Nr. 63 (1 decembrie 2005)


 Editorial

Sultanul si unirea
de Alina Radu

autor

«Maiestatea sa, Sultanul Qaboos bin Said, a primit o multime de telegrame de felicitare cu ocazia aniversarii a 35–a a Zilei Nationale a Omanului. Presedintele Voronin i–a expediat o telegrama speciala.»
Ziarul "Times of Oman"

Presedintele romanilor basarabeni nu tine ziua de 1 Decembrie. In preajma acestei zile, sultanul nostru a facut mai multe declaratii care ne–au adus iar in centrul atentiei presei mondiale ca pe un popor batut pentru identitate. "Presedintele Voronin respinge sintagma "doua state — o singura natiune", "Ceea ce crede Basescu nu accepta Voronin", "Presedintele Voronin nu doreste unirea cu Romania", "Moldova nu are intentii de a se unifica cu Romania", "Presedintele Moldovei a plecat la Moscova", "Presedintele Moldovei a fost respins la Moscova", "Voronin nu va renunta la denumirea de Partid Comunist" — sunt doar cateva titluri ale articolelor de presa, aparute in ultimele 7 zile, care redau plenar atitudinea sa, foarte personala, fata de relatiile Moldovei cu alte state. Aceasta atitudine se pare ca nu a mai fost schimbata de nici un lider de tip comunist.

Desi, de ceva timp, se mimeaza o bruma de raceala intre Rusia si Moldova, vasalul de la Chisinau nu a facut nici un pas curajos in clarificarea identitatii noastre, admitand, intre timp, mai multi pasi care tradeaza confuzia nationala in care suntem imbranciti. In timp ce in pasapoartele tuturor romanilor din R. Moldova, la capitolul nationalitate, nu este scrisa nici o nationalitate, in timp ce istoria romanilor a fost marginalizata cu mult sarg, limba rusa ramane un obiect obligatoriu pentru fiecare copil din Moldova, chiar daca oricare dintre ei ar dori sa studieze in locul acesteia germana, spaniola, portugheza sau alta limba pe care o vorbesc acum parintii lor, aflati la munca prin statele europene.

In timp ce se face a intoarce spatele lui Putin, Voronin se furiseaza la Moscova, sa il felicite pe Kondrat Tereh, fostul ministru al Comertului din URSS, mare prieten cu Lukianov, pe care politicienii anilor '91– '92 l–au numit "tutore al proiectului transnistrean". Zilele trecute, Kondrat Tereh si Sultanul Qaboos bin Said au primit felicitari cordiale de la Vladimir Voronin, pentru ca ei fac parte din lista de prioritati ale presedintelui si, probabil, din lista de prioritati personale. Cetatenii insa, raman in expectativa, asteptand pe cand sultanul din bd. Stefan cel Mare ii va felicita cu prilejul reinregistrarii Mitropoliei Basarabiei, cu Ziua Limbii Romane, cu Ziua Unirii. Fantasticul nu face parte din planurile sultanatului de la Chisinau, unde domina pragmatismul pur al proverbului romanesc: mai aproape Kondrat Tereh si Sultanul Qaboos, decat propriii cetateni. Ramanem de Garda...

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala! Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

 Investigatii

Biserica prorusa din R. Moldova in serviciul FSB–ului

imagine
Patriarhul Moscovei a fost la Chisinau intr–o misiune a serviciilor secrete din Federatia Rusa.

Invrednicirea Arhimandritului Petru (Musteata) in calitate de Episcop de Nisporeni si de Vicar al Mitropolitului Chisinaului si al Intregii Moldove a constituit tinta vizitei sale, asigurandu–se astfel controlul FSB–ului asupra activitatii preotilor din R. Moldova.

Continuare

TOPUL ANTICORUPTIEI

Ziarul de Garda, in colaborare cu Euro TV Chisinau, initiaza un TOP al ANTICORUPTIEI, o actiune prin intermediul careia, la sfarsit de an, vor fi desemnate cele mai intransigente persoane, reprezentanti ai mass–media si ai societatii civile, care, in 2005, s–au manifestat in mod special prin actiuni de combatere a coruptiei.

In urmatoarele saptamani, la telefoanele 22 10 85 (Euro TV Chisinau) si 23 79 84 (Ziarul de Garda) ne puteti sugera nume de persoane sau de organizatii care v–au impresionat prin mesaje si activitati anticoruptie.

Un juriu special va determina pozitiile in TOP ale persoanelor indicate de cititorii Ziarului de Garda si de telespectatorii Euro TV Chisinau. La sfarsit de an, in cadrul unui program TV vor fi anuntati si premiati cei care, in 2005, au convins societatea noasta ca au intreprins actiuni eficiente de combatere a coruptiei.
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com