Nr. 61 (17 noiembrie 2005)


 Editorial

Dezbina si discrimineaza
de Alina Radu

autor
«Dupa comportamentul doamnei psiholog as spune ca aceasta nu a mai facut de mult timp sex. Asa minti obsedate sa–mi invete copilul?»
Un SMS trimis la PRO TV, marti, 15 noiembrie

Presedintele tuturor cetatenilor R. Moldova, Vladimir Voronin, s–a comportat ca un comunist adevarat si ca un totalitarist in cadrul vizitei lui Alexei al II–lea la Chisinau. Desi Mitropolia Basarabiei este inregistrata oficial de institutii ale statului pe care il conduce, el a declarat raspicat ca aceasta mitropolie "nu este recunoscuta". Daca Voronin nu recunoaste institutiile statului care au inregistrat oficial Mitropolia Basarabiei, inseamna oare ca el, presedintele Moldovei, nu recunoaste statul pe care il conduce? Antropologii moderni au ce studia in comportamentul verbal al presedintelui nostru, iar noi urmeaza sa vedem ce efecte au aceste accese asupra cetatenilor credinciosi in Dumnezeu si in stat.

Declaratia prezidentiala "Nu, (Mitropolia Basarabiei) nu este recunoscuta" ne–a impartit din nou pe noi, cetatenii R.Moldova, care eram apriori egali in fata Constitutiei si a presedintelui, in ortodocsi recunoscuti de Voronin si ortodocsi nerecunoscuti de el. Pana ajungi la Dumnezeu, te nenoroceste presedintele, ar fi sa fie parafrazata zicala pagana pe care o rosteste fiecare nedreptatit. Dezbinarea religioasa este un pacat, probabil de neiertat pentru un om care intr–un singur an a vizitat sanctuarele de pe Athos, Ierusalim si Putna, calatorii acoperite financiar din bugetul tuturor felurilor de credinciosi din Moldova. Dezbinarea religioasa este o eroare nepermisa pentru un presedinte, mai ales pentru unul cu o practica prezidentiala dubla, si pentru unul care s–a declarat oficial tolerant fata de principiile Europei moderne. Dar exemplul de sus e molipsitor, dezbinarea si discriminarea devin legi in Moldova.

De cateva luni alti ortodocsi s–au apucat sa faca ordine in manualele scolare. Discutiile pe care nu le–a organizat Ministerul Educatiei inainte de a tipari acest manual numit "Deprinderi de viata", au fost lansate intr–un fel neevlavios acum, dezbinand elevii, parintii, profesorii, psihologii si intreaga societate. Daca e sa luam in consideratie totalurile voturilor telespectatorilor acumulate in cadrul emisiunii "In profunzime" de martea trecuta, opiniile s–au impartit exact in doua: jumatate considera ca manualul e necesar, alta jumatate — ca este daunator. Acest lucru trebuia stabilit de specialisti inainte de tiparirea manualului, acum insa copiii, se tem ca retragerea manualului le va deteriora cumva viata sexuala si lanseaza SMS–uri si alte "pietre" electronice cu continut nu tocmai ortodox. In acelasi timp, manualele de munca pentru clasa a 7–a care nu au fost retrase reprezinta epoca si stilul de munca sovietice. E cineva disponibil la Mitropolia Moldovei sa combata comunismul? Ramanem de Garda.

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala! Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 Politic

Deconspirarea Patriarhului

imagine
Abia sambata seara, din declaratiile televizate ale Patriarhului Rusiei, Alexei al II–lea, publicul din R. Moldova a aflat ca, de fapt, vizita acestuia este un raspuns la invitatia oficiala, facuta din timp de presedintele Voronin. Nici informatiile de presa, difuzate pana atunci, nici comunicatele Presedintiei nu punctau acest important aspect al vizitei Patriarhului.

Mai mult decat atat, in unul dintre ultimele comunicate se spunea, evaziv, ca "programul vizitei in R. Moldova a Patriarhului Moscovei si Intregii Rusii Alexei al II–lea prevede o serie de actiuni la care va participa presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin".

Astfel, presedintele a organizat o intalnire si o vizita extrem de pompoasa, desfasurata cu un nerusinat si dezgustator lux, pe fundalul saraciei disperate a enoriasilor care, din putinul ce–l au, fusesera obligati de preoti sa sacrifice si ei niste bani "pentru primirea" inaltului parinte. Fiecare a dat cat a putut, unii — din imprumut, doar ca sa ajunga pana la Dumnezeu si jertfa lor, caci, adevaratii crestini stiu bine ca e mult mai primit darul facut din putinul pe care il ai.

Pe parcursul vizitei, insa, bietii crestini au putut sa se atinga doar de "aerul patriarhal", in timp ce inaltul oaspete era insotit cu tot alaiul spre catedrala.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com