Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT
Nr. 65 (15 decembrie 2005)

 Investigatii

Contrabanda cu inalti demnitari
La podul de pe raul Nistru, intre orasele Rezina si Ribnita, colaboratorii unui post de politie si ai altuia, vamal, urmaresc si protejeaza trecerea de pe un mal pe altul a caravanelor auto cu contrabanda. Continuare 

Scandal cu presedinte
Iurie Tabarta, presedintele Consiliului de Observatori (CO) al institutiei nationale publice a audiovizualului "Teleradio–Moldova", este suspectat ca si–ar construi, in mod fraudulos, cateva case in cartierul Buiucani al Chisinaului Continuare 

Firma «Sheriff»: transportam tigari in cantitati nelimitate
Mii de tone de tigari sunt transportate in flux continuu de firma tiraspoleana "Sheriff" Continuare 

Contrabanda cu inalti demnitari

Schema

Noaptea, din partea dreapta a Nistrului trec autotrenuri cu zahar, iar din partea stanga, spre malul drept, traverseaza camioane cu fier. De obicei, incarcaturile cu metal sunt acoperite, in doua niveluri, cu saci cu ciment. Cu toate ca acesta este de marca 300, este vandut la pretul marcii 500, produs la fabrica de ciment din Rezina. Bineinteles, despre achitarea impozitelor — nici vorba. Cei din partea locului stiu ca, la Rezina, cimentul este comercializat in trei locuri: unul chiar in apropierea uzinei. Apropo, localnicii spun ca acesta apartine unui oarecare Rijii. Altul — pe teritoriul vechii piete din Rezina, iar al treilea — aproape de intrarea in oras.

Inalti demnitari pe rol de "crisa"

Cum foarte des se intampla, epoletii si functiile pe care le ocupa ii ajuta pe cei care isi construiesc imperii din afaceri ilegale. Cu exceptia zilelor de sambata si duminica, pe parcursul saptamanii, "de veghe" la postul de politie stau unii si aceiasi colaboratori ai politiei: Valeriu Galuscinschi, seful sectiei pe minori, Vasile Eftodii, seful sectiei judiciare si Valeriu Tesa, inspector superior pe probleme de migratie. Pentru fiecare autovehicul care trece de pe un mal pe altul, transportand produse de contrabanda, acestia iau, nici mult, nici putin, suma de 300 de lei. Dimineata, insa, acesti bani sunt adunati de catre seful statului major a comisariatului r. Rezina, Ion Nicolai. La randul sau, Nicolai ii imparte cu cei care protejeaza "afacerea" — inalti demnitari din MAI si din Parlament. Surse de la Rezina care, din motive de securitate au solicitat anonimatul, afirma ca printre aceste persoane ar fi si Serafima Borgan, deputata a fractiunii comuniste, secretara a Comisiei pentru politica externa si integrare europeana.

Sursa Ziarului de Garda sustine ca angajatii politiei, numiti mai sus, au fost preintampinati de catre Ion Nicolai ca pentru a iesi cu bine la pensie trebuie sa execute intocmai ordinele sefului si "sa–si tina limba dupa dinti". Asa cum dintii sunt tari — limbile stau in siguranta in spatele lor.

Tot la Rezina am aflat ca Vama, la randu–i, percepe pentru tranzitul de contrabanda o taxa ceva mai mare, de 800 de lei.

De asemenea, sursele noastre spun ca, de–a lungul timpului, Ion Nicolai a pus la punct mai multe afaceri murdare, din care cauza a devenit santajabil. Lumea se mira ca acesta, in loc sa fie pedepsit, a fost avansat in functie.

Declaratia

Printr–o declaratie facuta referitor la aceste afaceri ilegale, miercuri, 7 decembrie, deputatul fractiunii Alianta "Moldova Noastra", Vitalia Pavlicenco, a acuzat factori de decizie din Parlament si MAI de implicare in actiuni de contrabanda prin intermediul regiunii transnistrene. Totodata ea a cerut sa se ia toate masurile cuvenite pentru anihilarea acestei structuri criminale.

"Rog insistent sa se cerceteze minutios situatia, nu sa inceapa cautarea si persecutarea persoanelor care mi–au oferit informatia si care s–au adresat unor inalti demnitari, dar nu au primit vreun raspuns pana in prezent", subliniaza Vitalia Pavlicenco.

Solicitat de Ziarul de Garda in privinta actiunilor intreprinse pe marginea acestui scandal parlamentar, Andrei Slutu, seful Centrului de presa al MAI, si–a amintit ca Vitalia Pavlicenco face declaratii in fiecare zi, sugerandu–ne sa ne adresam viceministrului de Interne, Igor Bodorin.

"Am auzit si eu despre aceste afaceri ilegale. Am incercat sa clarific situatia, dar nu am niste date concrete. Daca Vitalia Pavlicenco cunoaste mai multe, sa spuna! Eu, implicata?! Sunt pregatita ca sa fie verificate faptele!", spune deputata comunista Serafima Borgan.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru securitate nationala, aparare si ordine publica, Iurii Stoicov, a declarat ca nu este obligat sa ne raspunda pe marginea protectiei acordate de unii deputati si unii demnitari MAI transporturilor de contrabanda care traverseaza podul Ribnita–Rezina, facand trimitere la organe competente.

Contrabanda? Este imposibil!

Din cauza ca seful statului major Ion Nicolai este in concediu, am incercat sa aflam opinia comisarului de politie a raionului Rezina, Dumitru Saptefrati. Potrivit acestuia, declaratia facuta de Vitalia Pavlicenco este neintemeiata. "Este imposibil. La acest pod este un post vamal si altul de politie. Totul se inregistreaza. Acest post de politie este controlat atat de SIS, cat si de MAI. Asa ca trecerea contrabandei este imposibila. Daca ar fi asa, aceste structuri ar trebui sa colaboreze. Este adevarat, au fost depistate patru cazuri de contrabanda, dar acum stiu sigur ca nu se mai practica asa ceva", afirma Saptefrati.

Tot el ne–a spus ca, pe parcursul lunilor octombrie–noiembrie, la postul de politie au fost inregistrate 24 de camioane cu fier si alte 107, cu ciment. Cat despre acuzatiile de contrabanda cu zahar, comisarul afirma: "Nu este convenabil sa faci contrabanda cu zahar, pentru ca in Rezina zaharul este mai ieftin decat in Ribnita".

Afacerea cu alcool

In orasul Rezina, pe strada Pacii, functioneaza si o "sectie" clandestina de producere a bauturilor alcoolice. Spirtul este adus ilegal din Ucraina, conform schemei descrise mai sus. Bauturile alcoolice falsificate sunt vandute in magazinele din orasul Rezina si prin satele din acest raion. Angajatii acestei sectii sunt de origine asiatica, pe rol de "crisa" fiind chiar unul dintre reprezentantii oficiali in teritoriu.

"Aceste structuri mafiote nu au nici o piedica in calea comiterii acestor ilegalitati, dar o biata batranica care vine la piata sa vanda vreun cocos pentru a–si castiga de paine, este fortata sa dea mita, cel putin zece lei. Unde–i dreptatea in Moldova?", se intreaba bastinasii din Rezina.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com