Web Analytics and Web Statistics by NextSTAT

Nr. 64 (8 decembrie 2005)


 Editorial

Fete false
de Areta Grosu

autor
Si Consiliul electoral de circumscriptie Chisinau, si Comisia Electorala Centrala au confirmat ca, la 27 noiembrie, presedintele R. Moldova a votat incalcand brutal legislatia. El s–a prezentat la alegeri in lipsa fisei obligatorii de insotire a buletinului de identitate. Am urmarit, intr–un reportaj TV, acest episod stupid si, mai ales, felul in care toti membrii sectiei de votare din cartierul presedintelui Voronin s–au pronuntat unanim pentru a–i permite acestuia sa voteze... in mod ilegal. Niste femei, la prima vedere inteligente, aparent chiar cu ceva carte in arsenal, au ridicat cochet mainile in sus si schitand niste zambete zglobii pe fete au sprijinit ilegalitatea.

Tot in ultimele zile, urmaream chipul, desigur zambitor, al spicherului Marian Lupu, prezent in cadrul unei actiuni sportive de binefacere. Era mandru! Tare mandru! Se reusise colectarea unei sume impresionante de bani pentru sustinerea unei case de copii orfani de la noi. Cu toata mandria–i caracteristica, nu a explicat, totusi, care este contributia sa personala la aceasta actiune. Daca s–au adunat cateva mii de euro, cati dintre acestia sunt donati de el? In caz contrar, mandria e, de fapt, curata trufie. Tot despre Lupu. Acum catva timp, discutam cu niste calugari de la Manastirea Curchi. Acestia povesteau (in soapta, desigur) ca patronul manastirii lor este nimeni altul decat spicherul Marian Lupu. I–am intrebat cat de des ajunge acesta pe la manastire si ce face acolo in calitate de "patron". "De unde sa stim noi ce face? Aflam despre vizitele lui doar dupa ospetele care se fac si la care, bineinteles, noi, cei mai neinsemnati, nu participam". Nu am rezistat si i–am intrebat: "Dar daca nu ar fi organizate astfel de ospete, ce s–ar intampla in relatia cu cel care tuteleaza manastirea?". "Credeti ca ne–ar mai "patrona"?", a fost raspunsul calugarilor de la Curchi.

Tot recent, mi–a fost dat sa mai urmaresc un subiect din aceeasi serie. In cadrul unei actiuni, organizate acum o saptamana in scopul sensibilizarii opiniei publice fata de problemele persoanelor cu dizabilitati fizice, avea loc un concurs pentru cea mai abila dirijare a caruciorului, destinat persoanelor suferinde din cauza imobilizarii. Cine, credeti, era printre concurenti? Vicepremierul Valerian Cristea. Cocotat intr–un carucior, vesel si dezinvolt, de parca s–ar fi aflat intr–un carusel... Nici vorba, e greu sa mimezi o reactie adecvata atunci cand nu ai simt elementar in raport cu durerile si suferintele lumii. Daca stii, insa, ca–i asa, evita, cel putin, sa simulezi starea, nespus de dificila in conditiile de la noi, a persoanelor cu handicap locomotor.

In fiecare zi, demnitarii nostri isi arata, public, aroganta si fatarnicia. Ii vedem la televizor, in cadrul unor actiuni publice sau chiar, asemeni femeilor de la sectia de votare din cartierul presedintelui Voronin, votam unanim, mai si aplaudam chiar, aceste "sotii" copilaroase ale unor demnitari imbatraniti. Exact ca niste smintiti...

 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

 Investigatii

Aeronavele mortii

imagine
La 1 decembrie 2005, Consiliul de Securitate al ONU a transmis tuturor tarilor membre Raportul cu privire la stoparea relatiilor cu dealerii internationali de arme. In raport sunt citate doua persoane din anturajul vestitului "vanzator de moarte" Victor But, care au avut contracte cu sapte companii avia din Moldova, la Chisinau activand si unul dintre managerii marelui dealer.

Natiunile Unite au sanctionat cateva companii suspectate de vanzare a armelor.

Potrivit Agentiei internationale UPI, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat tuturor guvernelor lumii sa stopeze colaborarea cu doua persoane suspecte de implicari in vanzarea de arme catre Liberia. Astfel, la 1 decembrie, au fost facute publice numele lui Richard Ammar Chichakli, un sirian care locuieste in SUA, si Valerii Naido, un businessman nascut in Ucraina, ambii fiind numiti persoana nr.1 si nr.2 din anturajul lui But.

Din 2003, Consiliul a initiat mai multe restrictii legate de Liberia, inclusiv stoparea exporturilor de diamante si a armamentului din aceasta tara. Peste 50 de persoane de acolo au fost trecute pe lista de interdictii a ONU. Recent ONU l–a recunoscut pe Chichakli drept manager financiar al vestitului vanzator international de arme, Victor But. Platile pentru armele vandute Liberiei in 2001 se faceau chiar prin conturile lui Chichakli.

Valerii Naido este descris in raport ca "omul numarul doi al lui But" in Africa de Sud. Fost pilot asociat lui But, Naido este acum director al "Air Pass", companie de frunte a lui But care mai este acuzat ca a introdus arme in Angola, Rwanda, Sierra Leone si Congo, alimentand masacrele de pe intregul glob.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com