Nr. 60 (10 noiembrie 2005)

«Russkie kazaki» reintra in forta

Ieri, la Moscova, Duma de Stat a Federatiei Ruse a legiferat unitatile militare de kazaci. Legea a fost initiata de catre Vladimir Putin si a fost votata ieri in varianta finala. Documentul legifereaza implicarea kazacilor in activitati militare si ale politiei, transmite agentia rusa "Interfax".

Potrivit legii, kazacii isi vor satisface serviciul militar in unitati kazacesti de la hotare sau in trupe de interne. Presedintele urmeaza sa determine care vor fi simbolurile kazacimii, uniformele si certificatele care ii reprezinta. Organizatiile de kazaci vor fi finantate din Bugetul Federal al Rusiei, dar si din bugetele regionale si municipale.

Cazacii au reprezentat armatele populare ruse pana la Revolutia bolsevica din 1917 si s–au activizat la sfarsitul anilor 1980, cand fostele republici din componenta fostei Uniuni Sovietice au inceput sa se separe.

"Kazacii au luat parte la conflictele armate din Cecenia, fosta Iugoslavie, Transnistria, Abhazia. In 1992 Consiliul Suprem al Federatiei Ruse a adoptat un decret de reabilitare a kazacilor. Unitati armate ale kazacilor au fost distribuite prin Ministerul rus de Interne, Trupele de Frontiera si Ministerul Apararii. Directoratul principal al trupelor kazacesti a fost supus presedintelui Federatiei Ruse", scrie "Interfax".

Martorii razboiului din 1992 au declarat ca anume kazacii au comis omoruri, au cumparat si au vandut arme din arsenalul Armatei a 14–a, fiind acuzati de mercenariat de razboi de catre toti membrii grupului Ilascu, doi dintre ei fiind incarcerati pana azi in Transnistria.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com