Nr. 63 (1 decembrie 2005)

Ieri, la Strasbourg iarasi au rasunat numele
Ivantoc si Petrov–Popa

Problema detinutilor politici de la Tiraspol ramane in atentia conducerii Comitetului de Ministri (CM) al Consiliului Europei, care, in cadrul fiecarei intruniri, abordeaza cazul neindeplinirii deciziei CEDO cu privire la eliberarea lor imediata. Potrivit regulamentului in vigoare, sedintele Comitetului de Ministri au loc de doua ori pe luna si vocile Strasbourg–ului suna tot mai sever in adresa Federatiei Ruse, care a executat doar partial aceasta hotarare.

In cadrul uneia dintre ultimele sedinte ale acestui comitet, Erik Jurgens, deputat olandez, a solicitat conducerii CM sa puna in discutie posibilitatea preluarii de catre Federatia Rusa a conducerii Comitetului de Ministri, care este programata pentru anul 2006. Rezervele deputatului olandez vin din ignorarea Rusiei de a indeplini aceasta decizie a CEDO. Recent la sedinta CE a fost prezentat un raport special in privinta neindeplinirii de catre Rusia si Moldova a acestei hotarari, iar ieri, 30 noiembrie, Comitetul de Ministri, care e condus in prezent de catre Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei, a tinut o sedinta speciala cu tema "Analiza indeplinirii hotararilor CEDO". In agenda sedintei a fost stabilit un punct special care tine de nerespectarea deciziei cu privire la eliberarea din detentie a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa.

In timp ce Rusia nu intreprinde nimic pentru eliberarea celor doi, de fiecare data cand problema membrilor Grupului Ilascu este pusa in discutie la Strasbourg, presa rusa publica articole denigratoare la adresa acestora.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com