Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

Ministerul de Externe nu a acceptat cererea de redobandire a cetateniei de la Ilie Ilascu

Joia trecuta Ilie Ilascu, fost detinut politic de la Tiraspol, a incercat din nou sa solicite autoritatilor R. Moldova redobandirea cetateniei moldovenesti la care are dreptul legal odata cu legiferarea dublei cetatenii.

Ilie Ilascu s–a adresat la Sectia Consulara a Ministerului de Externe, unde pot fi depuse cererile pentru obtinerea cetateniei. Ruslan Popescu, un functionar al acestei institutii, nu i–a primit dosarul in cauza.

"Eram la inchisoarea transnistreana atunci, unde am fost condamnat, pentru ca am aparat integritatea R. Moldova, cand dobandisem cetatenia Romaniei si mi s–a cerut sa renunt la cea a R. Moldova. Acum am acest drept legal, dar de mai multe luni in sir nu imi este acceptata cererea", a declarat Ilie Ilascu.

Anterior el s–a adresat la Ambasada R. Moldova de la Bucuresti, unde i s–a refuzat pe motiv ca nu exista blanchetele necesare. Potrivit legii, aplicarea se poate face si la Sectia Consulara a MAE, dar i–a fost refuzata cererea.

"Am consultat Legea R. Moldova cu privire la cetatenie si am pregatit exact actele necesare scrise in aceasta lege. Am luat si alte acte doveditoare suplimentare si am mers cu ele la Sectia Consulara, dar Ruslan Popescu nu a vrut sa le ia. Initial a zis ca trebuie sa merg la Ambasada R. Moldova din Bucuresti, apoi a zis ca nu cunoaste ce taxe trebuie sa platesc pentru redobandirea cetateniei, iar pe urma a mai cerut cazier juridic, chiar daca acest cazier nu este pe lista de acte din Lege, iar eu fiind parlamentar nu am cazier juridic. Sunt dezamagit profund ca tara pentru care am dedicat ani de lupta si de detentie refuza sa ma accepte, dar voi continua sa pledez pentru dreptul meu legal de a fi cetatean al pamantului pe care m–am nascut", a mai declarat Ilie Ilascu.

A. R


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com