Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT

Nr. 65 (15 decembrie 2005)


 Editorial

Nebuloasa
de Alina Radu

autor
"Chisinaul inca nu a ales un primar? Presa e vinovata. Presa trebuia sa mobilizeze lumea la vot, sa educe si sa promoveze lideri noi, sa asigure transparenta procesului electoral, sa motiveze candidatii ca acestia sa faca o campanie corecta si deschisa.", aceste declaratii le tot aud in ultimele zile, fiind departe de Chisinau.

Am cazut de acord cu vocile critice si am privit cu vinovatie spre Chisinaul

ramas singur. Fara un primar ales, cu mai putina lumina pe strazi, pentru ca ziua se tot scurteaza, cu mai putini copii cersetori, caci acestia s–au retras in subsoluri mai calde, fara cateva sute de mii de emigranti, care sunt prin toate tarile lumii, fara electorat, care prefera sa stea acasa si sa astepte candidati mai noi sau mai buni.

E adevarat, de departe, Chisinaul pare foarte singur. Sunt de acord, presa ar fi trebuit sa realizeze cele spuse mai sus, chiar si mai mult. Dar presa trece si ea prin exercitiul scrutinului in fiecare zi, deoarece zilnic auditoriul isi alege in programul sau ziarul de care are nevoie, si atunci celelalte media, ca si buletinele de vot, raman nefolosite, singure.

Departe de Chisinau, si presa imi pare singura. Ce poate face o putere ca presa din Moldova, nascuta a patra, dar impinsa de intrusi hat la limita inferioara a puterii. Chiar daca presa spune ceva, Chisinaul ministerial nu o prea aude, caci e ceva incoerent intre lungimile de emisie ale mass–media si structurile de receptie a puterii. Presa insa nu are voie sa se planga, presa ori ii face pe altii sa planga ori ii deplange pe ceilalti.

De departe, insa, chiar daca nici o putere nu detine puterea adevarului in Moldova, singuratatea Chisinaului imi pare de leac. La fel si presa, si democratia, si puterea locala, si cea centrala, si cea judiciara, si candidatii electorali de ieri si cei de maine, toti se pare ca au febra, din care ori renasc ori sunt uitati ca un program nevizionat la un televizor neconectat. "Adevarul devine singura putere revolutionara atunci cand totul e compromis de minciuna", am citit ieri in unul din ziare, fiind la Chicago. America a regenerat si ea dintr–o mare nebuloasa si ne ofera crestomatia dezvoltarii cu tot cu erata. Ramanem de Garda.

 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

 Electorala

Scrutin fara alegatori

imagine
Dupa patru scrutine esuate, in incapacitatea de a–si supune si Chisinaul, Parlamentul comunist al R. Moldova incearca sa elimine pragul electoral pentru alegerile locale, oficializand astfel dreptul la un scrutin fara competitie, deci si fara alegatori.

SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com