continuare

 Revolutia romana

Locuiesc in Romania, dar m–am nascut in Moldova. Nu in Moldova romaneasca, ci "in cea ruseasca", dupa cum se mai spune. Astfel, mi–e dificil sa inteleg cum s–a ajuns ca Romania sa aiba o Moldova, iar rusii — o alta, si, totodata, ambele sa fie ale lui Stefan cel Mare, care era roman, din stramosii daci. Continuare

SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com