Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

EXOD

Barbatii care cumpara fete traficate vor fi pedepsiti

"Am fost violata si batuta. A pierdut dorinta sa fug de acolo" , a scris zilele trecute "The Telegraph", redand istoria unei fete traficate din Moldova.

Maria, o fata ca multe altele din Moldova, Ucraina, Lituania, Rusia sau Romania, a declarat reporterului ca a fost adusa in Marea Britanie de catre traficanti si inchisa intr–un apartament unde trebuie sa acorde servicii de "masaj", adaugand ca sub aceasta masca este impusa sa deserveasca cate 25–30 de barbati pe zi, banii fiind recuperati de catre traficantul sau, un barbat din Rusia. Ziarul britanic mai spune ca "explozia traficului" s–a produs odata cu expansiunea Uniunii Europene, deoarece un flux important de oameni s–a folosit de lipsa hotarelor, mergand oriunde in cautarea unor noi sanse, printre acestia fiind si traficantii care au obtinut facilitati la traversarea hotarelor. Potrivit estimarilor, cel putin 6000 de femei au fost traficate in Marea Britanie in ultimii 5 ani, si circa 1500 de traficanti au fost arestati de catre politia britanica doar in anul trecut. "Peste 80 la suta din prostituatele de pe strazile Londrei sunt fete provenite din tarile Europei de Est," a declarat pentru "Telegraph" un detectiv de la Scotland Yard. Fetele tinere sunt ademenite din tarile sarace in Marea Britanie cu oferte de lucru, dar odata ajunse la destinatie, "insotitorii" le declara ca au fost vandute si vandute, si ca sunt datoare sa munceasca pentru rascumpararea acestei sume. Odata cu un flux incredibil de fete din spatiul ex–sovietic, orasele din marea Britanie au fost invadate de oferte sub forma de cluburi de noapte, saune, apartamente private, saloane de masaj, bordeluri si alte tipuri de "Gentlemen club"–uri.

"Traficantii fac uz de arma infricosarii," a declarat Denise Marshall de la "Poppy Project", unul dintre unicele adaposturi pentru fetele traficate in Marea Britanie, adaugand ca fetele sunt traumatizate total si au nevoie de ani de tratament pentru ca sa revina cumva la limitele unei vieti normale. Ea sustine ca aceste tinere mai sunt traumatizate si prin atitudinea sociala, care le claseaza ca prostituate sau imigranti ilegali, fapt ce le face vulnerabile in fata legii. Denise Marshall considera ca traficul cu fete a subminat traficul de droguri. "De ce sa cari un geamantan cu heroina, riscand sa fii descoperit si arestat la hotar, daca poti sa vinzi fete care iti aduc bani mai multi in fiecare zi," opineaza Marshall.

Guvernul britanic, va face uz de postura de presedintie in UE pentru a promova un plan de actiuni impotriva traficului de oameni. Oficialii britanici au pus in discutie perfectionarea legislatiei, care ar aduce in fata legii barbatii care folosesc fete traficate ca prostituate. Tot mai multe procese impotriva traficantilor sunt examinate in instantele judiciare britanice.

A.R.

O treime din imigrantii expulzati din Italia sunt moldoveni

Organizatia italiana "Charities Caritas and Migrantes" a facut recent public raportul asupra migratiei pentru anul 2004. Potrivit agentiei italiene de presa AGI, in raport se spune ca anul trecut au primit ordin de repatriere peste 105.000 de cetateni straini, aflati ilegal in Italia. Dintre acestia, peste o treime sunt cetateni ai R. Moldova si se afla pe locul doi dupa cetatenii Marocului, care ii devanseaza pe moldoveni cu doar 4 la suta.

Anul trecut s–a inregistrat un numar deosebit de mare de minori straini care au intrat neinsotiti in Italia. Potrivit datelor, acestia ajung la o cifra aproximativa de 6000. Lucratorii migranti, inregistrati oficial, constituie in prezent in Italia un numar de peste 2 milioane, sau 9 la suta din forta de munca. Majoritatea imigrantilor indeplinesc munci necalificate, mai transmite AGI, doar unul din 10 avand un loc de munca potrivit calificarii. Cei mai multi moldoveni lucreaza in constructii, hoteluri, restaurante si deservire casnica. Specialistii in migratie atesta o crestere in progresie geometrica a numarului de femei imigrante, de la 30.000 in 1991 la 1.350.000 in 2004. Napoli este orasul in care si–au gasit adapost peste 60 la suta din femeile imigrante. Majoritatea dintre acestea si–au legalizat situatia casatorindu–se cu barbati italieni. Totusi, jumatate din femeile imigrante in Italia indeplinesc cele mai proaste munci, declarand ca fac aceasta pentru a–si salva familiile ramase acasa. Casatoriile dintre barbati italieni si femei imigrante se inregistreaza totusi mai des in cazul in care femeile provin din tarile Europei de Vest.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com